Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Mac mini 2014

Den bedste medie-computer

Apples mindste computer er blevet moderniseret på alle ledder og kanter, men har også mistet nogle hestekræfter.
Lyd & Billede mener
Pæn, lille og stille computer, som fint kan stå fremme. Den mindste model er billigere end nogensinde. God som medieafspiller takket være Apples fjernbetjening.
Fås kun med dual-core processorer. Hukommelsen kan ikke opgraderes senere. Har ikke længere FireWire.
Specifikationer
  • Mac mini 2014
  • Processor: 2,6 GHz Intel Core i5 dual-core
  • Hukommelse: 8 GB
  • Lager: 1 TB
  • Netværk: Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
  • Tilslutning: 4 x USB 3.0, 2 x Thunderbolt 2.0, HDMI
  • Pris: 3.900-7.800 kroner

Apples løbende opgraderinger betyder, at de fleste af deres computerne får opgraderet specifikationerne hvert år. F.eks. at MacBook Pro og iMac får de nyeste chipsæt og højopløste Retinaskærme. Den seneste tid har der dog været visse undtagelser, og Mac mini er en af dem. Sidste gang der skete noget med den, var i 2012. Men i forbindelse med opdateringen af iPad i oktober 2014 kom der overraskende nok en ny model.

Mac mini kan betragtes som Apples desktop-computer til hjemmebrug. Den er lille og diskret, og har den helt rigtige ydelse og pris til dem, der ikke laver særlig avancerede ting på computeren. Den er let at gemme af vejen, bortset fra at man selvfølgelig skal have skærm, mus og tastatur fremme. Det gør den også ideel som medieafspiller, da den er nem at skjule blandt hjemmebio-udstyret.

Medieafspillere
Det er grunden til, at vi har besluttet at teste Mac mini, selv om vi normalt ikke skrive om stationære computere. Da vi forrige år sammenlignede rene medieafspillere med hjemmebyggede computere og færdige minicomputere som f.eks. Intels NUC, var det Mac mini, der tog sejren hjem. Det til trods for, at den koster lidt mere end medieafspillerne, men den er næsten lige så lille og betydelig kraftigere og mere alsidig. Det handler bare om at have det rigtige tilbehør og software.

En af vores favoritter her er Plex-klienten, som man downloader gratis til computeren. Med server-programmet installeret på den stationære computer eller på et netværksdrev med understøttelse af apps får man en meget behagelig oplevelse. Alle rippede film får cover og detaljer om skuespillere, genre osv. Det samme gælder musik. Og det hele kan styres med den samme lille fjernbetjening, som bruges til Apple TV.

MacMini
Med trådløst tastatur og mus bliver Mac mini en fremragende mediecomputer.

Annonce

Teknologien indeni
På bagsiden finder vi en netværksport til dem, der vil bruge ledning for at få maksimal ydelse og stabilitet. Men Mac mini har også indbygget trådløst netværk, som nu er opgraderet til den seneste ac-standard. Det giver meget hurtig opkobling og færre problemer med interferens og rækkevidde end tidligere standarder. Der er også en SDXC-kortlæser, hvilket er praktisk, hvis man lige hurtigt vil vise billeder fra kameraet.

Til det, der ikke ligger i netværket, er der en 500 gigabyte harddisk i den billigste model, mellemmodellen har en dobbelt så stor disk, og topmodellen har et Fusion Drive. Det er Apples navn for en almindelig harddisk kombineret med en SSD for betydelig hurtigere adgang. Hvis man virkelig vil have fuld fart på lageret, kan man skræddersy computeren og få den med en rigtig SSD. Man kan selvfølgelig også koble eksterne disks eller andet tilbehør til, hvis der er brug for det.

Ligesom tidligere er der hele fire USB-porte. Og nu to Thunderbolt-porte, som desuden er opgraderet til version 2.0. Det er dog på bekostning af FireWire, så hvis man har tilbehør med den type tilslutning, må man altså se sig om efter en adapter.

Noget, der faktisk er forringet, er at man ikke længere kan opgradere hukommelsen, hvis man opdager, at man har været for nærig ved købet. Nu er den nemlig loddet til bundkortet i stedet for at være almindelige hukommelseskredse. Derfor er det en god idé at tænke fremad, når man bestiller computeren, og få lidt ekstra hukommelse og lagerplads med. Måske endda skræddersy konfigurationen i stedet for at købe en af de tre standardmodeller.

MacMini-2014_bak
Et generøst antal porte af nyeste standard trods det lille format.

Annonce

Ydelse
De tre færdige konfigurationer, man kan få, begynder med en Intel Core i5 dual-core processor på beskedne 1,4 GHz, med moderate 4 gigabyte hukommelse og 500 gigabyte harddisk samt et mere simpelt Intel HD 5000 grafikkort. Den mindste model er faktisk blevet betydelig billigere end den tidligere årgang. Det er også den model, vi anbefaler som medieafspiller. Som man kan forvente, er både regnekraft og grafikydelse moderat, men det rækker fint til at se film på tv’et.

Mellemmodellen, som er den, vi har testet, tager et stort skridt op med en Intel Core i5 processor på 2,6 GHz, dobbelt så meget ram og harddisk, og et betydelig bedre Intel Iris grafikkort. Det er en god standardmodel for dem, der også vil bruge computeren til andre ting, men ikke stiller så høje krav. Præstationen er ifølge Geekbench 2.939 for én kerne og 6.113 for begge kerner. 3D-grafikydelsen er 26,09 i Cinebench, hvilket er under gennemsnittet.

Den store model er udstyret med en endnu hurtigere Intel Core i5 processor på 2,8 GHz, stadig med 8 gigabyte intern hukommelse, men som sagt med Apples Fusion Drive på 1 terabyte. Også den har Intels Iris-grafikkort. Denne model er til dem, der vil have det bedste og værdsætter hurtig adgang til harddisken. Regnekraften er lidt bedre end med mellemmodellen, men den grafiske ydelse er på samme niveau, hvilket ikke helt er nok til 3D-spil og videobehandling.

Hvis man sammenligner den testede mellemmodel med f.eks. den nye iMac Retina, så er mini lidt langsommere på enklere programmer, der anvender én kerne (2.939 for Mac mini, 3.877 for iMac). Mere avancerede programmer, der udnytter flere processorkerner, kører derimod betydelig hurtigere på iMac (6.113 for Mac mini, 12.384 for iMac). Faktisk er den også langsommere end 2012-modellen, hvilket skyldes, at man ikke længere kan få den med fire processorkerner.

MacMini_2014
Der er understøttelse af to skærme med en opløsning på 2560 x 1600 pixel.

Annonce

Konklusion
Vores lille, stilfulde favorit-mediecomputer har nu fået den nyeste teknologi med hurtigere netværk og tilslutninger. Den mindste model er desuden blevet billigere, hvilket gør den endnu mere anbefalelsesværdig.

Man bør dog være varsom, hvis man stiller større krav, for topmodellen er faktisk langsommere til avanceret brug, den har ikke længere FireWire-port, og hukommelsen kan ikke opgraderes efterfølgende. Til simpel brug er den dog fremragende.

Modeller
1.4 GHz Mac mini i5   4 GB / 0,5 TB / Intel HD 5000: 3.900 kroner
2.6 GHz Mac mini i5   8 GB / 1 TB / Intel Iris: 5.500 kroner
2.8 GHz Mac mini i5   8 GB / 1 TB Fusion / Intel Iris: 7.800 kroner

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.