Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

HPE Spaceborne Computer-2 vender tilbage til ISS

HP-computeren, der er bygget af standardkomponenter, er vendt tilbage til Den Internationale Rumstation med nye muskler.

Skrevet af / 07/02/2024 - 15:15
HPE Spaceborne Computer-2 vender tilbage til ISS

Hewlett Packard har annonceret at tredje generation af HPE Spaceborne Computer, som er bygget af standardkomponenter, er vendt tilbage til ISS ombord på en SpaceX Falcon 9-raket. Ud over at forsyne stationen med AI-computerkraft og reducere behovet for båndbredde, blev der også sat rekord, da en enkelt mission aldrig tidligere har transporteret så meget som 130 TB lagerplads.

Normalt er alt specialbygget til rumrejser med ekstraordinære krav til robusthed, sikkerhed og pålidelighed. Men i tilfældet med den første generation af computeren havde HP kun 13 måneder fra design til installation. Det betød, at de var nødt til at bruge en standardserver og tilpasse den til formålet. Det inkluderede simple ting som krav om USB-porte og hurtigere Ethernet, til installationsinstruktioner, der skulle fungere i tyngdekraft.

(Foto: Hewlett Packard Enterprise)

Den seneste udgave af computeren, der er nået frem til rumstationen, har fået nye muskler til at håndtere databehandling på datacenterniveau samt High Performance Computing (HPC) til kunstig intelligens og maskinlæring. Den er også blevet udstyret med hele 130 TB flashlager, så den kan køre andre typer applikationer og udføre forskning på større datasæt.

Historien om HPE Spaceborne Computer

Den nye computer vil også spare en masse tid og kræfter. Problemet med ISS er, at den ikke er geostationær, så båndbredden varierer afhængigt af, hvor man befinder sig. Tidligere genererede DNA-sequenceren på stationen 22 GB data, som blev sendt til Jorden til behandling. Nu kan computeren behandle dataene lokalt og kun sende resultatet til Jorden – svarende til blot 236 KB, eller 30.000 gange mindre.

Offentligheden vil blive inviteret til at indsende forslag til eksperimenter, der kan køres på Spaceborn.

Læs mere hos ISS National Laboratory

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

Imponerende resultater med Googles video-AI

Jorden ramt af dobbelt solstorm - Mobile netværk og GPS nede i en halv time

Japans månelandingsfartøj er døende

Magnet-tog på konventionel jernbane

Jackery vinder pris for solcellerobot

0
Scroll to Top