TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Zombievideomaskiner lagde nettet ned

Hundredetusindvis af virusinficerede smarte enheder blev brugt til det største angreb i internettets historie.

Mareridtsscenariet om, at maskinerne rotter sig sammen mod os og angriber menneskeheden, er ikke længere noget, der hører fremtids-science fiction á la “Terminator” til.

Det skete nemlig i fredags.

Det var dog ikke Skynet, der pludselig fik bevidsthed, men derimod en hær af zombievideomaskiner og slavebundne netkameraer og køleskabe, der sammen angreb og nedlagde en række af de største websites i hvad der betegnes som det største DDOS-angreb (Distributed Denial Of Service) i internettets historie.

Spotify, Netflix og CNN gik i sort
Fredag eftermiddag ved 13-tiden, dansk tid, blev en lang række af nettets mest populære websites pludselig utilgængelige for en stor af del brugerne på den amerikanske vestkyst, og også i Europa kunne det mærkes. Blandt de websites, der gik i sort, var Spotify, Netflix, PayPal, Twitter, Reddit, CNN, Pinterest og Fox News. Også en række aviser, herunder The Guardian, New York Times og Wall Street Journal blev lagt ned. Angrebet gentog sig ved 18-tiden og igen sidst på aftenen.

Det var ikke websitene selv, men en af de såkaldte DNS-servere, der oversætter webadresser til IP-numre, der kan forstås af computere, som var målet for angrebet. Men det betød stadig, at de bagvedliggende websites var utilgængelige for netbrugere, der brugte netop den DNS-server til at finde vej på nettet.

Smart-dimser blev zombier
Ikke bare var angrebet langt kraftigere end normalt. Det viste også en svaghed i “Tingenes Internet” (IoT). De mange millioner af netforespørgsler, som angrebet bestod af, blev nemlig udført af netforbundne smart-enheder, som var overtaget af hackere og samlet i et såkaldt zombienetværk. I netværket indgik internetkameraer, computestyrede videooptagere og en lang række andre smart-enheder. Fælles for dem alle var, at deres indbyggede computere kom fra producenten XiongMai Technologies, der leverer styringscomputere til en lang række elektronikproducenter. Sikkerhedsfirmaet Krebs Security fandt tidligere i oktober frem til, at over 515.000 smart-enheder viste tegn på at være virusinficerede.

Det er første gang smart-enheder er blevet samlet i angreb DDOS-angreb, men det demonstrerer, at der er en sikkerhedsmæssig bagside af den fagre nye verden med intelligente hjem og smarte enheder overalt omkring os. Vi har efterhånden lært, at hver gang vi tager en ny computer i brug, skal vi huske at forsyne den med et antivirusprogram og helst også en firewall.

I fremtiden skal til at huske, at når køleskabet og videomaskinen også indeholder en computer, skal de sikres på samme måde. Ellers vågner vi en dag op, og opdager, at husholdningselektronikken har vendt sig mod os. Og så er det ikke sikkert, at de nøjes med at slukke for Netflix. Så kommer du måske hjem til en låst, elektronisk dør, bag hvilken køleskabet har bestilt pallevis af mælk og flæskestege på din regning, imens vaskemaskinen kogevasker dit uldtøj.

Kilder: The Guardian, Gizmodo, Politiken

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.