Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

NASA sender data 30 millioner kilometer med laser

Hvordan påviser man, at man har kapacitet til at sende en masse data over lange afstande? Man sender en kattevideo, selvfølgelig!

Skrevet af / 22/12/2023 - 15:19
NASA sender data 30 millioner kilometer med laser

Tidligere på måneden lykkedes det den amerikanske rumfartsorganisation NASA at gennemføre et eksperiment med Deep Space Optical Communications. Det drejer sig om kommunikationsudstyret om bord på Psyche-missionen, der blev sendt af sted i oktober for at udforske en metal-asteroide.

I eksperimentet sendte man en meget højopløst video 31 millioner kilometer væk (80 gange afstanden til Månen) med imponerende 267 megabit i sekundet. Til overførslen blev der brugt en laser, som ligger tæt på det infrarøde spektrum, og det tog 101 sekunder for signalet at nå frem til Hale-teleskopet i Californien.

Her er den video, der blev sendt:

Formålet med eksperimentet er at se, hvilken teknologi der er nødvendig for at kommunikere over lange afstande, f.eks. i forbindelse med en fremtidig bemandet mission til Mars.

This accomplishment underscores our commitment to advancing optical communications as a key element to meeting our future data transmission needs. Increasing our bandwidth is essential to achieving our future exploration and science goals, and we look forward to the continued advancement of this technology and the transformation of how we communicate during future interplanetary missions,” said NASA Deputy Administrator Pam Melroy.

Hvor interessant det end er for teknologinørder, er der næppe mange aviser og TV-kanaler, der ville tage nyheden op. Så hvordan gør man det interessant for almindelige mennesker? Man sender en kattevideo, selvfølgelig. Den handler om katten Taters, der jagter en laserprik. Det virkede, for vi lod os begejstre af nyheden.

Læs mere hos NASA

Læs også Elon Musk vil bygge en by på Mars Tesla-grundlæggeren ønsker at sætte gang i udforsking og kolonisering af den røde planet.
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top