Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

PC’en fylder 40 år

12. august 1981 udsendte IBM deres PC. Den ændrede alting.

Skrevet af / 12/08/2021 - 15:05
PC’en fylder 40 år
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Kan du forestille dig en verden uden personlige computere? Det kan jeg heller ikke.

Selv om IBM PC, der blev lanceret 12. august 1981, ikke var den første computer til personlig brug, så var det PC’en, der gjorde computerteknologien tilgængelig for menigmand. Først på arbejdspladsen, og siden i privaten. Og det i en grad, hvor antallet af husstande uden computer i Skandinavien i dag skal tælles i lave, encifrede procenter.

IBM havde lavet kæpmpestore computere til industrien i årtier, men i 1980 besluttede de at satse på at lave computere, der var så små og billige, at de kunne ejes og bruges af enkeltpersoner. Noget, som blandt andre Apple havde haft succes med gennem deres Apple II. En tophemmelig og hurtigtarbejdende projektgruppe blev sat i gang, og året efter barslede de med IBM PC. Hardwaren var lavet hos IBM, men softwaren – programmerne – blev udviklet af andre. Ikke mindst det afgørene styresystem, der blev leveret det ret uprøvede firma Microsoft. At Bill Gates selv havde købt styresystemet for 20.000 dollars, og omdømt det fra Q-DOS (Quick and Dirty Operative System) til MS-DOS, er en anden historie…

Kunne bruges af alle

Det lignede overmod at kalde produktet for Personal Computer, men i kraft af dens alsidighed og forholdsvis lave pris (man kunne købe en PC for under 80.000 kroner – hvoraf harddisken på 5-10 MEGAbyte udgjorde ca. tre fjerdedele af prisen) blev IBM PC et universalværktøj i alle slags virksomheder. Og hvad enten man var revisor, journalist eller brugtvognsforhandler, skulle der snart stå en PC på skrivebordet.

Kopier gjorde PC’en til en standard

Det store gennembrud kom dog i januar 1983, hvor det lykkedes for Compaq at lave den første PC-kompatible computer. Altså en computer, der opførte sig 100% som IBM’s egen. Og dermed var PC’en som standard født.

Hvis du har en PC på dit bord (og det har de fleste), så er den en direkte og ægte arving til den IBM PC, der blev annonceret 12. august for 40 år siden. Selv om den er ufattelig meget hurtigere, kraftigere og mere avanceret end den første model fra 1981, kan din PC (i princippet og med lidt snilde) køre et hvilket som helst program, der kunne køres på den oprindelige PC. Standardiseringen og alsidigheden til at kunne bruges til en hvilken som helst opgave er netop det, der PC’en til en fælles standard, som sandsynligvis vil være blandt os i lige så mange årtier endnu.

(artikelfoto: Wikimedia)

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Chromebooks med flere kræfter

Indret hjemmet med IKEA-AI

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Glasklar PC-skærm med AI

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

0
Lyd & Billede
Scroll to Top