Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Nyhed

Sensationelt fund af verdens første PC

Hold da op hvad man kan finde, når man rydder op! Som for eksempel "verdens første PC".

Skrevet af / 16/02/2024 - 11:30
Sensationelt fund af verdens første PC

I forbindelse med rydningen af et hus i Storbritannien har firmaet Just Clear gjort et ekstraordinært fund – verdens første stationære pc. PC’en blev lanceret i 1972 under navnet Q1 og betragtes som den første fuldt integrerede computer med en mikroprocessor.

Opdagelsen blev gjort, da Just Clear var ved at rydde et hus. Virksomheden forsøger altid at genbruge så meget som muligt og lagde mærke til to spændende gamle computere. De var ikke klar over, hvad de havde fundet, før de efter lidt research og konsultation med eksperter indså, at der var tale om intet mindre end et par kopier af den banebrydende Q1 PC.

Læs også 40 års fødselsdag for en revolution 12. august 1981 udsendte IBM deres PC. Den ændrede alting.

To ud af tre eksemplarer i verden

Q1 blev lanceret i 1972 af Q1 Corporation i USA og var den første mikrocomputer med en single-chip mikroprocessor som CPU. Den mindede mere om en skrivemaskine end en PC, men banede alligevel vejen for al moderne computerteknologi. Kun nogle få eksemplarer blev importeret til Storbritannien på det tidspunkt.

Ifølge Just Clear er der kun tre kendte eksemplarer af Q1 i verden i dag. “At finde to af dem sammen er utroligt,” siger Just Clear’s administrerende direktør Brendan O’Shea. PC’erne lå gemt i en bunke med gamle kasser, og i første omgang troede man, at det bare var to ældre computere fra 1970’erne.

De to sjældne Q1-maskiner er nu midtpunktet i en teknologiudstilling på Kingston University. Udstillingen viser computerteknologiens udvikling, og pc’erne er de ældste og mest historiske maskiner.

world first computer q1 verdens første pc
(Foto: Just Clear)

Kommer “verdens første PC” på auktion?

Just Clear ved endnu ikke, hvad der skal ske med de to værdifulde Q1-maskiner. De kan blive solgt på auktion eller til et museum, så den vigtige teknologihistorie kan blive bevaret for eftertiden.

I mellemtiden vil de blive udstillet på Kingston University i London, som en del af udstillingen Creating the Everything Device: Showcasing the machines that built the future.

Mere info: kingston.ac.uk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Chromebooks med flere kræfter

Indret hjemmet med IKEA-AI

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Glasklar PC-skærm med AI

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

0
Lyd & Billede
Scroll to Top