TEST: X by Kygo Xellence

Kygos bedste hørepropper

Med premium-hørepropperne Xellence sigter X by Kygo højere og lykkes i det store og hele godt.
Kygo Xellence spread2
Karakter
X by Kygo Xellence
Lyd & Billede mener
Heftig bas og medrivende lyd, godkendt støjreduktion og mulighed for at tilpasse lyden til sin egen hørelse.
Bassen kan være lidt i overkanten. For vores vedkommende blev det udjævnet efter en høretest i app’en, men det skabte nye problemer. Samtalelyden har forbedringspotentiale.
Specifikationer
  • Type: Helt trådløse hørepropper
  • Bluetooth: 5.0
  • Vandtæthed: IPX5
  • Codecs: AAC, aptX, SBC
  • Batteri: 8 timer + 16 fra etui (m. ANC), 10 timer + 20 fra etui (u. ANC)
  • Vægt: 14,2 g
  • Ladekabel: USB-C
  • Web: xbykygo.com
Annonce
Annonce
forfatter

Xellence er ikke den første helt trådløse hørepropmodel fra norske Kygo, som har produceret hovedtelefoner og højttalere i et par år nu. Men det er den første model under det nye navn X by Kygo. I modsætning til de tidligere budgethørepropper til træning – E7/900 – er Xellence oppe i premiumklassen, og udseendemæssigt må jeg sige, at de har ramt godt med Xellence.

Xellence er vandresistente med IPX5-certificering, men pasformen er ikke specielt velegnet til træning, da propperne mangler vinger til at sætte dem fast i ørerne med. Til dette formål bør man i stedet se nærmere på E7/1000.

Det, Xellence derimod kan tilbyde, er både aktiv støjreduktion, ambient-mode og en meget respektabel batterilevetid på op til ti timer i selve propperne med støjreduktionen slået fra. To ekstra opladninger fra etuiet får den samlede spilletid op på 30 timer, lidt mindre – 24 timer – med støjreduktionen tændt.

Kygo Xellence spread
Kyrre Gørvell-Dahll alias Kygo. (Foto: X by Kygo)

Brugervenlighed

Kygo Xellence betjenes som så mange andre ved at trykke en eller flere gange på propperne. To tryk pauser eller starter musikken, hold inde på den højre for at gå til næste nummer og på den venstre for at gå til det forrige. Tryk tre gange for at skifte mellem støjreduktion, ambient-mode og slået fra. Man kan også bruge app’en til at gøre dette. En dedikeret knap kalder stemmeassistenten (Siri eller Google Assistant) frem.

Både støjreduktion og ambient-mode fungerer okay og gør, hvad det skal. De når ikke op på siden af Bose og Jabra, heller ikke Apple AirPods – og jeg synes faktisk også, at Huawei er lidt bedre. Derimod er Kygo helt på højde med Sony WF-SP800N.

Annonce

Kygo har inkluderet en lyttetest i app’en, som man kan bruge til at skræddersy lyden fra hørepropperne til sin egen hørelse. Det fungerer, men med forbehold. Mere om det om lidt.

Talekvalitet

Talekvaliteten med Xellence er ikke helt excellent. Min stemme er klar nok i stille omgivelser, men den lyder fjernt fra mikrofonen, da meget af rumklangen kommer med. Det betyder også, at baggrundsstøj ligeledes kommer med og drukner stemmen.

Kygo er langtfra de bedste i denne disciplin.

Kygo Xellence black
Af udseende er X by Kygo Xellence i den lækre ende af klassen. (Foto: X by Kygo)

Lydkvalitet – musik

Lige ud af æsken er Kygo Xellence ret bastunge. Ikke underligt, al den stund Kygo laver EDM-musik, som ofte lyder federe med lidt ekstra punch i de nederste oktaver. Lyden opad i toneområdet er klar nok, og der er ingen frekvensområder, der overskygger andre. Men den fyldige bas præger al musik, man spiller.

Det gælder også akustisk musik, f.eks. country-balladen “Same Devil” med Brandy Clark og Brandi Carlile, hvor bassen kommer lidt langt frem i lydbilledet. Derimod lyder hørepropperne glimrende på popmusik fra folk som Kygo selv og Justin Bieber. Lidt ekstra krydderi, så at sige. Men til akustisk og klassisk musik kunne bassen med fordel have været mildere.

Annonce

Man får ikke nogen tonekontroller i app’en, ud over at man kan aktivere Bass Boost og dermed forstærke bassen endnu mere. Men der er et trick, man kan bruge.

I app’en kan man nemlig lave en høretest. Den fungerer ved at sende tilfældig støj gennem hvert øre, hvorefter nogle enkeltfrekvenser gradvis fases ind og ud igen. Man skal holde en knap inde i app’en, når tonen er høj nok til, at man kan høre den, og slippe igen, når den forsvinder. Enkelt.

Og høretesten fungerer. For mit vedkommende blev bassen meget mere afstemt, og rent tonalt lød det mere naturligt bagefter. Problemet er, at det er lidt tilfældigt, hvornår man lige får trykket på og sluppet knappen, så det bliver ikke helt nøjagtigt. Og fordi man udfører testen separat for venstre og højre øre, får man en lidt uens frekvenskompensation på hvert øre, hvilket igen giver problemer med faserespons og stereoperspektiv. Det kollapser ligesom.

Man kan sikkert gøre det mere nøjagtigt, hvis man sidder i helt stille omgivelser (som app’en opfordrer til) og laver testen flere gange, til den sidder lige i øret. Men efter flere forsøg fik jeg det stadig ikke helt præcist. Ideen er dog god, og hvis man fik mulighed for at køre høretesten for begge ører samtidig, så tror jeg, resultatet kunne blive bedre.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre mod højre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT og Jabra Elite 85t. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

X by Kygo Xellence er et par hørepropper, der designmæssigt skiller sig positivt ud fra mængden. Vi kan godt lide udseendet, og der er meget lidt hokuspokus ved den daglige brug. Batterilevetiden er også klart i den bedre ende.

Annonce

Lydkvaliteten er god, men man skal være glad for bas. De er nemlig lidt basfokuserede, og hvis man vil prøve at tæmme det, skal man gøre det med en høretest, hvorpå de tilpasser sig ens hørelse. Det gøres separat for venstre og højre øre, hvilket gør det svært at få det helt ens. Personer med normal hørelse på begge ører burde have mulighed for at køre testen på begge ører samtidig, så de justeres ens. Så ville det ikke være så svært at få et optimalt stereoperspektiv.

Ellers er både støjreduktion og ambient-mode okay gennemført og velkomne funktioner. Talekvaliteten er derimod lidt trist.

Frekvenskurver for alle hørepropper i testen. Ingen af dem er neutrale, og mange deler den samme lydfilosofi. Det betyder ikke, at de lyder ens. Målt med miniDSP EARS målemikrofon og REW-software, og kompenseret for, hvad miniDSP mener opfattes så lineært som muligt.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Jabra Elite 85t

Lille luksusmodel med støjreduktion

Jabras største hørepropmodel hedder Elite 85t og er egentlig ret lille. Men den er fyldt med gode løsninger.

Glimrende variabel støjreduktion. Etuiet kan oplades trådløst.
Understøtter ikke aptX. Der findes andre hørepropper med mere opløsning i overtonerne.

Sony WF-SP800N

Sony-hørepropper til aktive brugere

Sony tilbyder et billigere og opdateret alternativ til deres lidt forældede flagskibsmodel.

Meget Sony-kvalitet for pengene. Kan tåle nogle knubs. Behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, lidt lavt maksimumniveau, og hvorfor understøtter de ikke Sonys overlegne LDAC-codec?

Bose QuietComfort Earbuds

Lidt tamt fra Bose

Vi havde forventet meget mere.

Klasseledende støjreduktion. Trådløs opladning og vandtæthed.
Middelmådig lyd og skuffende talekvalitet.

Sennheiser CX 400BT

Ribbet favorit

Med CX 400BT har Sennheiser taget udgangspunkt i deres topmodel og fjernet alle unødvendige ekstrafunktioner for at sænke prisen.

Flot lyd og klar tale, god pasform og ditto brugervenlig. God spilletid.
Ingen støjreduktion eller forstærkning af omgivelseslyd. Ikke vandtætte.

Huawei Freebuds Pro

Klonernes angreb

Der er kommet så mange skamløse AirPods-kopier, at man ikke længere reagerer. Det her er nok den bedste.

Naturlig og fin lyd, støjreduktionen fungerer okay, og talekvaliteten er god. Kvalitetsindtryk i top!
Bassen kan blive lidt svulstig. Android-brugere kan justere EQ i app’en, men det er ikke tilgængeligt til iOS. Ikke vandtætte. Kort batterilevetid i propperne med støjreduktionen aktiveret.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
Pro-Ject har opgraderet retro-pladespilleren The Classic og skabt et af de bedste køb i klassen.
Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!