Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Jabra Elite 85t

Lille luksusmodel med støjreduktion

Jabras største hørepropmodel hedder Elite 85t og er egentlig ret lille. Men den er fyldt med gode løsninger.
Jabra Elite 85t SPREAD
Karakter
Jabra Elite 85t
Lyd & Billede mener
Glimrende variabel støjreduktion. Etuiet kan oplades trådløst.
Understøtter ikke aptX. Der findes andre hørepropper med mere opløsning i overtonerne.
Specifikationer
  • Type: Helt trådløse hørepropper
  • Bluetooth: 5.1
  • Vandtæthed: IPX4
  • Codecs: AAC, SBC
  • Batteri: 5,5 timer + 19,5 fra etui (m. ANC), 7 timer + 24 fra etui (u. ANC)
  • Vægt: 14 g
  • Ladekabel: USB-C
  • Web: jabra.dk

Som datterselskab af høreapparatproducenten GN har danske Jabra fået viden om miniature-elektronik til ørerne i dåbsgave. Det er måske grunden til, at de har været hurtige til at komme med helt trådløse hørepropper, og at de nu bliver stadig mere avancerede.

Vi var meget fornøjede med både Jabra Elite 75t og sportsudgaven Jabra Elite Active 75t. Som begge for nylig er blevet opgraderet med automatisk støjreduktion (ANC), der kan downloades via app’en.

Den helt nye topmodel Jabra Elite 85t er udstyret med Jabras kraftigste støjreduktion kaldet Jabra Advanced Active Noise Cancelling. Og de er selvfølgelig helt trådløse.

Jabra Elite 85 Angle

Hørepropperne har en batterilevetid på 5,5 timer med ANC tændt, og lade-etuiet tilføjer 19,5 timer. Etuiet kan oplades trådløst. (Foto: Jabra)

Brugervenlighed

Pasform og lydtæthed er afgørende på hørepropper. Hvis de ikke er tætte, mister man både bas og lydisolering til omgivelserne. Og hvis de er for tætte, kan det give en osteklokke-effekt. Elite 85t har et halvåbent design med ventilationsåbninger, der skal forhindre overtryk i øret. Det virker faktisk, og det gør dem også mere behagelige at have i ørerne end en del andre.

Annonce

Hørepropperne har en batterilevetid på 5,5 timer med ANC slået til, og lade-etuiet giver 19,5 timer mere. Etuiet kan oplades med USB-C-kabel og desuden trådløst via Qi.

App’en holder Elite 85t opdateret. Her er også en fembånds grafisk EQ, og den holder også styr på, hvor hørepropperne sidst blev brugt.

Som sædvanlig for helt trådløse hørepropper er betjeningen et kompromis. Man kan slå støjreduktion og omgivelseslyd til og fra, besvare opkald og skifte mellem musiknumre ved at trykke et antal gange på en af de to propper. Her kommer stemmestyring med Siri og Google Assistent til sin ret.

Jabra Elite 85t SPREAD(2)

(Foto: Jabra)

Talekvalitet

Jabra Elite 85t har rigtig god talelyd på den udgående stemme. Eller rettere de første par sekunder af en samtale kan drukne lidt, for det tager ca. to sekunder for DSP’en at aktiveres. Derefter åbner lyden sig op og bliver renere og mere åben end på de allerfleste konkurrenter. DSP-forsinkelsen er ikke noget praktisk problem under samtaler, men kan være et irritationsmoment, hvis man bruger mobilen meget til at indtale korte diktater.

Annonce
Jabra-Elite-85t-Lifestyle-male-scaled-1

(Foto: Jabra)

Lydkvalitet – musik

Jabra Elite 85t har en velafbalanceret klang med en godt afstemt og alligevel kraftig bas. Det gør musiklytning til ren underholdning.

Med støjreduktionen på det laveste niveau er der minimal forskel på lydkvaliteten med og uden ANC. Allerede på det næstlaveste trin mærker man derimod, at noget af luftigheden forsvinder. Stemmer bliver mindre frie, og bækkener bliver belagt med et tyndt lag filt. Det går også ud over oplevelsen af rumakustik.

Det er et generelt problem for hørepropper med aktiv støjreduktion. Når man befinder sig i støjende omgivelser, lytter man desuden mindre kritisk til hi-fi. De detaljer, der forsvinder med støjreduktionen, ville under alle omstændigheder drukne i støj uden ANC.

Derimod er der god grund til at skrue støjreduktionen ned til laveste niveau i mere stille omgivelser. Så lyder musikken bedst. Sjovt nok ikke med ANC slået helt fra, for så bliver lyden tyndere.

Annonce

Der er i det hele taget godt med tryk og en fin og rytmisk bas, så popmusik stortrives. Celloer kan derimod blive lidt hårde i toppen på høj volumen. I så fald må man skrue ned for lydstyrken. Så lyder de fint igen.

Der mangler generelt lidt luft helt i toppen, og lydbilledet er lidt mere snævert end på de allerbedste. Men den samlede pakke er alligevel rigtig god med mange praktiske funktioner, der ikke går ud over kvalitetsoplevelsen. Man får meget for pengene med Elite 85t.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fra venstre mod højre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT og Jabra Elite 85t. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Elite 85t er Jabras bedste hørepropper hidtil med rigtig god lyd, god støjreduktion – og rigtig god talekvalitet. Ganske vist efter at DSP’en har fået et par sekunder til at aktiveres.

Vi er meget tilfredse med Jabra Elite 85t, og det er fristende at sige, at de er, hvad Bose QC Earbuds burde have været.

Annonce

Frekvenskurver for alle hørepropper i testen. Ingen af dem er neutrale, og mange deler den samme lydfilosofi. Det betyder ikke, at de lyder ens. Målt med miniDSP EARS målemikrofon og REW-software, og kompenseret for, hvad miniDSP mener opfattes så lineært som muligt.

Også i denne test:

X by Kygo Xellence

Kygos bedste hørepropper

Med premium-hørepropperne Xellence sigter X by Kygo højere og lykkes i det store og hele godt.

Heftig bas og medrivende lyd, godkendt støjreduktion og mulighed for at tilpasse lyden til sin egen hørelse.
Bassen kan være lidt i overkanten. For vores vedkommende blev det udjævnet efter en høretest i app’en, men det skabte nye problemer. Samtalelyden har forbedringspotentiale.

Sony WF-SP800N

Sony-hørepropper til aktive brugere

Sony tilbyder et billigere og opdateret alternativ til deres lidt forældede flagskibsmodel.

Meget Sony-kvalitet for pengene. Kan tåle nogle knubs. Behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, lidt lavt maksimumniveau, og hvorfor understøtter de ikke Sonys overlegne LDAC-codec?

Bose QuietComfort Earbuds

Lidt tamt fra Bose

Vi havde forventet meget mere.

Klasseledende støjreduktion. Trådløs opladning og vandtæthed.
Middelmådig lyd og skuffende talekvalitet.

Sennheiser CX 400BT

Ribbet favorit

Med CX 400BT har Sennheiser taget udgangspunkt i deres topmodel og fjernet alle unødvendige ekstrafunktioner for at sænke prisen.

Flot lyd og klar tale, god pasform og ditto brugervenlig. God spilletid.
Ingen støjreduktion eller forstærkning af omgivelseslyd. Ikke vandtætte.

Huawei Freebuds Pro

Klonernes angreb

Der er kommet så mange skamløse AirPods-kopier, at man ikke længere reagerer. Det her er nok den bedste.

Naturlig og fin lyd, støjreduktionen fungerer okay, og talekvaliteten er god. Kvalitetsindtryk i top!
Bassen kan blive lidt svulstig. Android-brugere kan justere EQ i app’en, men det er ikke tilgængeligt til iOS. Ikke vandtætte. Kort batterilevetid i propperne med støjreduktionen aktiveret.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.