TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Creative Outlier Free Pro

Sidder som støbt

Hovedtelefoner med knogleledningsteknologi, udformet til at bruge til træning, både til lands og til vands. Er de værd at bruge penge på?

Af / 03/04/2023 - 09:00
Creative Outlier Free Pro

Home mener

  • Behagelige at have på i lang tid. Velegnet til dig, som vil beskytte din hørelse eller har problemer med tinnitus.
  • Lyden. Ikke muligt at foretage personlige indstillinger. Mangler app.

Hvis dine ører, som mine, er af den følsomme slags og ikke bryder sig om at have hørepropper i over længere tid, kan det skabe unødig irritation under træningen. Nu er et par Creative Outlier Free Pro landet på mit skrivebord, og jeg skal vurdere, om knoglelednings-hovedtelefoner kan være et alternativ. 

Creative Outlier Free Pro
Trådløse træningshovedtelefoner, som bruger knogledningsteknologi. Takket være multipunkt kan du tilslutte to enheder samtidig, og hvis du vil bruge hovedtelefonerne til spil eller film, er der endda en lavlatensindstilling. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Kom i gang

I æsken finder jeg naturligvis hovedtelefonerne, og vedhæftet et lille vedhæng, som jeg forstår er en prop, der forhindrer, at der kommer vand i mikrofonen, hvis du vælger at svømme med Creative-hovedtelefonerne. Personligt er jeg ikke et vanddyr, og svømmebassinet er ikke mit rette element, men for dem, der nyder at svømme bane efter bane, er det godt at vide, at hovedtelefonerne er IPX8-klassificerede og kan underholde dig i ca. 40 minutter under vandet. Det kan helt sikkert blive et godt træningspas, kan jeg forestille mig. Du kan dog kun bruge dem i ferskvand, de kan åbenbart ikke lide saltvand.  

Horlursplugg
Det lille vedhæng på hovedtelefonerne er en prop, du skal bruge, hvis du træner i vand. Den er enkel at bruge, men eftersom jeg ikke er noget badedyr, har jeg valgt at tage den af. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ud over hovedtelefonerne er der også et opladningskabel og en lille plastboks, som indeholder flere stik og et par ørepropper. Ørepropperne er beregnet til at blive brugt, når du svømmer, så du kan lukke af for forstyrrende lyde, der kan opstå, når du er under vandet. 

Tid til træning

Creative Outlier Free Pro er lavet af silikone og meget lette. De er bløde og bøjelige, men kan ikke formes efter dit eget hoved eller dine ører. I begyndelsen finder jeg dem faktisk ret ubehagelige. Min oplevelse er, at de skubber mine ører ud, og når jeg ser mig selv i spejlet, ligner jeg lidt Dumbo. De gnider også mod en af mine øreringe. Luksusproblemer …   

Passform scaled
Creative Outlier Free Pro sidder godt og stabilt under træningspasset er kan bruges længe, uden at det føles ubekvemt. Knogleledningsteknologi indebærer, at lyden går fra kindbenet, hvor fladerne er placeret, direkte via knoglen ind i øret. Altså ikke via trommehinden. Selve øret er dermed helt frit. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men efter at have gået rundt i huset og brokket og klynket i et stykke tid, opdager jeg til min overraskelse, at de er faldet på plads, og at man faktisk næsten ikke kan mærke dem.   

Annonce

Hovedtelefonerne er fantastiske til gang, løb og cykling. De bevæger sig faktisk ikke ud af flækken. Knapperne på højre side er godt markeret, hvilket gør dem nemme at mærke og håndtere uden at miste fokus på selve træningen. Jeg var lidt skeptisk over for, hvordan de ville klare et yogapas, eftersom det er et lidt anderledes bevægelsesmønster end mange andre træningsformer. Mange kropsstillinger indebærer, at man skal have hovedet op og ned. Men det gik faktisk over forventning, jeg blev positivt overrasket.   

Og eftersom de er IPX8-klassificeret, tager de ikke skade af virkelig svedig træning eller af at blive skyllet af under vandhanen. 

Knappar
Hovedtelefonerne styres ved hjælp af tre knapper på højre side. De er lette at mærke og finde, selv i farten under et træningspas. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ingen app

Af en eller anden grund har Creative valgt ikke at have en app til Outlier Free Pro. På den ene side gør det den daglige brug meget ligetil, smidig og enkel. Du behøver kun at holde styr på dine hovedtelefoner og de tre knapper. Men på den anden side skaber det begrænsninger, især når det gælder lydbilledet. Du kan ikke ændre indstillinger som bas og/eller diskant for at få en lydoplevelse, der passer til dig. Du må simpelthen affinde dig med tingenes tilstand.    

Creative-hovedtelefonerne har en indbygget MP3-afspiller på 8 GB, hvilket er super praktisk, hvis du ikke vil have din mobiltelefon med til træning eller i vandet. For at få dine filer ind i headsettet sætter du det i din computer med det samme kabel, som du bruger til at oplade det med. Her går det op for mig, at jeg kun lytter fra min mobiltelefon og ikke har en eneste lydfil på min computer, som kun er mit arbejdsredskab. Den lydbog, jeg lytter til, er også en udfordring at få igennem, så det lader jeg være med. Til den næste opdatering ønsker jeg mig faktisk en app. 

Creative
Opladningskablet bruges også til overførsel af lyd til hovedtelefonerne. Det fæstes magnetisk og sidder godt fast. Og nej, katten i baggrunden har intet med hovedtelefonerne at gøre – han ville bare gerne med på billedet! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Teknologien

Det kan virke lidt mærkeligt, at du skal kunne afspille musik, eller hvad du nu ønsker at lytte til, uden at forstyrre dine omgivelser, uden at have noget i eller over øret, blot en flade, der hviler på kindbenet lige foran øret. Men det virker.   

Knogleledningsteknologi indebærer, at man arbejder med vibrationer for at overføre lyd. Vibrationerne går via kindbenet direkte til det indre øre og ikke via trommehinden. Knogleledning er rigtig godt, hvis du er følsom over for lyd og/eller har følsomme trommehinder. En af mine venner lider af ret svær tinnitus, og denne type hovedtelefoner er det eneste, der fungerer for ham.  

Selve øret er altså helt frit og kan tage imod lyde fra omgivelserne. I første omgang troede jeg at jeg ville blive lidt forstyrret af at høre al den omgivende støj, men min egen analyse er, at jeg ikke bliver lige så påvirket af lyden, når den er autentisk og man ikke prøver at skjule den (hvilket man som regel ikke lykkes 100 procent med alligevel). Med hørepropper bliver den omgivende lyd forvrænget på en eller anden måde, og mit sind oplever det som mere forstyrrende. Under testen oplevede jeg kun, at jeg ikke kunne høre musikken, da jeg gik ved en trafikeret vej tæt ved, hvor jeg bor. Her kunne det have være smart at bruge de medfølgende ørepropper til svømning! 

Læs også Få gang i træningen Når det kniber med motivationen, og ens rygrad er som kogt spaghetti, kan et par rigtig gode hørepropper til træningen være lige det, du har brug for til at komme op af sofaen.

Sjove oplevelser med knogleledningsteknologi

For at lyden kan overføres korrekt, skal hovedtelefonerne ligge godt og stabilt ind til kindbenet. Jeg ved ikke med dig, men når jeg er alene hjemme, har jeg for vane at synge med på musikken. Som regel meget højt Og når man synger, bevæger kindbenet sig, hvilket får den plade, der skal ligge stabilt på kindbenet, til at forskubbe sig. Det samme sker, hvis man tygger. Resultatet er en svingende og ikke helt behagelig lydoplevelse. Nu plejer jeg ikke at synge, når jeg er ude at træne, men selv træningshovedtelefoner kan jo også kunne bruges i andre sammenhænge. Jeg ser det simpelthen som et tegn på, at jeg skal holde mund.  

En anden sjov opdagelse er, at det kan kilde meget i kindbenene, hvis du vælger at spille højt, eller hvis du har for høj lydstyrke under et telefonopkald. En virkelig mærkelig følelse, som jeg ikke rigtig havde overvejet. 

Lyden

Jeg er ked af det, men lyden er ikke meget at råbe hurra for. Det er jo ligegyldigt, hvor højt du spiller, hvis hovedtelefonerne ikke er i stand til at levere en fyldig og nuanceret lyd. Jeg savner dybde og rum, men ikke spilleglæde. Creative Outlier Free Pro mangler helt selvindsigt om sine mangler og leverer mine yndlingssange, som om den er verdens bedste hovedtelefoner. Kort sagt, den har sygt høje tanker om sig selv, og det kan man ikke lade være med at holde af! 

Konklusion

Creative Outlier Free Pro er et meget behageligt træningsheadset, som jeg tror kan appellere til en hel del mennesker takket være knogleledningsteknologien, der betyder, at du ikke behøver at sætte noget i øret, der klemmer eller forstyrrer. Ja, i betragtning af prisskiltet og lydbilledet (som ikke kan ændres på grund af manglen på en app) er det lidt op ad bakke, og vurderingen bliver lidt lavere. Men frækheden, spilleglæden og det faktum, at den både sidder fast under træning og er skånsom mod hørelsen gør mig alligevel lidt småforelsket. 

Karakter
Creative Outlier Free Pro
Basic
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Perfekt til træning i vand

Hold ørerne frie

Sparet på de forkerte ting

Jabra bliver endnu barskere

Ingen undskyldninger

Få styr på din puls

Smart-ur eller træningsarmbånd?

Når hundrededele tæller

God træningsmakker

Vild, vildere, Jabra?

Sjov løsning

Hold styr på dit helbred – det er nemmere end du tror