Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Første implantatpatient bruger hjernestyring

Neuralink offentliggør video, der viser en lammet mand, der spiller skak på computeren.

Skrevet af / 24/03/2024 - 15:00
Første implantatpatient bruger hjernestyring

At kunne styre ting med tankerne har længe været en drøm, som nu måske er på vej til at blive til virkelighed. Den amerikanske virksomhed Neuralink udvikler menneske-computer-grænseflader med det formål at skabe “forstærkede” mennesker, der kan konkurrere med maskinerne i fremtiden. Projektet er endnu på et meget tidligt stadie, men de har nu demonstreret det første vellykkede menneskelige eksperiment.

Læs også Elon Musk kan fortsætte sit hjerneksperiment Elon Musks firma Neuralink må gå videre med deres hjerne/computer-interface i mennesker.

Det drejer sig om den 29-årige Nolan Arbaugh, som blev lam fra halsen og ned efter en dykkerulykke for otte år siden. Han har fået et Neuralink-implantat efter, hvad han beskriver som en ” superlet” operation.

Den offentliggjorte video viser, hvordan Nolan kan styre musemarkøren på en computerskærm og klikke på ting bare ved at tænke på det. Man ser ham flytte musemarkøren for at sætte afspilningen af en medieafspiller på pause, men også for at gøre mere avancerede ting som at spille skak på computeren. Han siger, at han endda har spillet Civilisation VI.

Foto: Neuralink

Tidligere har Nolan brugt f.eks et joystick, som han styrede med munden. Men implantatet skulle gøre det muligt for ham at bruge computeren i meget længere sessioner. Han vil tilsyneladende kunne bruge den i otte timer, før implantatet skal oplades, men det er ikke afsløret, hvordan det foregår.

Nolan siger, at der er meget arbejde med projektet endnu, og at de har haft nogle problemer, men at teknologien allerede har ændret hans liv til det bedre.

Virksomheden er grundlagt af Elon Musk, som ikke er bange for at bruge store ord og mener, at videoen demonstrerer “telepati”.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top