Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony KDL-50W805BBN

Røverkøb

Sony imponerer med utrolig billedkvalitet til en fornuftig pris.

Skrevet af / 03/06/2014 - 05:04
Sony KDL-50W805BBN
Audun Hage

Sony Bravia KDL-50W805B

Sony brugte meget af sidste år på at tale om deres spritnye storskærme med 4K-opløsning. Sådan er det også i år, med mange nye modeller til stive priser – men det har ikke forhindret Sony i at udklække nogle interessante nyheder i budget- og mellemprisklassen.

Netop her finder vi 50W805BBN (der også fås i 42 og 55 tommers format), efterfølgeren til et af sidste års Bedste Køb, W805ABN. Sony har valgt at beholde modelnavnet (bare med “BBN” bagefter), men der er reelt tale om en ny model, hvor både billedpanel og billedprocessering er forbedret.

Design
Sonys tv har et slankt og stilrent udseende. Rammen omkring billedpanelet er kun et par millimeter tyk med buede kanter i anodiseret og børstet sort aluminium, som sammen med den forkromede fod giver tv’et et temmelig flot, eksklusivt look. Ikke noget “plastic fantastic” her.

sony-W8_Black_Footballfans_Front

Tv’et er forholdsvis slankt, også på bagsiden, men nederst, hvor elektronik og køling sidder, buler det væsentligt ud. Det finder vi lidt underligt, da Sony-skærmen også fås med separat strømforsyning, og derudover synes vi, at tilslutningerne kunne være mere praktisk placeret.

Hvis du vil vægmontere tv’et, kommer det til at rage omkring 5 cm ud. Der medfølger “afstandsstykker”, der gør det muligt at bruge foden som vægbeslag. Foden er til gengæld lille og let, og gør, at tv’et kan stå tæt på væggen, uden at foden kommer i vejen.

Brugervenlighed og finesser
Fjernbetjeningen er Sonys trofaste monolit (den slanke Bluetooth-fjernbetjening fra sidste års model ser ud til at være pist forsvundet). Den kan virke lidt traditionel i knap-layout og udseende, og det er ikke den mest elegante, vi har set, men man bliver hurtigt fortrolig med den.

Menusystemet har også fået en lille ansigtsløftning, men har stadig hvid skrift på sort baggrund. Til gengæld reagerer menuerne lynhurtigt på kommandoer, og det er med til at give en mere behagelig brugeroplevelse.

På smart-siden er 50W805 udstyret med en række apps, hvoraf de fleste er relativt uinteressante, men Netflix og YouTube er der selvfølgelig, og det er vel nok for de fleste. Andre kommercielt interessante apps glimrer foreløbig ved deres fravær, men der er håb om, at det ændres i løbet af sommeren.

Billedkvalitet
50W805BBN kommer med Sonys X-Reality Pro billedprocessering, som overvåger og optimerer billedet kontinuerligt, så kontrast, skarphed og farvegengivelse tilpasses til programindholdet. Og selv om det er noget, de fleste producenter praler af, har vi været imponeret over Sonys billedprocessering de sidste par år

Det ser ud til, at Sony har nydt godt af deres forbindelser til den professionelle film- og tv-industri, for billedkvaliteten har generelt taget et stort skridt væk fra de alt for stærke farver (“Color like no other”) og over til mere naturlige nuancer.

Lige præcis dét er det nye 50W805BBN et godt eksempel på. Det lykkes på fornem vis tv’et at gengive farverne med tilstrækkelig smæk på, uden at de bliver stærkere, end godt er. Tværtimod: Her får vi et farvestrålende billede fuld af nuancer, som konkurrenten Samsung H8005 har svært ved at hamle op med.

sony-bak

Farverne gengives med glidende, glatte overgange uden generende schattering eller “color banding”, som det kaldes på fagsproget. Resultatet er et naturligt og livfuldt billede, der giver en fabelagtig oplevelse af alle typer billedindhold.

De flotte farver ville selvfølgelig have været spildt, hvis sortniveau og kontrast var af den falmede type. Men nej, Sony-skærmen imponerer også her: Mens sidste års W805-model anvendte et såkaldt IPS LCD-panel, kommer dette års udgave med et nyt billedpanel af VA-typen, hvilket har givet synlig forbedring af både kontrast og sortniveau. Skærmen er virkelig sort som natten, når billedmaterialet kræver det. Ganske vist ikke helt på plasma- eller OLED-niveau, men stadig kulsort af LCD at være.

Det bedste af det hele er, at 50W805B i modsætning til mange andre LED-baserede LCD-tv’er har en meget jævn lysfordeling over hele skærmen, faktisk blandt de bedste, vi kan erindre. Alt i alt ikke dårligt for et fjernsyn i ti tusind kroners klassen!

Lydkvalitet
Mens billedkvaliteten er fremragende, kan det modsatte siges om lydkvaliteten. Uden ordentligt dimensionerede højttalere bliver Sony-skærmen spag i mælet, uden nævneværdig bas og uden kraft i mellemtoneområdet, hvor stemmer skal gengives.

Lydoplevelsen er faktisk så tam, at vi anbefaler at budgettere med en separat soundbar til W805.

Konklusion
50W805BBN må undvære mange af de avancerede funktioner, som Sony har udviklet til 2014. Billedpanelet er uden Triluminos farveteknik, og fjernbetjeningen og den generelle betjening kan virke lidt gammeldags i en tid, hvor konkurrenterne tilbyder pegestyring. De indbyggede højttalere er også af den simple slags uden særlig meget krudt i lyden.

Men Sony imponerer alligevel, hvor det tæller mest: Her får man et tv med strålende kontrast og farvegengivelse samt imponerende sortniveau og lysstyrke.

Skærmen fra Sony er en af de første 2014-modeller, vi hidtil har testet, så en endelig rangering må vente, til vi har haft flere af konkurrenterne på testbænken. Alligevel ser det lovende ud for 50W805BBN, der sniger sig ind som vores nye budgetfavorit!

Lyd & Billede mener

Sony 50W805 er en mellemstor skærm med fremragende farvegengivelse samt imponerende kontrast og sortniveau, både i lyse og mørke omgivelser. Designet er minimalistisk, men ser langtfra billigt ud. Et rigtig godt køb! Lyden er ikke noget at skrive hjem om, og fjernbetjeningen heller ikke. Desuden er tv’et ikke så velegnet til vægmontering.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top