Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Kan solpaneler erstatte skadede synsceller?

Forskere arbejder med at genskabe synet ved hjælp af mikroskopiske solceller.

Skrevet af / 17/03/2024 - 11:00
Kan solpaneler erstatte skadede synsceller?

Neuroproteser er et spændende forskningsområde, hvor man forsøger at genskabe tabt funktionalitet med enheder, der interagerer med nervesystemet. Det mest kendte område er cochlearimplantater, som gør det muligt for døve at opfatte lyd ved direkte at påvirke hørenerven. Spørgsmålet er, om man vil kunne gøre noget lignende for synet.

Det mener Dr. Udo Roemer fra University of New South Wales i Australien, som forsker i fotovoltaik, eller ganske enkelt solpanelteknologi. Hans hypotese er, at man vil kunne bruge teknologien til at omdanne det lys, der kommer ind i øjet, til elektricitet og på den måde styre uden om de beskadigede fotoreceptorer og overføre visuel information til hjernen.

Dr. Udo Roemer (Foto: Robert Largent)

Et problem i tidligere forskning har været, at det ville kræve ledninger ind i øjet, hvilket er kompliceret og upraktisk. Men nu arbejder man på en alternativ løsning, hvor et lille solpanel sættes direkte på øjet, så det kan forsyne sig selv med strøm.

Lige nu funderer forskerne over, hvordan de skal kunne generere tilstrækkelig spænding til at sende information til hjernen. Det vil kræve, at man stabler tre paneler oven på hinanden, og indtil videre har man opnået to. Det næste skridt er at generere de “pixels”, der repræsenterer billedinformationen.

Læs også NASA sender kattevideo med laser Hvordan påviser man, at man har kapacitet til at sende en masse data over lange afstande? Man sender en kattevideo, selvfølgelig!

Det skal understreges, at teknologien stadig befinder sig på konceptstadiet. Men Dr. Udo Roemer mener, at når teknologien er klar til at blive testet på mennesker, vil enheden være 2 kvadratmillimeter med pixels på 50 mikrometer (fem hundrededele af en millimeter). Og det er ikke sikkert, at den kan være selvforsynende.

People may have to wear some sort of goggles or smart glasses that work in tandem with the solar cells that are able to amplify the sun signal into the required intensity needed to reliably stimulate neurons in the eye.”

Kilde: Pressemeddelelse fra UNSW

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top