Kinesiske TCL er relativt ny på det nordiske marked, men har tidligere vist sig som en producent, der kan levere meget for pengene. I år har de opgraderet sortimentet med flere interessante premium-modeller. Det nye TCL C825 leveres i tre skærmstørrelser (55”, 65”, 75”) og kan bl.a. skilte med det nye MiniLED-baglys, gode tilslutningsmuligheder og app-understøttelse. Det kommer også med en indbygget soundbar af mærket Onkyo.
Design
Da vi pakker TCL 65C825 ud, kan vi mærke, at det er en lidt tungere og tykkere model end de åleslanke varianter fra LG og Samsung. Udførelsen virker solid, og vægten er tæt på 30 kilo. Indramningen er i børstet, sølvblankt metal, og TV’et har en smal centermonteret fod, der gør det fleksibelt med hensyn til placering. Selv om din reol er smal, bliver der let plads til TV’et.
Brugervenlighed og finesser
TCL har længe haft et tæt samarbejde med Google, og denne model kommer med den nyeste version af styresystemet Android (11), også kendt som Google TV. En af fordelene ved Google-systemet er et bredt app-udvalg og hyppige opdateringer, så man kan være sikker på, at TV’et vil være fremtidssikret, og at man får adgang til de nyeste tjenester.
TV’et har en lille og handy fjernbetjening med indbygget mikrofon og Bluetooth-styring, og den reagerer hurtigt på kommandoer. Som en kuriositet medfølger der også et webkamera, som kan monteres på toppen. Det kan være praktisk til videosamtaler med Google Duo eller lignende.
I lighed med tidligere TCL-modeller understøtter C825 et bredt udvalg af videoformater, deriblandt HDR10+ og Dolby Vision. Det har også fået den nyeste ”Dolby Vision IQ”-version, som tager hensyn til lys fra omgivelserne.
TCL kan også skilte med fire HDMI 2.1-kompatible indgange. Det er værd at bemærke, at kun to af dem har fuld båndbredde til 4K med 120 billeder i sekundet samt VRR (Variable Refresh Rate). Derfor bør du bruge disse til eventuelle spilkonsoller som PS5 eller Xbox Series X.
TCL har i øvrigt sørget for en lynhurtig gaming-modus. Vi målte forsinkelsen (input lag) på C825 til under 10 millisekunder i Spil-modus, hvilket er rigtig godt.
Billedkvalitet
C825 bruger et nyt billedpanel fra underleverandøren CSOT, som TCL i øvrigt er medejer af. Skærmen har et såkaldt Quantum Dot-farvefilter, og baglyset anvender den nye MiniLED-teknologi. Denne består af tusindvis af bittesmå lysdioder fordelt på 160 zoner, som skal sørge for præcis kontrast og lyskontrol. Det mærkes også i praksis.
TCL-skærmen imponerer umiddelbart med en glimrende lysstyrke: Her er der ingen problemer med at se sportsudsendelser ved højlys dag. Skærmoverfladen har også en effektiv antirefleksbehandling, som reducerer irriterende spejlbilleder. Det giver et skarpt og klart billede, som føles behageligt og uanstrengt at se på.
Sortniveauet er også fint. Mørke scener og billedpartier bliver virkelig kulsorte. Det er ikke helt på niveau med en OLED-skærm, da MiniLED ikke har den samme evne som OLED til at slå hver eneste pixel helt fra eller til. Derfor vil der altid være noget strølys, som kan sprede sig til de mørke områder. Men at det er væsentlig bedre end traditionel LCD, er der ingen tvivl om.
C825 består fint “lakmusprøven” bestående af spillefilm med mange mørke scener og sorte striber over og under. Her bevarer striberne i den grad deres sorte farve, uden at de er nævneværdigt påvirket af lysstyrken andre steder på skærmen. Heller ikke hvide undertekster efterlader irriterende glorier rundt om sig. Det tyder igen på, at TCL er lykkedes med en effektiv zone-inddeling og styring af lysdioderne.
TCL-skærmen har også en interessant finesse kaldet Dolby Vision IQ, som er relevant ved visning af Dolby Vision HDR-indhold fra for eksempel Netflix eller Disney+. Denne funktion tager hensyn til lyset i omgivelserne (via TV’ets lyssensor), når der afspilles HDR-video, så man kan opnå en mere optimal visning, der passer til forholdene. Dette er en relativt ny finesse, som man typisk kun finder på high-end-modellerne.
Vi gennemgik en del velkendt testmateriale i både et mørkt og lyst rum, deriblandt Netflix-serierne Drive to Survive og Snabba Cash samt filmene Extraction og The Irishman, som leveres i Dolby-format. Og det ser helt klart imponerende ud. De mørke scener ser meget dybe og realistiske ud, samtidig med at udendørsscenerne får en fin glød. Når lyset i rummet er tændt, skruer TV’et op for lysstyrken, som omvendt dæmpes igen, når lyset i rummet er mere dæmpet. På den måde får vi dybden og detaljerne i de mørke scener med. Det sker ganske umærkeligt og gradvist, uden at farvebalancen bliver påvirket undervejs.
Obs! Under længere tids test med Dolby Vision HDR-indhold oplevede vi nu og da, at TV’et hakkede og blinkede med magentafarver. TCL har imidlertid lovet en snarlig software-opdatering, som løser problemet.
TCL-skærmen gør også et fint arbejde, hvad angår sport og hurtige bevægelser. Vi testede Sport-modus med en optagelse fra årets fodbold-EM, og TV’et fokuserer fint på bolden uden afbrydelser og ujævnheder i kontraangrebene.
Lydkvalitet
De fleste TV’er i denne prisklasse kommer med små højttalere skjult i kabinettet. Det er derfor blevet almindeligt at opgradere lyden med en separat soundbar, som hurtigt kan koste 4.000-5.000 kroner ekstra for en brugbar løsning. TCL har imidlertid sørget for selv at opgradere lyden i form af fastmonterede stereohøjttalere under skærmen. Derudover sidder der en bashøjttaler på bagsiden, som gengiver de dybere toner.
Disse lidt dyrere højttalere kan man umiddelbart også høre. Lyden er stærk og klar, og både stemmer, musik og lydeffekter kommer godt frem og ud. Her er der desuden god fylde i bassen og et godt punch i musik og lydeffekter. Vi afspillede med TV’et relativt tæt på bagvæggen (ca. 30 cm), og det ryster faktisk godt, når Indominus Rex tramper rundt i Jurassic Park. Det er ikke så ofte, vi siger det, men her kan du faktisk klare dig uden en separat soundbar.
Konkurrenter
TCL C825 befinder sig i en hård prisklasse, hvor det bugner af konkurrenter i form af både QLED- og OLED-skærme. Under testen sammenlignede vi bl.a. med Samsung QN85A, som klarede sig godt igennem vores forrige gruppetest af 4K-skærme til sport. Begge TV’er bruger MiniLED-baglys og kan skilte med god kontrast. Men TCL-skærmen falder absolut ikke igennem i sammenligningen. C825 har faktisk mindst lige så god kontrast som sydkoreaneren og kan desuden prale af Dolby Vision-understøttelse, som giver visse fordele i forhold til indhold, som understøtter dette. I en film som The Irishman mærker vi f.eks., at TV’et tilpasser sig kontrasten bedre scene for scene. TCL-skærmen har også væsentlig stærkere lyd end Samsung QN85A, hvilket gør den til en klar udfordrer og et godt alternativ – specielt hvis det er et Android-TV, du er ude efter!
Konklusion
TCL har først og fremmest gjort sig bemærket for billige Android-TV’er. Med C825 bevæger de sig op i premium-klassen, hvor konkurrencen nødvendigvis er noget hårdere, men de klarer sig alligevel godt. C825 har gode tilslutningsmuligheder og understøttelse af et bredt udvalg af formater, så videoindholdet tager sig ud fra sin bedste side. Den nye MiniLED-skærm leverer en meget potent og kontrastrig billedkvalitet. En anden del, som trækker op, er den gode indbyggede lyd. TV’et er dermed et fint valg for dig, der ønsker en “clean” løsning uden unødvendigheder. Et godt allround-TV og et godt køb!
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer