Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

EU-parlamentet vedtager USB-C som ny fælles oplader

Forbrugerne vil snart kunne bruge én enkelt ladeløsning for deres elektroniske enheder, meddeler EU-parlamentet.

Skrevet af / 04/10/2022 - 22:59
EU-parlamentet vedtager USB-C som ny fælles oplader

Loven om at implementere USB-C som fælles ladeløsning har været under udarbejdelse i længere tid, og i dag blev den vedtaget i EU-parlamentet:

Inden udgangen af 2024 vil alle mobiltelefoner, tablets og kameraer, som sælges i EU, skulle være udstyret med en USB Type-C-ladeport. Fra foråret 2026 vil loven også gælde for bærbare computere, oplyser EU-parlamentet i en pressemeddelelse.

Den nye lov, som blev vedtaget tirsdag den 3. oktober, er en del af et bredere EU-arbejde for at reducere mængden af e-affald og give forbrugerne mulighed til at foretage mere bæredygtige valg.

Læs også Ny EU-beslutning: USB-C bliver fælles ladestandard Fra 2024 skal alle nye mobiltelefoner have samme type ladestik.

USB-C som fælles, universal lader

I henhold til de nye regler vil forbrugerne ikke længere have brug for at anskaffe en ny lader, hver gang de køber en ny enhed – de vil kunne bruge én og samme lader til en række små og mellemstore bærbare elektroniske enheder.

Reglerne omfatter alle nye mobiltelefoner, tablets, digitale kameraer, hovedtelefoner og headsets, håndholdte spillekonsoller og bærbare højttalere, e-læsere, tastaturer, mus, bærbare navigationssystemer, hørepropper og bærbare computere (puh!) – uafhængtigt af producent. Det vil sige, at stort set alt, hvad der kan lades op via et kabel med en strømforsyning på op til 100 watt, skal være udstyret med en USB-C-port.

Alle enheder, der understøtter hurtig opladning, vil nu have den samme opladningshastighed, så brugerne kan oplade deres enheder med samme hastighed med en hvilken som helst kompatibel oplader.

Parlamentets ordfører Alex Agius Saliba (S&D, MT) sagde i dag:

“Den fælles oplader vil endelig blive en realitet i Europa. Vi har ventet i mere end 10 år på disse regler, men vi kan nu endelig lade den nuværende overflod af opladere høre fortiden til. Denne fremtidssikrede lov muliggør udvikling af innovative opladningsløsninger i fremtiden, og det vil være til gavn for alle – fra frustrerede forbrugere til vores sårbare miljø.  Det er vanskelige tider for politikerne, men vi har vist, at EU ikke er løbet tør for idéer eller løsninger, der kan forbedre livet for millioner af mennesker i Europa og inspirere andre dele af verden til at følge trop.”

Hvad med trådløs opladning?

Eftersom trådløs opladning bliver stadig mere udbredt, regner EU-kommissionen med at måtte harmonisere kravene inden udgangen af 2024 for at undgå en negativ indvirkning på forbrugere og miljøet. De vil også af med den såkaldte ‘lock-in’-effekt, hvor en forbruger bliver låst fast i udstyr fra en enkelt producent.

Bedre information og valgmuligheder for forbrugerne

Nye etiketter vil informere forbrugerne om de nye modellers opladningsegenskaber og gøre det lettere for dem at se, om deres eksisterende opladere er kompatible. Køberne vil dermed kunne træffe et informeret valg om, hvorvidt de har brug for en ny oplader, når de køber et nyt produkt, eller om de kan bruge den gamle.

Disse nye forpligtelser vil føre til mere genbrug af opladere og vil hjælpe forbrugerne med at spare op til 250 millioner euro om året på unødvendige køb af opladere, vurderer EU-parlamentet. Kasserede og ubrugte opladere udgør ca. 11 000 tons e-affald om året i EU.

Læs også På jagt efter ny mobil til jul? Her er de 10 bedste smartphones! Her finder du de ti bedste mobiler, der kan købes for penge.

Vejen frem

Rådet skal formelt godkende direktivet, inden det offentliggøres i EU Official Journal. Det vil træde i kraft 20 dage efter offentliggørelsen. Medlemsstaterne vil derefter have 12 måneder til at gennemføre reglerne og 12 måneder efter udløbet af gennemførelsesperioden til at anvende dem. De nye regler gælder ikke for produkter, der er kommet på markedet før ikrafttrædelsesdatoen.

Baggrunden

I det seneste årti har EU-parlamentet gentagne gange opfordret til at introducere en fælles oplader. På trods af tidligere bestræbelser på at samarbejde med industrien om at nedbringe antallet af mobilopladere har frivillige foranstaltninger ikke givet konkrete resultater for EU’s forbrugere. Lovgivningsforslaget blev endelig fremsat af EU-kommissionen den 23. september 2021.

Kilde: Pressemeddelelse fra EU-parlamentet

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Med M4-chippen begynder Apples slutspurt i AI-kapløbet

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Scroll to Top