annonce
annonce
annonce

Test af Yamaha RX-A1020

Hjemmebiografens konge

Yamaha RX-A1020 er en avanceret receiver med smarte funktioner, som løfter lydoplevelsen til nye højder. Når den samtidig lyder kanonbarsk, både med musik og film, er der ingen tvivl. Ønsker du den bedste hjemmebiograf-oplevelse fra en receiver til ti tusind kroner, så er det den her, du skal have.

Lyd & Billede mener

 • Heftig lyd
  Glimrende højdekanaler
  Overlegen fjernbetjenings-app til mobile enheder
  Pladespillerindgang

 • Ikke de mest finmaskede overtoner

annonce

Yamaha var ude med højdekanaler før nogen af deres konkurrenter, og mange lurede længe på, hvad man skulle med dem. Først da Dolby kom med Pro Logic Ila, begyndte verden at få øjnene op for det, men Yamaha fnøs af det og mente, at deres metode var langt bedre. RX-A1020 har selvfølgelig dette på plads.

Højdehøjttalerne kan også bruges til at trække centerkanalen op over centerhøjttalerens fysiske placering, hvis den er placeret under tv’et eller lærredet. Synes du desuden dialogerne ikke er tydelige nok i en given film, kan funktionen Dialogniveau (Dialogue Enhancer) gøre dem tydeligere.

RX-A1020 har AirPlay, men også Yamahas egen MusicPlay-funktion. Brugermæssigt er de to næsten identiske, men MusicPlay funker også med Android-bærbare. Tjenesten ligger indbygget i fjernbetjenings-app’en og henter den musik ud, der ligger på den bærbare enhed. MusicPlay sender musikken helt ukomprimeret, mens AirPlay først dekoder den til et Apple Lossless-signal, før den sendes ud i luften. Avancerede funktioner og lydmodi er let tilgængelige fra fjernbetjenings-app’en; specielt begejstret er vi for iPad app’en, som udnytter den store skærmflade meget effektivt, med masser funktioner tilgængelige ved et tastetryk. Desuden er den på dansk!

Lydkvalitet
På film i surround er der ingen tvivl om, at Yamahas højdekanaler virker bedre end de andres. De er mere integreret i lydbilledet og får alt til at lyde som et stort landskab, hvor de andre bliver lidt mere opsplittet.

Selve lydkvaliteten i surround er også rigtig god. Specielt baskanalen integreres på en måde, som giver mere tryk i basregisteret. Dialogerne er store og mægtige, og søkrigen i Battleship er en virkelig “larger than life” affære.

Det her er også den eneste receiver, hvor jeg ikke er i tvivl om, at jeg også vil bruge højdehøjttalerne, når jeg hører klassisk musik i surround. Bare lyt til Trondheimsolistenes Souvenir på Blu-ray med dens store rum. Violinerne lyder herligt aggressive, og det er i det hele taget vældig underholdende.

Elektropop signeret Lucy Swann fra pladen La Petite Morte har desuden heftige basrytmer, som Yamaha-receiveren i den grad får frem. At den kunne have haft endnu mere finmasket overtonegengivelse, betyder ikke så meget.

Konklusion
Yamaha-receiveren har funktioner, som gør, at du kan skræddersy lydbilledet i hjemmebiografen. Højdekanalerne klarer på ypperlig vis at gengive et tredimensionelt lydbillede og gør også, at du virtuelt kan hæve centerkanalen længere op på væggen. Du kan også justere tydeligheden af dialogerne, og Enhanced Surround gør, at de mange højttalere integreres ekstra godt i lydbilledet og dermed forsvinder.

Yamaha har desuden den bedste fjernbetjenings-app – især elskede vi iPad-fjernbetjeningen. Både AirPlay og Yamahas egen MusicPlay fungerer ypperligt, så man slipper for at bruge den begrænsede musik-server-funktion.

Lydmæssigt har receiveren godt med tryk og en enormt god sammenhæng. Den har ikke nuancerne i overtonerne som en stereoforstærker til samme pris. Men den har bestemt kraften. Og summen af det hele gør den til konge i hjemmebiografen.

Fakta

 • 8 x HDMI ind, 2 x HDMI ud
 • 3D og 4K opskalering
 • 7 x 110 W (8 ohm)
 • YPAO højttalerkalibrering
 • Netværks-streaming + AirPlay
 • Fjernbetjenings-app til iOS og Android
Producent:
Yamaha
Pris:
8.999,-
Lydkvalitet
Funktionalitet
Brugervenlighed
Kvalitetsindtryk
annonce
annonce
annonce
annonce
Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt. .