Nyhed

Musik kurerer corona-angst

Forskning: Intet fungerer bedre mod angst for coronavirus end musik.
forfatter

Det er ikke nogen nyhed, at musik kan være sundt. Det virker mod både angst og depression, og det kan endda give alzheimerpatienter hukommelsen midlertidigt tilbage.

At musik også virker mod angst for coronavirus, er ikke nogen stor overraskelse i sig selv. Men præcis hvor godt fungerer musik i forhold til andre ting? Og hvordan virker musikken på os under social isolation?

Nu kommer højopløst streaming! Flere og flere musiktjenester bliver højopløste. Hvad betyder det for dig?
broadband bredbånd

Mental velvære under corona

Det ville et internationalt forskerteam finde ud af, og sidste efterår indsamlede de data fra over fem tusind mennesker fra hele verden, også fra Norden.

De blev bedt om at vurdere relevansen af forskellige mål for mental velvære: Trivsel, luftning af negative følelser, selvkontakt, distraktion fra krisen og endelig fællesskabsfølelse. Derefter skulle de vurdere, hvor godt forskellige aktiviteter fungerede i forhold til de definerede mål.

Hvis corona-angsten har grebet dig, så hør noget musik. (Foto: iStock)

Musik rangerer højest

Blandt alle aktiviteter scorede musik allerhøjeste for tre af målene: Trivsel, luftning af negative følelser og selvkontakt. Desuden kom musik på en delt førsteplads – sammen med TV-kiggeri – for distraktion.

Med andre ord var det kun for ét mål, musik ikke kom på førstepladsen, nemlig fællesskabsfølelse. Ikke overraskende var socialisering svaret for de fleste her, men musik indtog faktisk en solid andenplads.

Marginale kulturelle forskelle

Man så de samme resultater uafhængigt af køn og land, mens det kunne variere noget med alder. De kulturelle forskelle var små og betød omtrent kun noget, når der var tale om at bruge musik til at opnå fællesskabsfølelse.

I nogle få tilfælde blev musik angivet som tværtimod forstærkende for negative følelser. Men det var så i sammenhæng med, at man lyttede til musik med negativt indhold, som fremmede triste eller nostalgiske tanker.

Så det er bare med at skrue op for anlægget – eller stemme guitaren!

Kilder:

fontiersin.org

Aftenposten

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.