Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Ny Focal Utopia: Galskaben fortsætter

Da vi først hørte flagskibshovedtelefonene Focal Utopia for nogen år siden, blev vi blæst bagover. Sikke detaljer! Sikken stemning! Nu kommer de nye. Er de endnu bedre...?

Skrevet af / 19/09/2022 - 18:35
Ny Focal Utopia: Galskaben fortsætter

Focal Utopia er nogen af de allerbedste dynamiske hovedtelefoner, vi har hørt. Med fantastisk gennemsigtighed, lav forvrængning og ekstrem dynamik! Dette er bl.a. takket være de letteste og tyndeste membraner på markedet – hvis man altså ikke tæller planmagneter og elektrostater med. Selve hovedtelefonerne har en kampvægt på 490 gram uden kabel.

Her seks år senere får vi så efterfølgeren, New Utopia. Og vi er blevet forsikret om, at de nye hovedtelefoner endnu engang rykker ved hele standarden.

Foto: Focal

“Ægte højttalere på hovedet”

Målet med Focal Utopia var at give os et par hovedtelefoner, der lyder som et par high-end højttalere – på hovedet. Dét syntes vi faktisk i høj grad er lykkedes for dem, takket være deres helt egne drivere; og med New Utopia lover producenten os nu, at de er kommet dette mål endnu nærmere.

I pressemeddelelsen kan man læse om løfter som f.eks. “en intravenøs indsprøjtning af detaljer og dynamik”, og en “musikalsk ydelse som vækker følelser og dybde”.

Foto: Focal

Bikubemønster

Den nye version af Utopia har fået et ny-designet ydre. Da denne journalist testede Clear MG, blev han blandt andet imponeret over det fremhævede bikubemønster, både indeni og udenpå ørekopperne. Sekskanter som er størst yderst, og bliver gradvis mindre indover mod midten.

Størrelsesforholdet mellem dem svarer til, at en større figur er lig med summen af to mindre figurer. Dette er Fibonacci-sekvensen, som går igen i naturen, blandt andet på sneglehus, i blomster, og meget andet. Tanken med at overføre det til akustik er, at det giver bedre luftgennemstrømning, og gør resonanser mere harmoniske i forhold til hinanden, med bedre lyd som resultat.

Det asymmetriske mønster leder også til en uovertruffen akustisk transparens, og giver dermed ingen akustisk kompression for den lynhurtige beryllium-driver.

På New Utopia er bikubemønstret malet i en dejlig antracit-grå farve.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Puder i lammeskind og ny gaffel i karbon

Ørekopperne er ophængt i en gaffel, også kaldet et yoke. Dette er nu fremstillet i støbt genanvendt kulfiber. Fibrene ligger aldrig ens, og gør at hver eneste hovedtelefon får en lidt forskellig lysrefleksion fra gaflen. Puderne er lavet af memoryskum, beklædt med “åndende lammeskindslæder”, og skulle betyde, at du kan have hovedtelefonerne på i mange timer i træk, uden at gå på kompromis med komforten.

Hovedbøjlen er også i ægte læder, alt i alt en ægte premium finish fra ende til anden. Alle materialer er udvalgt ud fra lav vægt og høj komfort. Ikke desto mindre vejer New Utopia de samme 490 gram som forgængeren.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Beryllium med nye spoler

Focal bruger beryllium som membranmateriale til sine topmodeller, og Utopia kan naturligvis ikke være nogen undtagelse. Membranen er M-formet, hvis man ser den i profil, for at give den ekstra stivhed, og formen skal efter sigende også effektivt absorbere eventuelle resonanser.

Spolen er nu lettere end før, med en raffineret legering af kobber og aluminium. Sammen med en ultratynd suspension, er vi lovet “den letteste og hurtigste hovedtelefon-driver, vi hidtil har set fra Focal”.

Hele konstruktionen er udviklet og håndbygget på fabrikken i Saint Etienne i Frankrig.

5hz til 50khz

De nye drivere skal gøre New Utopia bedre på alle måder, men ikke mindst når vi snakker præcision i diskantområdet. Dette er området, hvor de fleste hovedtelefoner viser sig fra deres mest ulineære side, og vi er spændte på hvordan Utopia anno 2022 kommer til at stå sig her.

Foto: Focal

Tilbehør

New Utopia leveres med både et 1,5 meter kabel med kombineret 3,5 og 6,3 mm stik, og et 3 meter langt 4-pins XLR-kabel til balanceret drift. Hertil kommer bæreetui til enkel og tryg transport, samt en læderbeklædt opbevaringsæske, som understreger eksklusiviteten.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Focal Utopia (2022): Pris og tilgængelighed

De nye Focal Utopia ventes på lager tidligt i oktober 2022. Prisen i danske kroner er ikke fastsat endnu, men den bliver heftig; dollarprisen er $4.999, svarende til over 37.000 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sonos havde et es i ærmet

Med en kilopris som safran

Stax-elektrostater til folkelig pris

Lukkede hovedtelefoner til audiofile

Hovedtelefoner bygget som højttalere

Tjek disse hovedtelefoner fra Focal

Sådan ser Sonos' nye hovedtelefoner ud

Din egen personlige hjemmebio-oplevelse

Latterligt billigt fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarver

Topliste: Hørepropper og hovedtelefoner til påskeferien

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Scroll to Top