TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Den nye Sonos Beam får Dolby Atmos

Sonos lancerer en ny version af den lille soundbar Beam. Nyheden er Dolby Atmos – og snart får alle Sonos’ soundbars endelig DTS-understøttelse!

forfatter
Publiceret 15/09/2021 - 17:10

Vi havde for nylig et digitalt møde med Paul Peace, en af Sonos’ chefingeniører på lydsiden. Han er bl.a. ansvarlig for den endelige lydsignatur på Sonos-højttalerne. Mødet blev afholdt i forbindelse med, at Sonos nu annoncerer, at den kompakte soundbar Beam lanceres i 2. generation – deraf navnet Sonos Beam (Gen 2).

Sonos Beam (Gen 2)
Sonos Beam (Gen 2) får langt om længe Dolby Atmos. (Foto: Sonos)

“Pandemien har ændret folks måde at se video på,” siger Peace. “Eftersom folk nu også ser storfilm derhjemme frem for at gå i biografen, stiller de større krav til hjemmebiosystemer.”

Læs også Den mest anvendelige soundbar Beam er Sonos’ billigste soundbar hidtil, men alligevel kan den flere tricks end sine storebrødre.

Samtidig har underholdningen ændret sig med Dolby Atmos og andre omsluttende (også kaldet immersive) lydformater.

“Landskabet har ændret sig utrolig meget siden 1. generation af Beam,” fortsætter Paul Peace.

sonos beam-hand-1
Touch-panel på toppen er obligatorisk. (Foto: Sonos)

Beam har fået flere højttalerenheder

Sonos ville derfor opgradere Beam og optimere den til de nye formater. Men en kompakt soundbar har gjort det udfordrende at opnå totaloplevelsen.

“For det første måtte vi opgradere hovedprocessoren, da den gamle ikke er kraftig nok til at gøre arbejdet. Derefter måtte vi optimere brugerfladen til brugeren,” uddyber Peace.

C76PDX_536PDX C76PDX_536PDX Sonos Beam (Gen 2) C76PDX_536PDX beam-mounted beam-credenza-white beam-credenza-black
<
>
Sonos Beam (Gen 2). (Foto: Sonos)

Virtuelle højttalere

Sonos har set på arkitekturen og bruger nu såkaldte Phase Arrays til at skabe virtuelle højttalere i et rum. Det drejer sig ganske enkelt om at gruppere flere højttalerenheder og faseforskyde dem i forhold til hinanden i et bestemt mønster. Da man ikke har ægte bag- og højdehøjttalere placeret rundt omkring i rummet, må en soundbar fuske med et retningsmønster, som er konstrueret af smarte ingeniører.

Hvor den første Beam havde tre højttalere (venstre, center og højre), har 2. generation fået fem. De ekstra højttalere sidder på siderne og genskaber både bag- og højdekanalerne.

“At bag- og højdekanalerne ikke genskabes af fronthøjttalerne, gør at man får en langt bedre oplevelse af kanalseparation,” siger Peace.

Vi spørger, om det alligevel ikke må betragtes som et kompromis, da der trods alt ikke er selvstændige topmonterede højttalere til Atmos-indhold.

“Vi erkender, at det er et kompromis. Arc har selvstændige opadrettede højttalere til Atmos, men det har vi ikke plads til i Beam. Det bliver dog meget bedre med sådan en hybridmetode, end hvis man skulle have brugt venstre og højre fronthøjttaler til at udføre det samme job. Det bliver selvfølgelig ekstra fedt, hvis man bruger et par Sonos One SL som baghøjttalere, for så vil de ekstra højttalere på siderne bare spille loftskanalerne,” hævder Peace.

sonos beam-wellness
(Foto: Sonos)

Fungerer med ældre subwoofere

Hvis du vil bruge Sonos Beam (Gen 2) sammen med en subwoofer, kan Sonos fortælle, at den fungerer med alle generationer af Sub. Alle produkter, som understøtter S2-versionen af Sonos-app’en (seneste version), kan kobles sammen med den nye Beam.

Læs også Sonos Arc: Endnu bedre med baghøjttalere og subwoofer Sonos’ bedste soundbar, Arc, bliver endnu bedre med trådløse baghøjttalere og subwoofer. Her får du ægte hjemmebiolyd.
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL. Photo: Geir Gråbein Nordby

Plasticfront

Hvor den gamle Beam har en front af stof, har den nye soundbar fået en front af polykarbonat, som er en slags termoplast med høj holdbarhed (samme materiale, som CD’er er lavet af). Dermed følger Sonos opskriften på Arc.

Opsætningen er også blevet nemmere for iPhone-brugere siden sidst. Ligesom med Arc skal man nu bare holde telefonen hen til Beam, så dukker produktet op på telefonen.

C76PDX_536PDX C76PDX_536PDX
<
>
Sonos Beam (Gen 2) har fået HDMI med eARC, som giver understøttelse af Dolby Atmos og højopløst lyd via TV’ets HDMI-indgang. (Foto: Sonos)

DTS

Vi har længe luret på, hvornår Sonos ville få understøttelse af DTS-formatet. For selv om det meste indhold har Dolby-lydspor, så findes der undtagelser. Og så er det irriterende, at lydbilledet må mikses ned til stereo PCM og så forsøgsvis skaleres op igen til noget, der efterligner surround-lyd.

Og nu er ventetiden snart ovre. Vi hørte for første gang direkte fra Sonos, at DTS er på vej! Og det gælder ikke kun for Arc og den nye Beam (Gen 2) – de udgåede Sonos Playbar og Playbase får også DTS-afspilning.

Læs også Nu bliver disse Sonos-produkter dyrere Enkelte produkter bliver op til 800 kroner dyrere.

Desværre bliver der ifølge Sonos ingen understøttelse af DTS:X, hvilket er lidt mærkeligt. Det kunne have adskilt Arc og Beam yderligere fra deres forgængere.

beam-gaming-1 beam-gaming-2 beam-couple-1
<
>
(Foto: Sonos)

Højopløst lyd

Den nye soundbar vil ligesom Arc understøtte højopløst lyd, hvilket vil sige højere opløsning end på CD. Men ikke meget højere, da der er tale om 24 bit/48 kHz og ikke 96 eller 192 kHz. Man kan få den høje opløsning fra TV’et via eARC HDMI-indgangen eller streame musik – f.eks. fra Amazon Music.

Sonos Beam (Gen 2)
(Foto: Sonos)

Pris og tilgængelighed

Sonos Beam (Gen 2) vil koste 3.749 kroner og kan købes fra den 5. oktober. Vi får meget snart et eksemplar til test!

Soundbaren kan bestilles på sonos.com.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dybbas som du aldrig har hørt det før Sandsynligheden for, at du har hørt om eller ligefrem hørt Kerr, er minimal. Det bør du gøre noget ved.
Audiovectors QR-serie udvides med den store QR7 En større og sejere højttaler til store rum og til alle, der elsker bas.
Chokerende DALI Kore flagskibshøjttalere Magen til DALI-højttalere har vi aldrig hørt.
Danske Raidho præsenterer to små og én enorm højttaler Den største koster lige så meget som en Porsche Taycan.
Sonos har truffet et underligt valg Sonos demonstrerede deres billigste soundbar, Ray, i København onsdag. Men hvad er det, de har gjort?
B&O Beosound Balance – endelig testet i stereo Den smarte Beosound Balance lyder rigtig godt alene – og endnu bedre som par.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend