Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

CES 2023: Endnu bedre OLED-TV’er fra LG

Lover uovertruffen billedkvalitet og banebrydende brugervenlighed med C3, G3 og Z3.

Skrevet af / 03/01/2023 - 15:50
CES 2023: Endnu bedre OLED-TV’er fra LG

LG lancerer sine hidtil mest avancerede OLED-tv på CES i Las Vegas. Vi loves den bedste billedkvalitet i sin klasse, meget avanceret billedbehandling og en forbedret webOS-platform med endnu smartere funktioner og tjenester. Kort sagt: en endnu bedre seeroplevelse.

Der er allerede gået 10 år, siden LG første gang lancerede verdens første OLED-tv (A980W), og producenten dominerer nu TV-markedet, når det gælder perfekt sortniveau. Det er OLED’s største fordel sammenlignet med LCD-teknologien.

Læs også Knivskarp 8K OLED fra LG Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!

OLED-teknologien bliver stadig bedre, ikke mindst lykkes det at presse lidt mere lysstyrke ud for hver generation. Det er teknologiens største udfordring, da farverne har en tendens til at brænde ud ved for høj lysintensitet. I værste fald kan billedet brænde fast på skærmen (indbrænding eller burn-in). Det er derfor vigtigt at finde den perfekte balance, samtidig med at man hele tiden forbedrer teknologien.

LG OLED-EVO_02 copy
LG OLED evo G3 går i et med væggen, uden sprækker. (Foto: LG)

Årets OLED-serier

Årets serier hedder C3, G3 og Z3, hvor C-serien som bekendt ligger i den mere folkelige prisklasse, og vi forventer, at denne som tidligere bliver ‘high-end til masserne’. G3 er mere designorienteret, men stadig med noget mere avanceret billedbehandling. Og Z3 er topmodellen, hvor vi blandt andet forventer 8K-opløsning.

LG bruger sin nyeste OLED-teknologi, som kaldes OLED evo, og den nye α9 Gen6 4K AI-processor står for selve billedmagien. Vi bliver lovet højere lysstyrke og bedre farvenøjagtighed end før, kombineret med et utal af detaljer i et superskarpt billede.

LG OLED-EVO_Product_03-1 copy
LG OLED evo C3. (Foto: LG)

Ny processor

Den seneste processor i Alpha-serien bruger deep learning til at forbedre billedkvaliteten, men også lyden. AI Picture Pro giver bedre opskalering af billedmateriale med lavere opløsning, og med en forbedret Dynamic Tone Mapping vises HDR-indhold med flere detaljer i hvert billede. Med OLED’s begrænsede lysstyrke i forhold til LCD skal der nemlig trylles lidt med HDR-indholdet for at vise flere detaljer i hvidt, uden at det brænder ud.

Læs også Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!

AI Picture Pro genkender desuden objekter og ansigter for at gengive disse med mere naturlig HDR-kvalitet.

På lydsiden sørger processoren for en virtuel 9.1.2 surroundlyd gennem TV’ets indbyggede højttalersystem. Med andre ord er det ikke sikkert, at du går glip af så meget, selv om du ikke investerer i en soundbar eller et eksternt lydanlæg.

Problemfrit skift mellem billedindhold

LG OLED-TV’erne understøtter flere HDMI 2.1a-funktioner, og de blandt de første TV’er, der er certificeret af HDMI-organisationen for Quick Media Switching VRR (QMS-VRR), som simpelthen eliminerer den midlertidige sorte skærm, når du skifter indhold. Det ser med andre ord ud til, at det kommer til at gå superhurtigt at skifte mellem forskelligt indhold i TV-menuen..

Lynhurtig responstid til gaming

Gamere bør desuden bemærke en responstid på kun 0,1 millisekund! Vi loves også lav inputforsinkelse og op til fire HDMI 2.1a-kompatible porte. Game Optimizer giver brugerne mulighed for hurtigt at vælge og skifte mellem spilfunktioner såsom spilgenre-forudindstillinger, samt indstillinger for Nvidia G-Sync, FreeSync Premium og variabel opdateringshastighed (VRR).

LG OLED-EVO_Product_04 copy
LG OLED evo Z3. (Foto: LG)

Dolby Vision og Atmos

Det siger sig selv, at moderne TV’er understøtter HDR-indhold som Dolby Vision, og de senere år forventes Dolby Atmos også på lydsiden. Med lyd fra oven. Det gælder selvfølgelig også for de nye TV’er. TV’erne har også såkaldt IMAX Enhanced, som er lidt mere obskurt, men i hvert fald betyder DTS:X på lydsiden, og sammen med en soundbar fra LG skulle vi have garanti for en problemfri oplevelse. I denne sammenhæng kan du naturligvis bruge IMAX Enhanced eller DTS:X kompatible soundbars og lydanlæg fra andre mærker.

Bedre lys med G3-serien

En vigtig opgradering til dette års G3-serie er Brightness Booster Max-teknologien. Denne skulle have meget bedre kontrol over lyset, og kan øge lysstyrken med op til 70 procent. Lysstyrken kontrolleres pixel for pixel, for skarpere og mere realistiske billeder. Vi får også en æstetisk opgradering med det såkaldte One Wall design, der går i ét med væggen. Intet mellemrum mellem TV og væg efter installation.

Læs også Det bedste OLED-køb? LG’s populære OLED-TV i C-serien har fået en kraftig overhaling i år. Det har gjort et godt TV endnu bedre!

Bedre brugervenlighed

Årets TV-modeller er naturligvis også udstyret med den seneste webOS-version med den nydesignede All New Home-brugergrænseflade. Vi får flere muligheder for personlig tilpasning og ikoner som giver hurtig og nem adgang til indhold og tjenester, der bruges ofte. WebOS giver også personlige anbefalinger, der er skræddersyet til brugerens præferencer.

Du får også en liste over indhold baseret på tidligere brug og søgninger.

Bæredygtighed?

Vi kan selvfølgelig ikke få nye produkter uden en smule greenwashing. Meget af plasten er genanvendt, og emballagen er lavet af genanvendelige materialer. LG hævder også, at OLED er mere miljøvenligt end LCD, da man ikke har brug for baggrundsbelysning, så der dermed er behov for færre materialer i produktionen.

Om pris og tilgængelighed

Vi vender tilbage med priser og lanceringstidspunkt, når disse foreligger. LG’s nye OLED-serier vil blive vist frem første gang den 5. januar på CES i Las Vegas.

Kilde: LG (tysk)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi har set Xiaomis elbil

Apple Car er skrottet

NIO vil stabilisere elnettet

Ikonisk bil bliver billig

Her er VW's stationcar

Teslas Cybertruck ruster

Folkemængde går amok på førerløs bil

Sverige i front: Første elektriske sne-scooter på vej

El-løbehjul for rå gamere

Porsche Taycan får mere kraft og rækkevidde

Denne her har mange ventet på

Får firehjulstræk og lavere pris

0
Scroll to Top