TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Apple lancerer 14″ og 16″ MacBook Pro’er med M1 Pro og M1 Max

Begge kommer bl.a. med Liquid Retina XDR-skærm og forbedret webcam. Desuden er Touch Bar væk, mens MagSafe er tilbage!

forfatter
Publiceret 18/10/2021 - 20:50

Efter at Apple sidste år lancerede den egenudviklede og lynhurtige Apple M1-processor samt nye iMac-, MacBook Air– og 13″ MacBook Pro-modeller baseret på den nye chip, har vi ventet på en opdatering af den helt store 16″ MacBook Pro, der indtil nu kun har været tilgængelig med Intel-processor.

Dén opdatering kom så i forbindelse med dagens online Apple Event – sammen med to helt nye Apple-processorer samt en spritny 14″ MacBook Pro, en skærmstørrelse der også har været længe ventet.

M1 Pro og M1 Max

Begge nye MacBook Pro-modeller kan konfigureres enten med den ene eller den anden af Apples to nye processorer, M1 Pro og M1 Max.

Disse bygger videre på M1-chippens arkitektur med dertil hørende høj ydeevne og lang batterilevetid. CPU’en i M1 Pro og M1 Max giver op til 70 procent hurtigere ydeevne end M1, ligesom GPU’en i M1 Pro er op til to gange hurtigere end M1, og M1 Max er op til fire gange hurtigere end M1.

M1 Pro har en op til 16-core GPU, der er op til dobbelt så hurtig som M1. (Foto: Peter Gotschalk)

M1 Pro tilbyder desuden op til 200 GB/s hukommelsesbåndbredde og understøtter op til 32 GB samlet hukommelse. M1 Max har op til 400 GB/s hukommelsesbåndbredde – dobbelt så meget som M1 Pro og næsten 6 gange mere end M1 – og understøtter op til 64 GB samlet hukommelse. Den effektive arkitektur i M1 Pro og M1 Max betyder, at de leverer samme niveau af ydeevne, uanset om MacBook Pro er tilsluttet strøm eller bruger batteriet, lover Apple.

Generelt skal strømforbruget være væsentligt mindre end med en typisk 8-core processor i en bærbar Windows-PC. F.eks. giver M1 Pro op til 1,7 x større CPU-ydeevne med samme strømniveau og kan opnå PC-chippens maksimale ydeevne med op til 70 procent mindre strøm, forsikrede Apple ifm. dagens lancering.

Farvel til Touch Bar, goddag til Liquid Retina XDR

Udover de nye processorer byder de nye MacBook Pro-modeller på massevis af andre nyskabelser – og et par skridt tilbage, der nok skal glæde de fleste trofaste Apple-fans.

Således fås de nye modeller nu med et Magic Keyboard, som er placeret i en dobbeltanodiseret sort ramme, der fremhæver de baggrundsbelyste specialtegn på tasterne. Desuden har tastaturet en række med funktionstaster i fuld højde. Fysiske funktionstaster – som f.eks. en bredere Escape-tast – erstatter Touch Bar, så professionelle brugere igen får fornøjelsen af den taktile fornemmelse af mekaniske knapper.

16″ MacBook Pro kommer med en opløsning på 3456 x 2234 pixels, mens 14″-modellen har 3024 x 1964 pixels. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærmen er af typen Liquid Retina XDR, der er baseret på den samme mini-LED-teknologi, der anvendes i iPad Pro. Liquid Retina XDR-skærmen leverer op til 1.000 nits vedvarende lysstyrke på fuld skærm, en maksimal lysstyrke på 1.600 nits og et kontrastforhold på 1.000.000:1. Den nye skærm kommer også med en adaptiv opdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Skærmrammen er blevet smallere og måler nu blot 3,5 mm. Det betyder dog, at skærmen har fået en såkaldt notch, et lille indhak langs den øverste kant, hvor der er gjort plads til webkameraet.

Dette kommer i øvrigt nu med 1080p opløsning og udnytter i øvrigt billedsignalprocessoren (ISP) og Neural Engine på M1 Pro og M1 Max til computerbaseret video, der forbedrer videokvaliteten, så brugerne ser skarpere ud med mere naturlige hudtoner.

Nu understøtter MacBook Pro tre eksterne skærme og et 4K-TV

Begge modeller har tre Thunderbolt 4-porte til at tilslutte eksterne enheder med høj hastighed, en SDXC-kortplads til hurtig adgang til medier, en HDMI-port til tilslutning af skærme og TV og et forbedret hovedtelefonstik, der understøtter hovedtelefoner med høj impedans.

Med M1 Pro kan brugerne nu tilslutte op til to Pro Display XDR-skærme, og med M1 Max kan brugerne tilslutte op til tre Pro Display XDR-skærme og et 4K TV, alt sammen på samme tid.

MagSafe er tilbage på MacBook Pro med MagSafe 3, der har et opdateret design og sender mere strøm ind i systemet end nogensinde før, lover Apple. Desuden får Mac for første gang hurtig opladning, så den kan oplades op til 50 procent på bare 30 minutter.

MagSafe er tilbage! Og samtidig kan vi endelige sige farvel til Touch Bar. (Foto: Peter Gotschalk)

Pris og tilgængelighed

De nye MacBook Pro-modeller med M1 Pro og M1 Max kan bestilles i dag. Leveringen starter fra d. 26. oktober.

Den nye 14″ MacBook Pro-model fås fra 17.499 kroner, og 16″ MacBook Pro-modellen fås fra 21.799 kroner.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Opdateret Asus-bærbar klar til Norden Den nye 14" model kommer i to udgaver med henholdsvis Intel- og AMD-processor.
Spil i 3D uden briller Acer Predator Helios 300 giver dine spil dybde.
Skærmen er det bedste ved den HP’s luksusflyder har en lækker UHD+ skærm, der vil glæde grafikere. Men kræfterne står ikke mål med prisen.
Broadcast-studie til skrivebordet Har du en youtuber, twitcher eller podcaster i maven, kan Razers hybride lydmikser samle trådene.
Philips lover superfarver med deres første OLED PC-skærm Philips Momentum 8000 er en 27 tommers 4K-monitor med OLED-panel og perfekt sortniveau, og vi bliver lovet exceptionelle farver.
Slanke syvere fra Lenovo Lenovo Yoga 7 fås i så mange udgaver, at der stort set er en til enhver situation.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend