annonse
annonse
Test af: QUAD VA-One

Charmerende miniforstærker

Det ligner ikke en almindelig forstærker, og det er det heller ikke.

Lyd & Billede mener

Varm klang med god dynamik og ditto fokus. Praktisk med Bluetooth, DAC og analog tilslutning.
Begrænset effekt og begrænset antal indgange.
annonse

Ærkeengelske Quad startede med rørforstærkere tilbage i 1948 og producerer dem stadig, omend i langt mere moderne udførelse. Såsom Quad VA-One – en lille integreret forstærker med indbygget digitalkonverter, en gedigen hovedtelefonudgang og Bluetooth. En forstærker til alt fra mobilen til pladespilleren!

Den ligner naturligt nok noget, man har fundet på loftet, for under et trådnet gløder det i vakuumrør. Tre af dem driver forforstærkeren, mens to par (EL84H) driver højttalerne.

Opskriften er ældre end de fleste af os, men den lille forstærker – som måler knap 18 x 33 cm – er tilpasset den moderne tidsalder. Effekten på opgivne 15 watt pr. kanal er ikke alverden, men VA-One er heller ikke lavet som PA-forstærker.

Den skal i stedet fungere som audiofilt nav i et lille stueanlæg, på skrivebordet eller andre steder, hvor pladshensyn kan spille en rolle. Forstærkeren leveres med fjernbetjening, og med indbygget Bluetooth kan man streame musik trådløst til VA-One.

Det er ikke let at komme på andre forstærkere med en så eklektisk blanding af egenskaber. Hegel H90 er både digital og analog, men har ikke Bluetooth. Den fremragende Denon PMA-2500NE har pladespillerindgang og DAC, men er heller ikke trådløs. Og ingen af dem er lige så kompakte og placeringsvenlige.

DAC

Pladespillerindgang er der ikke, men VA-One har en analog lydindgang, som også kan bruges til en grammofon, hvis der er en pladespillerforstærker (RIAA) imellem.

Men den har indgange til digitale lydkilder. Op til tre ad gangen via optisk, koaksial og USB-indgang på bagsiden. Her kan man f.eks. tænke sig, at tv-lyden er forbundet til den optiske, en cd-afspiller til den koaksiale og så den bærbare til USB-indgangen. Som understøtter op til 24 bit filer, såkaldt højopløst lyd op til 192 kHz. Altså mere end nok til moderne musik-streaming.

Forstærkeren har gode højttalerterminaler placeret lige ved siden af Bluetooth-antennen bagpå. Indgangene kan man skifte imellem fra sofaen, og den indbyggede hovedtelefonudgang er tilpasset relativt tungtdrevne hørebøffer.

(Foto: QUAD)

Flotte klangfarver

Lyden af den lille forstærker er større og mere potent, end man skulle tro. Parret med et par letdrevne højttalere fra Klipsch får lydbilledet en legende dynamik, og der er et godt drive i bassen. Selv med begrænset effekt lyder det rent og støjfrit, også når man skruer op for volumen.

Lydbilledet er åbent, men ikke slankt eller spidst. Diskanten er behageligt blød uden at være ulden, og bassen klinger varmt og generøst. Den dynamiske kontrast er upåklagelig, men der er ikke uendelig kontrol i bassen. Det er her, det glipper først, med lidt mere ulden bas, når man presser forstærkeren.

Men det gør egentlig ikke noget. For den behagelige varme klang giver det åbne lydbillede et godt format, og der er mere end fokus nok på instrumenter og vokaler til at skabe en troværdig gengivelse.

Den opgivne effekt skal man tage med et gran salt. 15 watt (12 watt i 8 ohm) er ikke alverden, men gode rørforstærkere lyder ofte meget kraftigere, end man skulle tro. Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at den lille Quad-forstærker slipper godt fra en sammenligning med Hegel H90’s 60 watt effekt.

VA-One har ikke lige så god kontrol i bassen, den er ikke lige så godt opløst, og den koster en del mere. Men det fratager ikke VA-One sin meget charmerende måde at gengive musikken på. Om det er noget eller ej, afhænger af, hvilke kvaliteter man værdsætter i en forstærker. Rør, DAC, en god hovedtelefonforstærker og medrivende lyd plejer som regel at koste mere end her.

Konklusion

Det er let at afskrive Quad VA-One som en nicheforstærker, men den er ikke så underlig. Den er snarere et cool, velspillende og ikke mindst anvendeligt alternativ til en almindelig forstærker i denne klasse. Spænd den foran et par letdrevne højttalere, find din yndlingsmusik frem, og sæt dig ned og nyd det.

Fakta & Rating:
 • Pris: 12.999,-

  2 x 15 W i 6 ohm
  Bluetooth-streaming
  Line-indgang
  USB, optisk, koaksial
  Indbygget 24 bit/192 kHz DAC
  Hovedtelefonudgang
  23,5 x 14,9 x 17,6 cm
  Web: hifi-freaks.dk

  Læs også:

  Digital milepæl

  Hegel HD20 er blandt de bedste DAC´er, vi hidtil har hørt. Uanset pris.

  Slår perleporten ind

  Hegel har lavet sit bedste forstærkersæt nogensinde. P30 og H30 åbner den musikalske perleport og sender samtidig kraftsalver, som kan høres ned i helvede.

  Rund og minimalistisk

  Philips Fidelio SoundSphere er et anlæg med runde kompakthøjttalere, som støtter Apple AirPlay og intet andet.

  I pose og sæk?

  Rotel RCX-1500 byder på et væld af funktioner – CD-afspiller, forstærker og radio i samme enhed. Den virker også prisgunstig, men så var det det med kvalitet og kvantitet.

  Når musikken bliver trådløs

  Musikken kommer ikke længere fra CD´er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge!

  Passer til væggen

  Panasonics stereoanlæg er slankt og passer let ind i reolen. Eller monter det på væggen. Praktisk og let i brug.

  Lyd til udbygning

  Creatives nye bluetooth-højttalere kan udbygges til trådløs multirum, uden at du behøver et hjemmenetværk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

  Fleksibelt og billigt (bedste køb)

  Sonys stereoanlæg streamer musik trådløst fra pc´en og indbygget AirPlay gør, at du kan streame direkte fra et mobilt Apple-produkt.

  Trådløs og kraftig pc-lyd

  Logitech Squeezebox Touch har et enkelt brugergrænsesnit og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste pc-højttalere giver desuden mægtig lyd.

  Dynamik og opløsning (bedst i test)

  Sonos har et meget populært streamingssystem med multirumsløsning og Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Super alt-i-én boks

  Hvad får du, når du blander en moderne D/A-konverter og musik-streaming med Naims legendariske forstærker? Et ganske anderledes hi-fi-produkt …

  Fremtidens forstærker

  NAD C390DD er en hypermoderne digital stereoforstærker. Den er spækket med muligheder og udstyr, lyden er i top, og den koster alt for lidt. Velkommen til fremtiden.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse