TEST: TCL QLED800

QLED-kup fra TCL

TCL er på banen med et QLED-TV, der lover høj ydelse til prisen.
Karakter
TCL QLED800
Lyd & Billede mener
TCL-skærmen understøtter de vigtigste HDR-formater og har god kontrast og farvegengivelse til en attraktiv pris.
QLED800 mangler de nyeste HDMI 2.1-funktioner. Fjernbetjeningen er IR-baseret.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 65″ 4K-LCD-
  • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android
  • Indgange: 4 x HDMI (2.0b), 3 x USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud, HDMI ARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Web: sony.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Et fuldspækket 65 tommers QLED-TV med direkte LED-bagbelysning, HDR og Dolby for kun 8.000 kroner? Ja, du læste rigtigt!

Kinesiske TCL har længe været en underdog sammenlignet med kendte TV-producenter som LG og Samsung, men de kommer nærmere og kaprer stadig større markedsandele af det globale TV-salg. Et kendetegn ved TCL er, at de tilbyder TV’er med høj ydelse og gode specifikationer, ofte til en væsentlig lavere pris end konkurrenterne.

Den nye QLED800-serie er en separat modelserie til det nordiske marked og skal efter planen kun sælges hos Elgiganten. Tilgængelige skærmstørrelser er 50, 55 og 65 tommer, og vi har set nærmere på 65-tommeren!

(Foto: TCL)

Design

TCL-skærmen har et enkelt og diskret design uden nogen særlig fremtrædende detaljer. Billedet går næsten helt ud til kanterne på den tynde, metalgrå ramme. Bagsiden er lidt tyndere helt øverst og tykkere ned mod den del, hvor højttalere og strømforsyning sidder.

QLED800 leveres med to V-formede fødder, der kan monteres i to forskellige bredder, så de passer til dit TV-møbel. Smart og praktisk!

Annonce

Brugervenlighed og funktioner

TCL har siden starten satset på Android som operativsystem, og årets model anvender version 9.0 (en opgradering til version 10 er varslet i slutningen af 2020).

Brugerfladen er blevet enkel og overskuelig, men vi noterer os, at QLED800 er lidt bagefter de hurtigste Android-skærme, vi har testet på det seneste. Apps som YouTube indlæses lidt langsommere, og TV’et skifter ikke så hurtigt mellem forskellige apps som eksempelvis det lynhurtige Sony XH9005.

TCL-skærmen reagerer også lidt langsommere på fjernbetjeningskommandoer, end vi gerne havde set. Fjernbetjeningen er IR-baseret og relativt retningsbestemt. Man skal pege den direkte mod TV’et, for at det fanger signalerne. Det er ikke nogen krise, men lidt gammeldags sammenlignet med konkurrenter, der anvender Bluetooth.

TCL QLED800 understøtter en række vigtige videoformater, inklusive Dolby Vision og HDR10+. Det sikrer, at moderne film og serier fra Netflix, Amazon Prime og Rakuten vises optimalt. Derimod ser det ikke ud til, at TCL-skærmen har intern understøttelse af Atmos-lydprocessering: Det lykkedes os ikke at aktivere Atmos-lydsignaler fra den indbyggede Netflix-app, kun standard Dolby 5.1.

TCL-skærmen har heller ikke nogen HDMI 2.1-kompatible indgange, kun 2.0b. Den må derfor klare sig uden de nyeste gaming-venlige funktioner såsom ALLM og VRR. TCL tilbyder dog sin egen gaming-mode.

Annonce
Fjernbetjeningen anvender IR-signaler og er ikke den hurtigste, vi har prøvet. Vi håber, at TCL snart vil tilbyde en hurtigere, mere moderne løsning med Bluetooth! (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

TCL har ligesom Samsung valgt såkaldt QLED-teknologi på deres nyeste TV-modeller. Det handler i praksis om et farvefilter med såkaldte Quantum Dots (kvanteprikker), der giver et stærkere og bredere farvespektrum end traditionel LCD. QLED800 kan også prale af direkte LED-bagbelysning i en prisklasse, hvor konkurrenterne må nøjes med kant-LED. Det giver selvfølgelig visse forventninger til kontrast og sortniveau!

Når det er sagt, så må vi nok justere vores forventninger lidt. Det er nemlig ikke noget fuldblods “Full Array” LED-TV, vi har at gøre med. QLED800 har ikke avanceret local dimming med individuelle LED-zoner, som man finder på high-end-modellerne.

Desuden har TCL valgt et 50 Hz billedpanel frem for den dyrere 100 Hz variant. Det lægger bl.a. begrænsninger på billedmateriale med høj billedfrekvens (HFR).

Med dette i baghovedet må vi alligevel sige, at TCL-skærmen klarer sig overraskende godt i praksis. Førsteindtrykket er, at QLED800 leverer en særdeles flot og nuanceret farvegengivelse og rigtig god skarphed. Farvegengivelsen i Biograf-indstillingen giver en god, neutral farvebalance.

Når det gælder kontrast og lysstyrke, er QLED800 ikke helt på niveau med Samsung Q80T eller Sony XH9005, som vi har testet for nylig. Begge disse premium-modeller kan prale af højere lysstyrke og dybere kontrast, hvilket især er mærkbart på film i HDR-format.

Annonce

Chris Hemsworths lommelygte i Netflix-filmen Extraction lyser unægtelig lidt stærkere på Sonys TV, og TCL har heller ikke samme dybde som Samsung i de mørkeste partier i Dhakas undergrund. Men forskellen er ikke nat og dag, især ikke når man tager i betragtning, at konkurrenterne koster mange tusind kroner mere end TCL.

TCL er imidlertid ikke det bedste, vi har set, når det gælder bevægelse. Selv om TCL har tilføjet bevægelsesudjævning (såkaldt Black Frame Insertion) for at kompensere for 50 Hz panelet, er der ingen tvivl om, at billedet kører mere ujævnt, end vi bryder os om nu til dags. Hurtige kamerapanoreringer og bevægelser medfører, at billedet kan bryde op og hakke lidt med jævne mellemrum.

Her er der virkelig klasseforskel mellem TCL og et super-smoothe TV som Sony XH9005.

TCL QLED800 byder på god, kontrastrig billedkvalitet. Nærbillederne af Chris Hemsworth i aktion ser meget detaljerede og naturlige ud. Her fra Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sammenlignet med andre TCL-modeller, der ofte har deres egen “soundbar” fra Onkyo eller JBL monteret under skærmen, må QLED800 klare sig med mere ordinære, indbyggede stereohøjttalere, der peger nedad. Lydgengivelsen er helt fin for prisklassen med relativt klar stemmegengivelse, men uden dedikerede subwoofere bliver det ikke specielt fyldigt.

Mange vil nok foretrække en separat soundbar til QLED800, og her har TCL en interessant kandidat i deres nye Ray-Danz soundbar, som vi også har fået ind til test. QLED800 har sin egen HDMI ARC-lydreturkanal (Audio Return Channel) og understøtter Dolby Atmos – omend kun via såkaldt pass-through, hvilket vil sige, at man har brug for en ekstern videokilde (streamer eller Blu-ray-afspiller) for at få glæde af det.

Annonce

Konklusion

TCL er på banen med endnu et prisgunstigt LCD-TV. QLED800 giver meget kontrast- og farverige billeder i en kvalitet, der er sammenlignelig med langt dyrere konkurrenter.

Når det er sagt, så er QLED800 ikke den “pris-killer”, vi måske havde forventet: Kontrast og lysstyrke ligger et godt stykke under de bedste, og TCL-skærmen mangler en del moderne funktioner, bl.a. HDMI 2.1, for at kunne følge med de bedste i premiumklassen. Bevægelserne kunne også have været mere jævne.

Hvis du har et stramt budget, kan TCL QLED800 være et godt alternativ, men nogle gange kan det altså betale sig at lægge lidt ekstra penge på bordet!

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

3 / 5. Antal stemmer: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.