Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Schiit med surroundlyd – men ikke som du tror

Schiit Syn er en ny digitalkonverter, som også giver surroundlyd. Det specielle: Den understøtter ingen standarder, men "fungerer med alt".

Skrevet af / 02/04/2023 - 22:00
Schiit med surroundlyd – men ikke som du tror

Amerikanske Schiit Audio er kendt for at lave overkommelige hi-fi-komponenter af høj kvalitet. Hvert enkelt produkt, der laves, har til hensigt at gøre det optimalt bedste, man kan, med de midler, man har. Intet spil for galleriet, ingen dikkedarer. Og absolut ingen licenser til proprietære formater.

Derfor kan digitalkonverter- og hovedtelefonforstærker-modellen Syn nærmest føles som en forsinket aprilsnar. Den kan nemlig behandle 5.1 surround-lyd, og også frembringe mere højttaler-lignende lyd fra et par hovedtelefoner.

Jason Stoddard, stifter af Schiit Audio, har en længere afhandling om ideen og processen omkring udviklingen her.

schiit syn-remote-1920- scaled
Med fjernbetjening: Schiit Syn. Foto: Schiit Audio

Ingen komplicerede formater

Tanken har været, at man ikke vil have en HDMI-indgang, der bliver forældet, før man ved af det, og at man ikke skal betale for at kunne afkode surround-formater, der er her i dag, men måske ikke er i morgen. Surroundlyd er kompliceret, og det er kun blevet værre med immersive-formater som Dolby Atmos og lignende.

Læs også Adrenalinkick til hovedtelefoner Hvis du ikke er helt tilfreds med lyden fra dine hovedtelefoner, kan det være, at du skal have en bedre forstærker.

Her hos Lyd & Billede er vi faktisk ret begejstrede for omsluttende/immersive lyd, hvor vi sidder i midten af ​​en halvkugle af lyd, der omfavner os. Men vi har også fuld forståelse for, at folk synes, det kan være kompliceret. Hvis du har et system og en streamer, der understøtter Dolby Atmos, understøtter den f.eks. måske ikke Atmos på musik fra musikstreamingtjenester, fordi kodningen er anderledes. Sådan kan man fra tid til anden blive grøn i ansigtet, og vi har brugt mange unødvendige timer i testlokalet bare for at få tingene til at fungere.

schiit syn-insitu-media-2-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Matrice-baseret surroundlyd

Schiit Syn er en DAC med en helt normal optisk digital indgang, samt en USB DAC indgang (den har også en analog indgang). Den konverterer det digitale signal til analogt, og det kan det være, hvis man vil. Men der er også en surround-funktion.

Dette er, især for 2023, en helt normal analog surround-behandling, i stil med det gamle Dolby Pro Logic-system, men “med et par tricks af sine egne, udviklet hovedsageligt via erfaringerne fra et par års lytning og finjustering,” ifølge Jason Stoddard.

schiit syn-insitu-gaming-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Også til gaming

Produktet vil således tage et stereosignal og udvide det til 5.1, og Schiit lover, at “det lyder fantastisk”. Også til musik. Men også til gaming, hvilket er grunden til også at inkludere USB-DAC-indgangen – og endda en mikrofonindgang! Den kan således give surround-lyd til gaming, og du kan også bruge et kablet gaming-headset til den.

Hovedtelefoner

Funktionen der udvider et stereolydbillede, kan ligeledes bruges til i stedet at indsnævre det. Denne mulighed udnytter Schiit til hovedtelefon-udgangen. Ved at bruge cross-feed mellem kanalerne får man et mere mono-agtigt lydindtryk, som gør at lydbilledet føles, som om det bevæger sig mere rundt foran lytteren, når man bruger høretelefoner. Det bruges også her.

syn-rear-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Alt-i-én som fungerer

Sammenfattende er Schiit Syn en forforstærker, der kan levere surroundlyd til en multikanal effektforstærker. Den kan også bruges som en helt almindelig stereoforforstærker, hvis du ønsker det.

Den har en indbygget DAC, og også en hovedtelefonforstærker med cross-feed funktion. Med USB DAC og indbygget mikrofonindgang kan den også bruges til gaming.

Hovedsagen er, at dette er et produkt, der ikke understøtter nogen proprietære standarder, og dermed heller aldrig vil være forældet. Bemærk at surroundlyd opstår ved at manipulere et stereosignal. Produktet understøtter ingen surround-formater eller flerkanals PCM.

Foto: Schiit Audio

Schiit Syn: Pris og tilgængelighed

Pris-etiketten gør Schiit Syn endnu mere interessant. Den kan blive din for 399 dollars plus fragt og afgifter, via schiit.com. Vi forventer, at den også snart ankommer hos nordiske forhandlere.

schiit.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Schiit med surroundlyd – men ikke som du tror”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top