Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Sonos bekræfter monster-soundbar

Endelig en heftig Atmos-soundbar fra Sonos. Med hele 11 forstærkerkanaler! Men Arc mangler et par ting til entusiasterne.

Skrevet af / 06/05/2020 - 21:58
Sonos bekræfter monster-soundbar

Opdateret:

Rygterne taler sandt: Sonos lancerer en ny soundbar! De gamle Playbar og Playbase, der ikke har så meget som ét HDMI-stik, forsvinder fra markedet. Erstatningen er meget større, har 11 højttaler-enheder og forstærkere – og desuden Dolby Atmos, der simulerer lyd fra loftet!

Sonos Arc, som den hedder, kan stemmestyres med både Amazon Alexa og Google Assistant, og med AirPlay 2-understøttelse kan den også let inkluderes i et Apple HomeKit-baseret smart-hjem.

https://youtu.be/8x8nAOO8M38

Sonos Arc er 5.0.2

Sonos Arc er en såkaldt 5.0.2 soundbar. Det vil sige, at den har fem almindelige surround-sound-kanaler, inklusive tre frontkanaler, ingen subwoofer, men to separate kanaler til at gengive lyd via loftet. Takket være et par højttaler-enheder, der peger opad.

Sonos Arc fås i sort eller hvid, og den er meget større end tidligere Sonos- soundbars. (Foto: Sonos)

Avanceret DSP

Soundbaren understøtter Trueplay, der korrigerer for akustiske svagheder i rummet. Desuden aktiveres avanceret digitalprocessering for at give oplevelsen af ægte surround-lyd.

Når en lyd f.eks. kommer fra venstre kanal, nøjes Sonos Arc ikke med at gengive den fra venstre højttaler. Oveni sendes et tidsforskudt modfasesignal nemlig til den højre højttaler. Det sker, for at lyden skal opfanges af det venstre øre, men ikke af det højre. Når kanalerne adskilles på denne måde, vil man opleve et større rum med en bedre defineret placering af elementerne i lydbilledet.

Sonos Arc har 11 højttalere med hver sin separate forstærker. Med avanceret DSP skal soundbaren give ægte surround-sound-oplevelse.

Så vidt jeg kunne forstå af Sonos’ forklaring under et webmøde sidste uge, minder det meget om princippet bag lydkonceptet ambiofoni, der forhindrer crosstalk – akustisk overførsel mellem højre og venstre kanal – og skaber en større rumfølelse på stereolyd.

Det er mere avanceret at gøre det med mange kanaler i en soundbar, men Philips har længe haft teknologien i deres Ambisound-soundbars. Og det fungerer rigtig godt.

Separate højttalere i hver ende giver et bredere lydbillede. (Foto: Sonos)

Sonos Arc er stor

Sonos Arc er væsentlig større end deres billigste, Beam, og med sine 114 cm overstråler den også både Playbar og lydsoklen Playbase. Som altså begge udfases helt fra markedet. Godt det samme – de har kun optisk digitalindgang, altså ingen HDMI, og understøtter ikke DTS-lyd.

(Foto: Sonos)

Ingen DTS

Det gør Sonos Arc dog heller ikke. Og det vil nok være en svaghed i mange hjemmebio-entusiasters øjne. Men ifølge Sonos betyder det ikke så meget, fordi ingen ser Blu-ray længere, men streamer indhold i stedet. Og da ingen streaming-tjenester tilbyder DTS-lyd, gider Sonos heller ikke understøtte det. Det kan dog komme i en fremtidig software-opdatering, hvis behovet opstår.

(Foto: Sonos)

Dolby Atmos og TrueHD

Derimod understøttes højopløst lyd i form af Dolby TrueHD takket være en lydreturkanal af typen eARC (Enhanced Audio Return Channel). Har du en Blu-ray-afspiller sluttet til TV’et, vil du dermed kunne nyde højopløst Dolby Atmos-lyd i TrueHD-format. Hvis TV’et vel at mærke understøtter det. Så hvis du skal have nyt TV, så sørg for, at det har eARC og ikke kun ARC.

Den nye Sonos S2-app kan bl.a. gruppere forskellige rum. (Illustration: Sonos)

Ingen MQA

Efter at Sonos i marts annoncerede, at der kommer en ny brugerflade – Sonos S2 – som bl.a. understøtter højopløst lyd, spurgte jeg, hvad der vil ske angående musikformater. Sonos er trods alt et mærke, som mange primært forbinder med multirumsafspilning af musik. Hvilke højopløste musikformater vil understøttes?

Her måtte Cullen Harwood, der er regional marketing manager hos Sonos, dog skuffe, for der kommer ingen understøttelse af højopløste musikformater ved lanceringen. Men igen, hvis de kan se et behov i fremtiden, vil de kunne opdatere soundbaren til at understøtte det. F.eks. ved at implementere MQA-afkodning i afspilningsdelen.

(Foto: Sonos)

Ny subwoofer – men den gamle fungerer lige så godt

At Arc ikke har egen subwoofer-kanal, betyder, at en trådløs Sonos-subwoofer vil være et ønsket supplement for mange brugere. Og Sonos kan glæde os med, at der også kommer en ny subwoofer. Navnet vil stadig være Sonos Sub, og fordi det er 3. generation, vil den til at begynde med hedde Sonos Sub (Gen 3). Vi forventer dog, at parentesen vil blive droppet med tiden.

Den eneste forskel i forhold til forgængeren er, at den nye Sub får en kraftigere processor og bedre trådløs modtager.

Den nye Sonos Sub (Gen 3) har den samme lyd og funktionalitet som forgængeren. Men også en kraftigere processor, så den er fremtidssikret. (Foto: Sonos)

Vi havde ikke noget negativt at sige om forgængerens stabilitet, og vi er desuden blevet forsikret om, at ejere af den gamle subwoofer vil få nøjagtig samme funktionalitet som med den nye. Efter opdatering vil den gamle også understøtte den nye S2-brugerflade – plus Dolby TrueHD. Den kraftigere indmad er for at gøre den nye subwoofer mere fremtidssikret, hvis der skulle blive behov for mere på et senere tidspunkt.

(Foto: Sonos)

Ny højttalertopmodel

Der kommer også en ny højttalertopmodel. I tråd med at Play-navnet er forsvundet fra de nye modeller, vil den nye højttaler simpelthen bare hedde Sonos Five.

Lydkvaliteten er identisk med den fra forgængeren Play:5 II, og det er udseendet faktisk også. Den eneste forskel er, at den hvide version ikke har sort, men hvid front. Og så er logoet blevet mere diskret, med bogstaverne trykt direkte på fronten i stedet for at se ud, som om de sidder på en sort etiket.

I daglig brug vil man ikke mærke forskel på Sonos Five og Play:5 II. Samme lyd, samme funktioner. Men også her er processoren kraftigere og Wi-Fi-antennen bedre for at gøre den mere stabil, hvis fremtidige opdateringer skulle kræve mere computerkraft.

De nye Sonos Five har samme facon og lydkvalitet som Play:5. Den hvide højttaler har fået hvid front, ellers er der ingen særlige forskelle. Men mere processorkraft giver flere muligheder i fremtiden. (Foto: Sonos)

Kærkomment – men langtfra revolutionerende

At Sonos nu endelig kommer med en Atmos-soundbar, er godt, men de ligger på ingen måde foran feltet. Samsung HW-Q96R, JBL Bar 9.1 og LG SL10Y er blot nogle af konkurrenterne, og de har både Dolby Atmos og DTS:X. Flere understøtter også højopløst 24 bit/96 kHz musik i FLAC-format.

Det kan godt være, at hverken DTS eller højopløst lyd – det være sig FLAC eller MQA – er vanvittig vigtigt i en soundbar. Eller for den sags skyld i overkommelige multirumshøjttalere. Men jeg vil tro, at mange detailhandlere gerne ville slippe for at skulle forklare kunderne, hvorfor det ikke er vigtigt. I stedet for bare at kunne sige: “Ja, den understøtter alt.”

Og hvad bliver det til med en prisvenlig subwoofer, som vil være et mere naturligt match til Beam?

Ligesom andre modeller kan Sonos Five grupperes som trådløst stereopar. Hvis man vil, kan de også fungere som baghøjttalere med Sonos Arc. (Foto: Sonos)

Priser og tilgængelighed

Sonos Arc, Sub og Five kommer i butikkerne den 10. juni. De fås alle i sort eller hvid, og priserne bliver henholdsvis 6.699 kroner (Arc), 5.999 kroner (Sub) og 4.349 kroner (Five).

Den nye S2-app kan downloades fra den 8. juni.

Læs mere på sonos.com

https://youtu.be/leUJeaOiHc4

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “Sonos bekræfter monster-soundbar”

 1. Det undrer mig voldsomt – at man ikke nævner manglende Chromecast i Sonos. Endda som iPhone user p.t. irriterer det mig grænseløst at Sonos skulle holde mig fanget på iPhone, hvis jeg skulle ha lyst til at skifte til Android. Klart du kan bruge Sonos app´en på Android – men det er ikke altid den bedste løsning, hvis den i det hele taget er der.

  1. Hei! Takk for innspill, det er jo ikke alltid lett å komme på alle mangler når man refererer til et produkt.

   Ja, Sonos er jo litt “konkurrent” med Chromecast. Med iPhone kan du bruke AirPlay, mens Android-brukere må, som du nevner, bruke Sonos-appen. En annen mulighet er å koble en Chromecast til TV-en (hvis den ikke allerede har det innebygd), og sende lyden ut til Arc-soundbaren via HDMI ARC.

   Når det er sagt, dersom du først og fremst ønsker å bruke Chromecast, så florerer det med andre muligheter på markedet. Skal du ut av Sonos’ grensesnitt, finnes det både bedre og billigere alternativer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

0
Scroll to Top