TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+
Nyhed

PC’en fylder 40 år

12. august 1981 udsendte IBM deres PC. Den ændrede alting.

forfatter
Publiceret 12/08/2021 - 15:05
Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Kan du forestille dig en verden uden personlige computere? Det kan jeg heller ikke.

Selv om IBM PC, der blev lanceret 12. august 1981, ikke var den første computer til personlig brug, så var det PC’en, der gjorde computerteknologien tilgængelig for menigmand. Først på arbejdspladsen, og siden i privaten. Og det i en grad, hvor antallet af husstande uden computer i Skandinavien i dag skal tælles i lave, encifrede procenter.

IBM havde lavet kæpmpestore computere til industrien i årtier, men i 1980 besluttede de at satse på at lave computere, der var så små og billige, at de kunne ejes og bruges af enkeltpersoner. Noget, som blandt andre Apple havde haft succes med gennem deres Apple II. En tophemmelig og hurtigtarbejdende projektgruppe blev sat i gang, og året efter barslede de med IBM PC. Hardwaren var lavet hos IBM, men softwaren – programmerne – blev udviklet af andre. Ikke mindst det afgørene styresystem, der blev leveret det ret uprøvede firma Microsoft. At Bill Gates selv havde købt styresystemet for 20.000 dollars, og omdømt det fra Q-DOS (Quick and Dirty Operative System) til MS-DOS, er en anden historie…

Kunne bruges af alle

Det lignede overmod at kalde produktet for Personal Computer, men i kraft af dens alsidighed og forholdsvis lave pris (man kunne købe en PC for under 80.000 kroner – hvoraf harddisken på 5-10 MEGAbyte udgjorde ca. tre fjerdedele af prisen) blev IBM PC et universalværktøj i alle slags virksomheder. Og hvad enten man var revisor, journalist eller brugtvognsforhandler, skulle der snart stå en PC på skrivebordet.

Kopier gjorde PC’en til en standard

Det store gennembrud kom dog i januar 1983, hvor det lykkedes for Compaq at lave den første PC-kompatible computer. Altså en computer, der opførte sig 100% som IBM’s egen. Og dermed var PC’en som standard født.

Hvis du har en PC på dit bord (og det har de fleste), så er den en direkte og ægte arving til den IBM PC, der blev annonceret 12. august for 40 år siden. Selv om den er ufattelig meget hurtigere, kraftigere og mere avanceret end den første model fra 1981, kan din PC (i princippet og med lidt snilde) køre et hvilket som helst program, der kunne køres på den oprindelige PC. Standardiseringen og alsidigheden til at kunne bruges til en hvilken som helst opgave er netop det, der PC’en til en fælles standard, som sandsynligvis vil være blandt os i lige så mange årtier endnu.

(artikelfoto: Wikimedia)

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ud af mørket Er du træt af billedstøj og matte, udtværede farver, så er Logitech Litra Glow et billigt bud på løsningen.
Dell-PC'er til hverdagsbehov Fornuft og genbrugsmaterialer er kodeordene for de nye Dell Inspiron-modeller til hjemmekontor og rygsæk.
Ingen reservedele: Kunder må vente flere måneder Apple sakker bagud med reparationer.
Dell XPS med større minimalisme 2022-generationen af ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 gange længere ind til benet.
To skærme fra Philips til arbejde og fritid Hjemmekontor eller udekontor? Philips’ computerskærme har indbygget lyd og kamera.
De vigtigste nyheder i macOS Ventura Apple vil gøre Mac-oplevelsen bedre ved at tilføje nye produktivitetsværktøjer og kontinuitetsfunktioner til macOS.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend