Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Hjemmebio-flagskib fra Pioneer og Onkyo

Samarbejdet mellem Pioneer og Onkyo giver os nu to mastodontiske hjemmebio-receivere med de fleste funktioner, man kan drømme om.

Skrevet af / 29/03/2023 - 15:50
Hjemmebio-flagskib fra Pioneer og Onkyo

Hvis du er i markedet efter bedre lyd i hjemmebiografen, er her et par gode bud – du kan vælge, om du vil have Pioneer VSX-LX805 eller Onkyo TX-RZ70. De minder meget om hinanden, men har nogle væsentlige forskelle.

Pioneer-VSX-LX805_Front_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Pioneer VSX-LX805

Det nye flagskib VSX-LX805 fra Pioneer har hele 11 højttalerkanaler at rutte med, og med to af dem drevet samtidig i stereo byder krabaten på 150 watt pr. kanal.

Receiveren har udgange til fire subwoofere, mens separat processering er begrænset til to subwoofere. Dette er derfor en 11.2-receiver, selv om Pioneer siger 11.4.

 

Dirac Live

Derimod er det rigtig fedt, at Pioneer-receiveren har Dirac Live rumkorrektion med mulighed for at tilføje Dirac Live Bass Control for op til to individuelle subwoofere. Dette koster nogle tusindlapper ekstra. Begge korrektionssystemerne bruger såkaldt kunstig intelligens (AI) og maskinlæring, når de skal vælge de bedste indstillinger til systemet i dit lytterum.

Er du derimod tilfreds med Pioneers eget og velprøvede MCACC kalibreringssystem, så er dette også indbygget.

Pioneer-VSX-LX805_Hero_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Klasse AB-forsterkning

Pioneer lover “audiofil lydkvalitet” fra VSX-LX805, og det forventer vi også i high-end-klassen. Blandt andet har den to multikanals ESS 32-bit Sabre HyperStream DAC’er. Men endnu mere interessant er det, at Pioneer her er gået tilbage til Klasse AB-forstærkning. Det har de ikke brugt siden det gamle flagskib VSA-AX10Ai i 2003, som fortsat er blandt de bedste, vi har hørt. Tag den, Klasse D!

Læs også Ægte biograf med high-end soundbar Disse soundbars er for dem, der ønsker ægte surroundlyd og en imponerende biografoplevelse, men ikke gider separate komponenter og ledninger. Men de koster også derefter!

Immersive og HDR

Både Dolby Atmos og DTS:X immersive-lydformater er selvsagt indbygget, og receiveren understøtter Dolby Atmos Music på Apple Music og Tidal. Auro3D skal også være understøttet ved lanceringen i juni.

Med 11 kanaler kan den for eksempel konfigureres til 7.4.2 eller 9.2.2, hvor det midterste tal beskriver antal kanaler i loftshøjde, og det sidste er antal subwooferkanaler.

Af HDR-formater understøttes Dolby Vision og HDR10+ samt selvfølgelig HDR10. HDMI 2.1 understøtter 4K 120 Hz og 8K 60 Hz.

Pioneer-VSX-LX805_Back_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Tilslutninger

Pioneer VSX-LX805 har syv HDMI-indgange, tre udgange og selvsagt understøttelse af eARC (udvidet lydretur). Blandt  andre interessante stik finder vi to balancerede XLR-indgange og ditto udgange. Smart, hvis du for eksempel vil tilslutte en balanceret hovedtelefonforstærker.

Streaming

Af streamingfunktioner findes blandt andet Chromecast, AirPlay 2, Spotify, Tidal samt Bluetooth med aptX for bedre lyd. Receiveren kan styres med stemmeassistenter som Google, Alexa og Siri via smarthøjttalere, og IP-kontrol er også mulig.

Roon Ready-certificering forventes i september.

onkyo_tx-rzx70
Foto: Onkyo

Onkyo TX-RZ70

Vi giver ikke så meget spalteplads til Onkyo-receiveren TX-RZ70, som er så at sige identisk. Også her 11 kanaler, opgivet med 10 watt mindre effekt pr. kanal. Det kan være en anden måde at opgive målingerne på; vi har en mistanke om, at de er identiske. Klasse AB får du i hvert fald også her.

Ligeledes får du de samme syv HDMI-indgange med understøttelse for 8K 60Hz og 4K 120Hz.

Det samme gælder de to 32-bit ESS Sabre DAC’er, Dirac rumkorrektion og baskontrol. Samme stemmestyring, samme formatunderstøttelse på lyd- og billedsiden. Inkluderet Roon Ready, som kommer i september.

 

Der hvor Onkyo-receiveren afviger fra Pioneer er ved, at den kun har to subwoofer-udgange, men med separat processering for begge betyder det, at de faktiske subwooferkanaler er de samme. Har du brug for fire sub’er, kan du købe to y-splitter-kabler og få samme resultat.

Bemærk i øvrigt, at Onkyo-receiveren hverken har XLR ind eller ud, så der har de sparet.

Ellers vil vi tro, at du får næsten samme glæde af begge forstærkerne.

Priser og tilgængelighed

Pioneer VSX-LX805 koster 3.499 euro, mens Onkyo TX-RZ70 bliver lidt billigere: 3.299 euro. Begge kommer i juni.

Mere information:

eu.pioneer-av.com

eu.onkyo.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Her er årets nye hjemmebiograf-produkter fra Sony

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Lyd & Billede
Scroll to Top