Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Britiske myndigheder sår tvivl om Microsofts Copilot+

Funktionen, der registrerer alt, hvad du gør, er en åbenlys risiko for den personlige integritet.

Skrevet af / 24/05/2024 - 13:54
Britiske myndigheder sår tvivl om Microsofts Copilot+

For nylig blev en ny type computer kaldet Copilot+ lanceret, hvor den store nyhed er, at de er udstyret med Qualcomm-processorer. Det vil sige den samme producent, som laver Snapdragon til mobiltelefoner, og ikke de traditionelle fra Intel eller AMD. Som navnet antyder, er computerne skræddersyet til at køre Microsofts AI-hjælpeværktøj Copilot.

Så de skal altså kunne svare på spørgsmål, hjælpe dig med at opsummere tekster, skabe billeder ud fra en beskrivelse, lægge filtre på videoopkald og meget mere. Men en af funktionerne har nu tiltrukket sig opmærksomheden fra mange sikkerhedsvirksomheder og -organisationer.

Læs også Nu kommer de hurtige, intelligente PC'er Intel er ude - og Copilot+ er inde! Nu kan du få superlette PC'er med tung AI om bord.

Her handler det om Recall, eller Genkald, som det hedder på dansk. Ifølge reklamen er det et fantastisk hjælperedskab, som giver dig mulighed for at »gå tilbage i tiden« og huske ting, du har misset. Ifølge eksemplet kan du for eksempel sidde og surfe efter et par sko, som du gerne vil købe. Men så kommer du i tanke om, at du så et par pæne sko forleden, men du fik aldrig sat noget bogmærke. Her skal du kunne bede Copilot om at finde »hvide kondisko, jeg har set«, og vupti – så vil den vise dig alle dem, du har haft oppe på skærmen. Praktisk, ikke?

Mindre sjovt bliver det, når man finder ud af, hvordan den gør det. Copilot tager ganske enkelt løbende skærmbilleder af det, du har på skærmen. Billedet går derefter gennem en tekst- og billedgenkendelsesproces, så den ved, hvad du har læst og set.

Problemet er dog, at den ved præcis, hvad du har foretaget dig på din computer hele tiden. Inklusive adgangskoder, du har indtastet, eller websider, du bevidst har kørt i inkognitotilstand, fordi du ikke vil have, at nogen skal vide, hvad du har kigget på. Det kan for eksempel dreje sig om seksuel orientering, politiske holdninger eller sygdomme. Copilot ved alligevel det hele.

Hvis nogen skulle få adgang til din computer, enten fordi du har ladet den være tændt uden adgangskode, eller hvis du skulle blive udsat for et hackerangreb, vil de også vide alt dette.

Læs også Ny tast på tastaturet! For første gang siden 1994 får vi en ny tast på tastaturet, og den har med kunstig intelligens at gøre.

Det britiske Information Commissioner’s Office, som er den myndighed, der har ansvaret for at sikre privatlivets fred og som rapporterer direkte til parlamentet, har reageret kraftigt på dette. De har nu iværksat en undersøgelse af funktionen, som de kalder »et mareridt for privatlivets fred«.

Jeg ville ikke bruge en computer, som kører Recall, til at foretage mig noget, som jeg ikke ville være parat til at gøre foran en gruppe fremmede«, siger Jen Caltrider, som er leder af Mozillas team for beskyttelse af personlige oplysninger.”

Kilde: BBC

Læs mere om Copilot+ hos Microsoft

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Krig på AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google skal lave AR-briller

ICQ-chat lukker ned

Copilot+ et "mareridt for privatlivets fred"

Populær bar får efterfølger

Ingen M4 til stationære Mac'er i år

Nu kommer de hurtige, intelligente PC'er

Dell Inspiron: Fleksible laptops til skrivebordet

Små og stærke PC'er i grønt look

Har du lyst til en hurtigere computer?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

Scroll to Top