Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Focal Clear MG

Heftig lyd med magnesium

Focal Clear MG er opgraderet med membraner i ren magnesium, som viser sig at give endnu bedre lyd.

Skrevet af / 27/09/2021 - 11:45
Focal Clear MG
Geir Gråbein Nordby

Focal har på relativt kort tid etableret sig som en af verdens bedste producenter af hovedtelefoner. Det lader ikke til at være muligt for den franske højttalerproducent at lave dårlige hovedtelefoner.

De åbne Focal Clear var nok dem, der gjorde størst indtryk på mig, prisen taget i betragtning. For selv om topmodellen Utopia samlet set er bedre hovedtelefoner, så var Clear så komplette, at jeg ikke savnede noget. At de så også kostede godt under halvdelen af Utopia, er i sig selv en bedrift.

Læs også Focal Utopia Ligesom Formel 1 udvider grænserne for, hvad man kan med biler, har Focal med Utopia taget hovedtelefoner et skridt videre.

Clear er nu blevet opgraderet, først og fremmest med bedre drivere. De har fået membraner i ren magnesium – deraf MG i navnet.

Focal Clear MG front
(Foto: Focal)

Drivere i magnesium

Målet med Clear MG har været at levere en membran med forsvindende lidt masse, samtidig med at den holder sig stiv nok til at kunne håndtere de hurtigste svingninger uden at forvrænge. Og det på en billigere måde, end det har været tilfældet på de vildt dyre Utopia med membraner af beryllium.

På Clear blev det løst med en legering af magnesium og aluminium. Men på Clear MG har man droppet aluminium til fordel for rent magnesium for at gengive hele toneområdet med en mere ekstrem præcision og med superhurtige transienter – også i diskantområdet.

Hvis man ser membranen i profil, har den en M-form, som er den form, Focal har valgt til alle deres hovedtelefoner for at opnå den mest jævne frekvensrespons. Ligesom på forgængeren er spolen ikke lagt uden på et formrør, men i stedet viklet med en meget stærk lim for af give lavest mulig masse.

Focal Clear MG lifestyle
Focal Clear MG er letdrevne og fungerer glimrende med bærbare afspillere. (Foto: Focal)

Behagelig belastning

Modstanden er på rare 55 ohm kombineret med en fin følsomhed på 104 dB. Det gør, at Clear MG ikke kræver lige så meget kraft som f.eks. de mere tungtdrevne Sennheiser HD 800 S, når de skal spille lige så højt. De er også langt mere letdrevne end de fleste planmagnetiske hovedtelefoner såsom Audeze LCD-X eller HEDD Audio HEDDphone med den specielle AMT-membran.

Focal Clear MG Driver exploded Focal Clear MG Driver
<
>
Driverne – eller “højttalerenhederne” – i Focal Clear MG har bl.a. en membran i rent magnesium. (Grafik: Focal)

Resultatet er, at Focal-hovedtelefonerne fungerer glimrende sammen med bærbare afspillere og DAC’er, og faktisk også helt fint direkte fra en mobiltelefon. Men i denne klasse betyder kvalitet en del, ikke mindst på afspilleren og forstærkeren. Så jeg vil i allerhøjeste grad anbefale en ordentlig forstærker.

Man kommer langt med Chord Mojo, og af stationære kan jeg f.eks. anbefale RME ADI-2 DAC. Selv bruger jeg Auralic Taurus (mkI) og Sennheiser HDV 820, og til lejligheden har jeg også brugt Naim Uniti Atom HE.

Focal Clear MG side
Bikubemønsteret uden på ørekopperne på Clear MG er visuelt smukt, men har også en lydmæssig funktion. (Foto: Focal)

Asymmetrisk design – inspireret af naturens geometri

Bikubedesignet uden på ørekopperne i metal er ikke bare fint at se på; det er virkelig en fryd for øjet. Endnu vigtigere er det, at det giver lavere akustisk modstand, så magnesium-driveren får så frit spillerum som muligt. Sekskanterne er mindst inderst mod midten og bliver gradvis større udefter.

De har et størrelsesforhold tæt på det gyldne snit (Fibonacci-sekvensen), hvor en større figurs areal svarer til summen af to mindre figurer. Det går igen i naturen, idet vi både i plante- og dyreriget finder mønstre, der følger denne sekvens. Ideen med at overføre det til akustik er, at det skaber et mere harmonisk forhold mellem resonanser og dermed bedre lyd.

Focal Clear MG foto Geir Nordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Produceret i Frankrig

Som andre dyre Focal-produkter produceres Clear MG helt og holdent på Focals fabrik i St. Etienne.

Hovedtelefonerne har skinddetaljer på hovedbøjlen og et indvendigt gitter i rustfrit stål til at beskytte driveren. Gitteret har fået samme bikubemønster for at give et sammenhængende udtryk og bedst mulig lyd. Personligt synes jeg, at Focal har ramt plet med designet.

Clear MG har perforeret mikrofiber i både ørepuderne og hovedbøjlen. Det skal give maksimal luftighed ved langvarig brug. En bæretaske med matchende nøddebrun farve er inkluderet for at sikre tryg opbevaring. Der medfølger også et 3 meter langt 4-pin XLR-kabel til balancerede hovedtelefonforstærkere og et kortere 1,2 meter langt ubalanceret kabel med 3,5 mm stik og 6,3 mm adapter.

Focal Clear MG Graabein
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden af Focal Clear MG

Jeg mente engang, at forgængeren Clear var mindst lige så god som Sennheiser HD 800 S, bl.a. med federe bas. Siden dengang har jeg lyttet en del mere til Sennheiser-hovedtelefonerne, og jeg er ikke lige så skråsikker nu, som jeg var dengang. For Sennheiser’ne er virkelig gode.

Men det er de nye Focal Clear MG også. Hør f.eks. kontrabassen på det sære samtidsjazznummer “Formwela 1” med Esperanza Spalding. Den er større på Clear MG end på HD 800 S og står i større kontrast til klaveret, der ikke kommer så godt frem med forstærkeren Sennheiser HDV 820, men mere med Naim Uniti Atom HE. Også den kraftige Auralic Taurus får det gode frem i bassen.

De er begge glimrende partnere til Clear MG, men måske mest Naim. Der er noget med hurtigheden og slagkraften – især i mellembassen – som passer disse hovedtelefoner glimrende. Ikke så underligt, da Naim og Focal er søsterselskaber.

HD 800 S er mindre voluminøse i basregisteret end Clear MG. De får begge hele basregisteret og en mængde detaljer med. Men Clear MG har mere tyngde og volumen, mere fysik.

Focal Clear MG case closed Focal Clear MG case open Focal Clear MG Ensemble
<
>
Der er ikke en finger at sætte på unboxing-oplevelsen. (Foto: Focal)

Klokkeklare stemmer

Sangstemmer står virkelig klart frem. Både kvinder og mænd. Clara-Lane Lens og Nick Cave kompletterer hinanden på kompositionen “Litany of Gathering Up” fra stykket LITANIES, en slags opera skrevet af Nick Cave og komponisten Nicholas Lens, som er far til Clara-Lane. Nick Caves dybe stemme har et formidabelt fundament, større end på HD 800S. Og hvor Clara-Lanes stemme er lys og detaljeret med Sennheiser, virker den til at have et større register med Focal Clear MG.

Der, hvor HD 800 S brillerer, er på størrelsen af lydbilledet. Det strækker sig nærmest uendeligt udover til siderne og placerer instrumenter længere fra hinanden i et større rum, end Focal gør. Clear MG er mere fokuserede i midten og opleves som lidt mere monitoragtige. For min del er HD 800S ganske glimrende til at mikse musik på, men Clear MG er muligvis en tand skarpere på det område.

Focal Clear MG Cable Focal Clear MG cable XLR
<
>
Det balancerede 4-pol XLR-kabel måler 3 meter. (Foto: Focal)

Om lydniveauet

Det eneste, jeg vil påpege om Clear MG, er at når de når deres maksimale lydniveau, så kan man høre det i form af, at membranen laver kliklyde, når den går ud over sin slaglængde.

Det er normalt, og importøren bedyrer, at det ikke er farligt for driverne. Men hvor andre hovedtelefoner kan presses endnu længere – fordi de går i kompression i stedet – siger Clear MG stop, når de ikke kan mere. Det gælder også andre Focal-hovedtelefoner, og det er med vilje for at få fuld dynamik i musikken.

Clear MG har desuden fået højere maksimalt lydtryk end begge sine forgængere, Clear og Elear (MG har også højere følsomhed og kan dermed drives med en svagere forstærker).

Nogle gange vil jeg gerne kunne spille meget højt, hvilket jeg både kan med Sennheiser HD 800S og de lukkede Focal Stellia og Celestee. Clear MG giver sig tidligere end disse, og under testen var jeg i tvivl om, hvorvidt det faktisk var højt nok i alle sammenhænge. Men konklusionen blev til sidst, at jeg synes, de spiller rigelig højt.

Focal Clear MG lifestyle(2)
(Foto: Focal)

Konklusion

De åbne Focal Clear MG er et par glimrende hovedtelefoner. Musikken lyder fantastisk med mange lag af detaljer og en dejlig stor mellemtonegengivelse. Bassen er kontant uden at blive dominerende, og diskanten er sprød og detaljerig uden at blive kras. Og det bedste af det hele er, at hovedtelefonerne er behagelige at have på og fungerer fint selv uden en kraftig forstærker.

Stereobredden er ikke lige så stor som på visse andre. Clear MG opleves måske derfor som mere monitoragtige – men stadig lige så musikalske.

Karakter
Focal Clear MG
High End

Lyd & Billede mener

Fabelagtig dynamik og energi. Mellemtoneregisteret er stort og fokuseret, og overtonerne er fulde af detaljer. Hurtig og opløst bas. Meget lidt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Scroll to Top