Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Musik kurerer corona-angst

Forskning: Intet fungerer bedre mod angst for coronavirus end musik.

Skrevet af / 23/05/2021 - 19:32
Musik kurerer corona-angst

Det er ikke nogen nyhed, at musik kan være sundt. Det virker mod både angst og depression, og det kan endda give alzheimerpatienter hukommelsen midlertidigt tilbage.

At musik også virker mod angst for coronavirus, er ikke nogen stor overraskelse i sig selv. Men præcis hvor godt fungerer musik i forhold til andre ting? Og hvordan virker musikken på os under social isolation?

Læs også Nu kommer højopløst streaming! Flere og flere musiktjenester bliver højopløste. Hvad betyder det for dig?

Mental velvære under corona

Det ville et internationalt forskerteam finde ud af, og sidste efterår indsamlede de data fra over fem tusind mennesker fra hele verden, også fra Norden.

De blev bedt om at vurdere relevansen af forskellige mål for mental velvære: Trivsel, luftning af negative følelser, selvkontakt, distraktion fra krisen og endelig fællesskabsfølelse. Derefter skulle de vurdere, hvor godt forskellige aktiviteter fungerede i forhold til de definerede mål.

Hvis corona-angsten har grebet dig, så hør noget musik. (Foto: iStock)

Musik rangerer højest

Blandt alle aktiviteter scorede musik allerhøjeste for tre af målene: Trivsel, luftning af negative følelser og selvkontakt. Desuden kom musik på en delt førsteplads – sammen med TV-kiggeri – for distraktion.

Med andre ord var det kun for ét mål, musik ikke kom på førstepladsen, nemlig fællesskabsfølelse. Ikke overraskende var socialisering svaret for de fleste her, men musik indtog faktisk en solid andenplads.

Læs også Sådan lyder coronavirus! Selv de mest dystre ting kan blive den skønneste musik. Hør coronavirussets strukturelle opbygning oversat til toner.

Marginale kulturelle forskelle

Man så de samme resultater uafhængigt af køn og land, mens det kunne variere noget med alder. De kulturelle forskelle var små og betød omtrent kun noget, når der var tale om at bruge musik til at opnå fællesskabsfølelse.

I nogle få tilfælde blev musik angivet som tværtimod forstærkende for negative følelser. Men det var så i sammenhæng med, at man lyttede til musik med negativt indhold, som fremmede triste eller nostalgiske tanker.

Så det er bare med at skrue op for anlægget – eller stemme guitaren!

Kilder:

fontiersin.org

Aftenposten

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Head-fi: Tjek disse hovedtelefoner!

Nye produkter - og nye rygter - fra Creative

Hovedtelefoner vil revolutionere måden du lytter på

Oplev Sennheiser indefra

Sonos havde et es i ærmet

Med en kilopris som safran

Stax-elektrostater til folkelig pris

Lukkede hovedtelefoner til audiofile

Hovedtelefoner bygget som højttalere

Tjek disse hovedtelefoner fra Focal

Sådan ser Sonos' nye hovedtelefoner ud

Din egen personlige hjemmebio-oplevelse

Scroll to Top