Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Auro-CX: Nyt super-codec lover 3D-lyd af højeste kvalitet

På CES-messen i Las Vegas i næste uge vil lydspecialisten Auro Technologies løfte sløret for sit nye lydcodec til streaming: Auro-CX.

Skrevet af / 04/01/2024 - 08:05
Auro-CX: Nyt super-codec lover 3D-lyd af højeste kvalitet

Ifølge virksomheden er dette verdens første ægte næste generations skalerbare lydformat. Auro-CX er designet til at levere 3D-lyd i fuld skala og høj opløsning, samtidig med at det bruger mindre lagerplads og færre kodningstrin end eksisterende codecs.

Auro-CX skalerer efter behov

Det nye format skalerer både ordlængde (bitdybde), samplingfrekvens og antallet af kanaler/objekter i en enkelt datastrøm. Det betyder, at dekoderen kan udtrække præcis det, den har brug for, uanset om det er 48, 96 eller hele 192 kHz. Der er kun brug for én stream, uanset den ønskede kvalitet og antallet af kanaler i den anden ende.

Det gør det muligt for indholdsudbydere at streame til alt fra kræsne audiofile med kæmpe hjemmebiografer til almindelige brugere med simple tv-højttalere – uden yderligere kodning. Bare ved at nedskalere kvaliteten.

DUNE 2 Dune Part Two
Er det for meget at håbe på at opleve nye blockbusters som Dune: Part Two i det nye Auro-CX lydformat? (Foto: Warner Bros)

3D-lyd i verdensklasse?

Derudover håndterer Auro-CX de lydobjekter, der kræves til immersive surround sound, i den samme bitstream. De hævder, at konkurrerende formater (såsom Dolby Atmos / DTS:X) er nødt til at udtrække objekterne fra et 7.1-basemix, og når der tilføjes højdekanaler, går det ud over den samlede lydkvalitet. Især i højdekanalerne.

Læs også Her får soundbaren klø Er du klar til at tage din biografoplevelse til det næste niveau? Vi har testet seks surround-forstærkere, der forvandler din stue til et inferno af biograflyd!

Auro gør det anderledes ved at integrere objekterne direkte i et meget større 13.1-mix. Det skulle give en meget bedre lydkvalitet, når man hæver højdeinformationen ved at tilføje ekstra højdekanaler til et 7.1-lydbillede. Resultatet er en meget mere nøjagtig tilnærmelse til lydskaberens hensigt.

Kort sagt lyder Auro-CX at levere 3D-lyd i præcis den kvalitet, du har brug for og ønsker, skræddersyet til dit system. Uanset om du er en kræsen entusiast eller en almindelig forbruger. Det er endnu uvist, om codec’et lever op til sit løfte.

Mere info: auro-3D.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

0
Scroll to Top