Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

På testbænken: Denon AVC-X6800H

Heftig surround-forstærker giver superstærkt forhåndsindtryk.

Skrevet af / 19/02/2024 - 17:18
På testbænken: Denon AVC-X6800H

Jeg har glædet mig til at få Denon AVC-X6800H på testbænken. En 11,4-kanals surroundforstærker, som er leveringsdygtig i 13.4 kanaler, hvis du har en ekstra effektforstærker på lager.

Den er en hel del mindre end flagskibet AVC-A1H. Både i højden og dybden, og ikke mindst vejer den kun halvt så meget med sine 15,6 kilo. Med to kanaler drevet samtidigt er den alligevel opgivet til at levere 140 watt pr. kanal i 8 ohm, blot 10 watt mindre end flagskibet.

Denon AVC-X6800H testrom Atmos setup
Forstærkeren spørger dig, hvor mange højttalere du har, og hvordan de er placeret. Og guider dig gennem opsætningen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkel opsætning

I typisk Denon-stil er opsætningen legende let. Opsætningsmenuen spørger dig hele vejen igennem, om du har baghøjttalere og hvor mange, det samme gælder højdehøjttalere og subwoofere. Og den viser dig, hvilke tilslutninger du skal bruge til de respektive højttalere. Den spørger også, om du har flere end 11 højttalere og dermed også en ekstra effektforstærker.

Tilslutning af receiveren til netværket er legende let for iPhone-brugere, som blot vælger den fra Wi-Fi-listen under “AirPlay-enheder”. Som standard viser forstærkeren lydniveauet i trin fra 0-99, men du kan også vælge en decibelskala, hvor 0 dB er referenceniveauet, og så gå op eller ned herfra. Vær opmærksom på, at referenceniveauet er højt! Det er så højt, som instruktøren har besluttet, at en film skal lyde i en biografsal. TV-indhold og musik skal helt klart skrues ned herfra, og efter min mening er dette niveau i 9 ud af 10 tilfælde også for højt for film. Men det er et niveau, som forstærkeren skal kunne levere uden at forvrænge.

Læs også Vildere surroundforstærker fra Denon Denons hjemmebio-forstærker AVC-X6800H har mange kanalers 3D-lyd, 8K-video - og masser af kræfter.

Ikke en receiver

Læg mærke til, at jeg kalder det en forstærker og ikke en receiver, fordi sidstnævnte kun bruges om produkter med en indbygget FM-modtager. Så kan man diskutere relevansen af sådan en i 2024, men det er i hvert fald definitionen. Men Denon AVC-X6800H har både internetradio og andre streamingtjenester indbygget, så jeg vil ikke holde dig ansvarlig for noget, hvis du vælger at kalde den en receiver.

Indtil videre i min test er jeg imponeret over præstationen fra AVC-X6800H: Den er i kontrol, den lyder godt både til dialog og musik på film, og med fire højdehøjttalere i loftet er det et virkelig stort og luftigt lydbillede, den leverer.

Denon AVC-X6800H understøtter Dirac Live-rumkorrektion. Foto: Skærmbillede

Rumkorrektion

Med Audyssey-rumkorrektion bliver lyden rigtig god. Men du kan også vælge at betale for en Dirac-licens, så du får en endnu mere præcis lyd i dit rum. Indtil videre har jeg kun testet med Audyssey, som er overbevisende i Reference lydtilstand. Jeg er meget spændt på også at få Dirac til at fungere. Hvilket kræver en ekstra målemikrofon, som f.eks. miniDSP Umik-1.

Hvorfor ikke et ekstra fronthøjttalerpar?

Indledningsvist spurgte jeg, om Denon-forstærkeren ikke mangler noget. Til film og TV i surround sound vil jeg nemlig gerne bruge vores referencehøjttalersystem fra Procella. Med satellithøjttalere og subwoofer. Og så vil jeg gerne tilslutte et par andre højttalere til stereolytning.

Man kan godt have et ekstra par fronthøjttalere (Speaker B), men kun hvis man bruger maksimalt ni forstærkerkanaler til surround. Det burde ikke være nødvendigt, eftersom man ikke behøver at bruge det ekstra par samtidig med surround-opsætningen. Hvis man kunne sætte højttalerudgangen for det tredje par lofthøjttalere til og i stedet at forsyne et ekstra par fronthøjttalere med strøm, ville problemet være løst – også selv om man har brugt alle 11 forstærkerkanaler i surround.

Dette er en bagatel for alle, der alligevel ikke bruger mere end 9 højttalerkanaler til surround. Men de, der makser ud, vil opleve mangelen.

Denon AVC-X6800H testrom 2
Hvis alle 11 forstærkerkanaler er brugt, kan der ikke tilsluttes et ekstra par fronthøjttalere til den ekstra højttalerudgang. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konkurrenter til Denon AVC-X6800H

Denon-receiveren koster omkring 26.000 kroner og er i konkurrence med Onkyo TX-RZ70, Pioneer VSX-LX805, Marantz Cinema 30 og Yamaha RX-A8A. Ingen af dem er kommet til test, så indtil videre bliver dette en enkelttest af Denon-forstærkeren. Jeg ser frem til at kunne fortælle mere om min oplevelse af forstærkeren, når tiden er inde.

Mere info: hifiklubben.dk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

4K-projektor: Hjemmeunderholdning på den store skærm

Hisense PX3-PRO: Kæmpebillede på kort afstand

Her er årets nye hjemmebiograf-produkter fra Sony

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Scroll to Top