Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple MacBook Air 13” M3

En beskeden men forventet opgradering

Apples billigste bærbare er blevet en tand bedre

Skrevet af / 24/04/2024 - 09:22
Apple MacBook Air 13” M3
Mikael Hansen

Det er efterhånden mange år siden jeg testede og blev betaget af den første version af MacBook Air. Det var i 2008, hvor Steve Jobs hev den slanke maskine ud af en lysebrun kuvert og på et splitsekund ændrede opfattelsen af, hvordan en bærbar computer kunne se ud. Skønt Apple var gået på kompromis med ydelsen, var der ikke en finger at sætte på den slanke facon, og maskinen blev en øjeblikkelig sællert.

Men der er løbet meget vand gennem åen siden 2008 og den slanke facon er ikke længere nok til at trække købere til. En computer skal også være hurtig, kraftig og have lang batterilevetid. Heldigvis er Apple fulgt med tiden, og særligt da de tilbage i 2020 udstyrede den bedagede MacBook Air med deres nye M1-chip, skabte de magi. Den lille maskine fik en vaskeægte revival og en uforbeholden anbefaling til alle, der var på udkig efter en robust og regnekraftig rejsemakker. På testbænken ligger nu den spritnye MacBook Air 13” med M3-chip. Det er tid til at se, om Apples billigste og letteste maskine stadig skal tildeles en uforbeholden anbefaling.

Why mess with a classic? En smuk og lækker bærbar fra alle vinkler. (Foto: Apple)

Ligner sig selv

På overfladen ligner maskinen sig selv, når vi sammenligner med MacBook Air M2 fra 2022/23, hvor Apple opdaterede og strømlinede designet, så Air fik samme udtryk som Pro-serien. Vi får med andre ord det velkendte flade design i genanvendt aluminium, MagSafe 3 til opladning, to Thunderbolt-USB 4 porte, og Liquid Retina-skærm med 1080p FaceTime-kamera i det indbyggede hak i toppen. Sidstnævnte skal man lige vænne sig til, ligesom det havde været rart, hvis Apple havde øget skærmens refresh-hastighed fra 60 til 120 Hz. Jeg havde ligeledes gerne set, at der var lidt porte i højre side af maskinen, som kun har givet plads til en Minijack-port. At hovedtelefonudgangen stadig er der, er dog prisværdigt, da nogle konkurrenter er begyndt at fjerne den.

Indvendigt er der sket lidt mere, selvom det er i detaljeafdelingen, hvis vi altså ser bort fra det primære trækplaster – M3-chippen. Maskinen er udstyret med Wi-Fi 6E i stedet for 6 og understøtter nu to eksterne skærme i stedet for blot én. Nå ja, en sidste ting… farven Midnight har fået en ny overfladebehandling, så den skulle være mindre modtagelig overfor fedtede fingeraftryk. Det var vist det.

Hakket i toppen skal man vænne sig til, men MacBook Air klarer uden problemer de fleste af dagligdagens opgaver. (Foto: Apple)

Gå efter topmodellen

Som det efterhånden er blevet standard hos Apple, og flere andre producenter, opererer man med ”fra-priser”, når man skal prissætte sine produkter. Ganske kort betyder det, at der er en standardkonfiguration, som også fungerer som det primære prispunkt i markedsføringen. Desværre kan standardkonfigurationen på MacBook Air M3 ikke anbefales. Her får du nemlig kun 256 gigabyte lagerplads og 8 gigabyte RAM. Det er ganske enkelt for lidt i 2024.

Især sidstnævnte har stor betydning, hvis du har mange apps eller faner åbne på samme tid, og der er ikke noget mere irriterende end en computer, som begynder at halte, fordi den ikke kan følge med. I dette tilfælde betyder det en prisforskel på 3.600 kroner for modellen på 13 tommer, som jeg har testet, og hele 4.000 kroner for modellen på 15 tommer. Det er immervæk en del for 256 gigabyte ekstra lagerplads og 8 gigabyte RAM og noget, jeg gerne så Apple gøre op med.

Det behagelige Magic Keyboard med Touch ID er tilbage. Det kunne være rart, hvis vi også en dag kunne benytte Face ID, som vi kender det fra iPhones. (Foto: Apple)

Glimrende ydelse

Når det er sagt, og hvis du som jeg vælger modellen med 16 GB, får du en rask computer, som langt hen ad vejen kan hamle op med en større og dyrere MacBook Pro, som ellers har været mit foretrukne arbejdsredskab siden 2015. Grundet især den hurtige M3-chip klarer MacBook Air M3 uden problemer de mest almindelige grafiske opgaver, tekstbehandling, billedredigering, rendering af video og visning af video i 8K-format.

Apple hævder selv, at deres nye MacBook Air M3 er op til 60% hurtigere end MacBook Air med M1-chip. Her havde det nok været mere relevant at sammenligne med deres M2-chip, så jeg har kigget lidt på benchmark-resultaterne fra vores test af netop denne. Skønt forskellene er til at få øje på, er de knap så drastiske, som ved sammenligningen med MacBook Air M1. Som eksempel kan nævnes Cinebench R23 (single-core), som kun er 19 procent bedre. Også Basemark GPU og Web 30 scorer lidt højere på den nye M3-processor, skønt der her kun er tale om en forskel på henholdsvis 14 og 28 procent.

Den sidste ting, som er værd at se på, er batterilevetiden. Apple hævder selv, at den nye MacBook Air M3 kan holde strøm i op til 18 timer. Dette afhænger naturligvis af hvad du bruger den til, samt hvor meget lys skærmen skal afgive. Efter min bedste overbevisning passer deres estimat ganske godt. Jeg har uden problemer kunne bruge maskinen hele dage uden behov for at skulle have fat i den medfølgende oplader.

Som en af de reelle nyheder understøtter den nye MacBook Air M3 brug af to eksterne skærme på samme tid. Det kræver dog, at du klapper maskinen sammen. (Foto: Apple)

Konklusion

Det er småt med reelle nyheder i den nye MacBook Air M3, men når alt kommer til alt, er her stadig tale om en af de lækreste og mest rejsevenlige bærbare på markedet. Den er lynhurtig, har en fremragende batterilevetid og fylder ikke ret meget i rygsækken. Jeg så dog gerne, at Apple droppede det lave prispunkt og udstyrede basismodellen med 16 gigabyte RAM, så vi kunne undgå tanken om, at den er billigere end den egentlig er. Vi du have en rejsevenlig bærbar, som fint klarer langt de fleste opgaver, er MacBook Air M3 dog stadig en ”no brainer” – såfremt du da ikke er på Team Windows, så er dette ikke den bærbare, du leder efter.

Karakter
Apple MacBook Air 13” M3
Premium

Home mener

Lynhurtig, god batterilevetid, gode højttalere, ingen blæser Basisudgaven er for svag, en beskeden opgradering

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Lyd & Billede
Scroll to Top