Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPad Pro 12,9″ (2021)

En vild tablet til den helt store tegnebog

Apples M1-processor har gjort monsteret iPad Pro endnu mere monstrøst.

Skrevet af / 11/06/2021 - 08:53
Apple iPad Pro 12,9″ (2021)
Peter Gotschalk

Apples iPad Pro har lige siden lanceringen af den første model tilbage i 2015 været for tablets, hvad Audi S og RS er for personbiler: Større, stærkere, hurtigere og generelt bare bedre på alle punkter.

Og det gælder selvfølgelig også for 2021-versionen af den store iPad Pro med 12,9 tommers skærm. Bare for ligesom at forventningsafstemme, hvad der er udgangspunktet for denne test.

Ligesom sine seneste forgængere kommer den nye iPad Pro med Face ID, fem mikrofoner, fire indbyggede højttalere og understøttelse af Apple Pencil. Og nyhederne fra 2020-modellen såsom Wi-Fi 6-understøttelse og LiDAR-scanner er her endnu.

Alligevel er det ikke for meget at sige, at 2021-versionen af iPad Pro er den største og vigtigste opdatering af Apples professionelle tablet til dato. Især tre store nyheder springer i øjnene: iPad Pro understøtter endelig 5G, og desuden kommer den med Apples nye M1-processor samt med såkaldt Liquid Retina XDR-skærm af typen Mini-LED.

De tre ting tilsammen gør den nye iPad Pro så kraftfuld, lækker og lynhurtig, at det er svært at vende tilbage til en hvilken som helst anden tablet, når man først har haft den i hænderne.

iPad Pro
Med den nye M1-processor er iPad Pro bedre end nogensinde til både billedbehandling og videoredigering. Der er simpelthen ingen ventetid overhovedet, når vi leger med filtre eller justerer farver, og både rendering og eksport af videofiler går lynhurtigt. (Foto: Peter Gotschalk)

M1

Apple lancerede den nye M1-processor sidste år i november. Indtil nu har vi testet tre Mac-computere baseret på den nye processor – MacBook Pro 13″ M1, MacBook Air 13″ M1 samt iMac 24″ M1 – og alle tre maskiner har blæst os bagover med deres vanvittig hurtige ydelse.

Eftersom M1-processoren er bygget på en ARM-baseret processorarkitektur (og bl.a. kommer med 16 milliarder transistorer, 16-core Neural Engine samt otte processor- og otte grafikkerner), fungerer den lige så godt under iPadOS som med macOS, operativsystemet til Apples “almindelige” computere.

Og vi skal da ellers love for, at også iPad Pro er kommet på speed med M1. Hvis vi tager udgangspunkt i benchmark-værktøjet Geekbench 5, så er 2021-udgaven af iPad Pro mere end 30 procent hurtigere end sidste års forgænger, og når det gælder den grafiske ydelse, er forskellen endnu større. Og naturligvis er der ingen af tablet-konkurrenterne fra andre producenter – f.eks. hverken Samsung Galaxy Tab S7+ 5G eller Microsoft Surface Pro X – der når iPad Pro med M1 til sokkeholderne.

Kort og godt tørrer Apples nye chip simpelthen gulv med alt, hvad konkurrenterne kan diske op med. Alt!

Det betyder naturligvis også, at iPad Pro er bedre end nogensinde til både billedbehandling og videoredigering. Der er simpelthen ingen ventetid overhovedet, når vi leger med filtre eller justerer farver, og både rendering og eksport af videofiler går lynhurtigt.

iPad Pro
iPad Pro understøtter endelig 5G, så man også kan være lynhurtig på farten. (Foto: Apple)

Liquid Retina XDR

Som nævnt sidder der også en helt ny type skærm i den nye iPad Pro. Den er baseret på et nyt Mini-LED-design, der bruger over 10.000 lysdioder på tværs af hele bagsiden af ​​skærmen. Det nye Liquid Retina XDR Display kan derfor byde på en lysstyrke på 1000 nit på fuld skærm, 1600 nit peak-lysstyrke og en kontrast på 1:1 million.

I praksis udmønter teknologien sig i det smukkeste skærmbillede og den bedste billedkvalitet, vi til dato har set på en iPad. Alt står knivskarpt, og når man f.eks. ser højopløst video (4K HDR), er både kontrasten i billedet og farverigdommen simpelthen slående.

Den høje peak-lysstyrke betyder, at solskin, refleksioner i vandoverflader, snelandskaber osv. lyser op og skaber et mere realistisk og fængende billede, end vi før har set på nogen smartphone eller tablet. Lægger man f.eks. den nye iPad Pro side om side med iPad Air fra sidste år, er forskellen tydelig.

Den høje peak-lysstyrke betyder, at solskin, refleksioner i vandoverflader, snelandskaber osv. lyser op og skaber et mere realistisk og fængende billede, end vi før har set på nogen smartphone eller tablet. (Foto: Apple)

Kamera

Med den nyeste iPad Pro lancerede Apple også funktionen I Fokus (Center Stage), der ved hjælp af kunstig intelligens benytter det nye front-ultravidvinkelkamera til at følge den person, der taler, når man holder videokonferencer med arbejdet eller bedsteforældrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinder sig midten af billedet, bliver man så at sige fulgt af kameraet i op til ca. 2,5 meter til både højre og venstre, og effekten fungerer upåklageligt og virker meget naturlig i daglig brug.

Eneste kritikpunkt må være, at kameraet ikke helt kan følge med, hvis man bevæger sig for hurtigt.

Hovedkameraet er ligesom på sidste års model udstyret med en såkaldt LiDAR-scanner, hvilket står for Light Detection And Ranging. Den sender et lys mod genstande op til fem meter væk og måler afstanden til kameraet med stor præcision.

LiDAR-teknologien bevirker bl.a., at Augmented Reality – “forstærket virkelighed” – bliver meget hurtigere og mere nøjagtigt end før. For at prøve, hvordan IKEA-møbler passer ind i hjemmet, eller spille Angry Birds AR behøver man ikke længere at scanne rummet; det fungerer bare med det samme. Det gør også det virtuelle båndmål mere præcist.

LiDAR-teknologien bevirker bl.a., at Augmented Reality bliver meget hurtigere og mere nøjagtigt end før. F.eks. når man bruger IKEAs app for at prøve, hvordan deres møbler passer ind i hjemmet. (Foto: Peter Gotschalk)

Et par kritikpunkter

Selvfølgelig vokser træerne ikke ind i himlen, og selv om den nye iPad Pro på de fleste punkter er den hidtil bedste, vi har testet, kommer den med én stor skavank: Batteriet kan ikke følge med mere.

Bruger man sin Apple-tablet i blot fire-fem timer til at se en film, spille et spil og redigere lidt foto eller video, så er den døden nær, og man skal hurtigst muligt finde en stikkontakt. Og med blot 20 watt opladning tager det sågar en rum tid at lade den op igen, hvor mange mobile produkter fra konkurrerende firmaer kan lades næsten fuldt op på en times tid.

Og lad os endelig heller ikke glemme, at selv om iPad Pro 12,9″ koster spidsen af en jetjager, så må man kaste endnu flere penge efter ekstraudstyr, hvis man vil have det fulde udbytte af sin tablet.

Først og fremmest bør man investere i et Magic Keyboard til knap 3.000 kroner, og arbejder man kreativt med billedbehandling eller design, er en Apple Pencil til knap 1.100 kroner også et must. Dermed kommer den samlede pris for en 12,9 tommers iPad Pro i den testede konfiguration plus Magic Keyboard og Apple Pencil op på næsten 16.800 kroner. Prisen for en 13 tommers MacBook Pro med M1 og samme mængde lager og hukommelse som den testede iPad Pro er 12.999 kroner … just sayin’.

Magic Keyboard giver en spektakulær svævende fornemmelse af tablet’en. Man klikker simpelthen sin iPad Pro fast på bagstykket med magneter, og takket være den såkaldte Smart Connector får man både strømforsyning og dataoverførsel. Det har endda en ladeport på tastaturet, hvilket holder tablet’ens USB-C-port fri til andet tilbehør. Et ekstra hængsel gør, at man kan vinkle skærmen 90-130 grader. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Der kan ikke være nogen tvivl om, at hvis man skal købe ny tablet, og man er typen, der ikke behøver at spørge om, hvad tingene koster, så er den nye iPad Pro 12,9″ en absolut no-brainer. Der er nemlig ingen grænser for, hvor dyr den kan blive. For den absolutte topmodel med 2 terabyte indbygger lager samt Apple Pencil og Magic Keyboard som tilbehør bliver prisen således 23.197 kroner. Tak for kaffe, så er den vist også betalt! Man kan købe en brugt bil for de samme penge.

Men for pengene får man så også den bedste tablet, der nogensinde har eksisteret i det kendte univers. Kun batteriet (og opladeren) trækker i den forkerte retning, hvad karakteren angår, hvilket også er grunden til, at 2021-modellen må nøjes med fem stjerner, hvor tidligere års forgængere har fået topkarakter.

Det betyder ikke, at M1-udgaven er et dårligere produkt, for det er den ikke. Den er bedre. Og måske er der tale om et software-problem, for på f.eks. M1-udgaven af MacBook Air betød den nye processor faktisk, at computeren fik længere batterilevetid end nogensinde før. Derfor har man lov at håbe, at Apple løser problemet med tiden.

Karakter
Apple iPad Pro 12,9″ (2021)
High End

Home mener

Apples lynhurtige M1-processor samt den bedste skærm nogensinde på en iPad. Hertil kommer 5G, LiDAR og ultravidvinkelkameraer både for og bag. Dårlig batterilevetid samt for langsom opladning.

2 kommentarer til “Apple iPad Pro 12,9″ (2021)”

  1. Hans Kristian Aage Nielsen

    Well – Min Ipad Pro 12.9 med M1 processor har en meget synlig svaghed. Når den bruges i et mørkt rum – med dark settings (sort baggrund) er der MEGET blooming omkring ikoner, tekst etc. Det er så påfaldende at jeg har måtte skifte til en grå mønstret baggrund og ikke bruge sort baggrund når jeg læser. Er blooming noget der blot skal leves med eller… Min 2-3 år gamle Ipad Pro 11 har ikke tilsvarende problem. Potentielt forskellig skærm teknologi?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Lyd & Billede
Scroll to Top