Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

Kunstudstilling på stuevæggen

Samsungs superlækre billedramme-TV The Frame er tilbage i turboladet QLED-version. Og billedkvaliteten har fået et ordentligt løft!

Skrevet af / 06/09/2019 - 14:39
Samsung The Frame QE49LS03 (2019)
Audun Hage

The Frame er sandsynligvis noget af det tætteste, man kommer på et TV, der ikke ligner et TV. Samsungs populære designmodel er lavet, så den ligner en billedramme, og takket være det smarte design med udskiftelige rammer i forskellige farver er illusionen næsten perfekt. Et usædvanlig interiørvenligt TV, der kan hænges fladt på væggen og vise digitale fotos side om side med den ægte variant uden at stikke ud.

Motivet kan du vælge selv, hvad enten det skal være dine egne pletskud eller et berømt værk fra Samsungs kunstgalleri.

Men udviklingen på TV-fronten fortsætter i rivende fart, og da vi testede 2018-årgangen af The Frame, oplevede vi, at billedkvaliteten var sakket lidt bagud i forhold til de bedste TV’er i prisklassen. Et koncept som The Frame fortjener den bedste billedkvalitet efter vores mening.

Lige netop dette lader det til, at Samsung har taget til sig, for på 3. generation af The Frame er det netop billedkvaliteten – og ikke kun udseendet – der er fokus. Billedpanelet er blevet opgraderet til QLED-niveau med en ydelse, der står bedre i forhold til prisen.

Foto: Samsung

Design

Der er ingen grund til at ændre på en opskrift, der fungerer: Af udseende er The Frame 3.0 næsten identisk med tidligere generationer. Det flade, retlinede kabinet er som skabt til at hænge på væggen. Samsungs eget No Gap-vægfæste følger med i æsken ud over almindelige fødder.

Men illusionen er ikke komplet uden et sæt rammer på ydersiden. De udskiftelige rammedæksler (som er ekstraudstyr) hægtes fast på ydersiden ved hjælp af magneter og fås i hvid, brunbejdset, sort eller i lyst imiteret træ. The Frame virker meget “nøgent” uden rammerne, så dem kan du lige så godt budgettere med først som sidst.

Alle tilslutninger sker i Samsungs eksterne One Connect samleboks, hvorfra et enkelt strøm- og signalkabel trækkes op til TV’et. Det medfølgende kabel er hele 5 meter langt, men man kan bestille et endnu længere som ekstraudstyr. Det gør det lettere at få en diskret installation – TV’et vil jo aldrig ligne et billede, hvis der hænger en masse ledninger og bokse ved siden af!

Brugervenlighed og funktioner

Selv om Android puster dem i nakken på enkelte områder, har Samsung stadig den bedste TV-brugerflade efter vores mening. Tizen er meget hurtigt og intuitivt, kombineret med en slank og ergonomisk fjernbetjening.

The Frame har fået den nyeste Bluetooth-fjernbetjening, der kan peges hvor som helst hen uden at miste træfsikkerheden. Den har flere genvejsknapper og kan desuden programmeres til at styre flere eksterne enheder. Foto: Samsung

App-udvalget er upåklageligt med bl.a. Apples TV-app og videobutikken Rakuten som nogle af de nytilkomne. Desuden er apps som Netflix, HBO, Canal Digital og Amazon lettilgængelige fra Start-menuen. Du kan organisere menulinjen, som du vil, med genveje til det indhold, du bedst kan lide.

Samsungs menusystem er let at bruge og har markedets største udvalg af streaming-tjenester. Foto: Samsung

Art Mode: Digitalt kunstgalleri

Når du slukker for TV’et, vækkes billedfunktionen i The Frame til live. Her kan du vælge at uploade et eller flere af dine egne billeder og bestemme, om de skal vises enkeltvis eller som en del af en større billedkarrusel.

The Frame kommer med en række forudinstallerede motiver, der følger med uden ekstra omkostninger. Hvis du vil have adgang til mere eksklusive værker af berømte kunstnere og fotografer, kan du abonnere på kunstbutikken Art Store.

Samsungs Art Store byder på mange forskellige motiver fra internationalt anerkendte malere og fotografer, bl.a. norske Emil Sollie.

Foto: Samsung

Billedkvalitet

2019-udgaven af The Frame har fået en længe ventet opgradering indvendig. Det gamle billedpanel er skrottet til fordel for en mere moderne variant med QLED-farvefilter. Videoprocessoren er også blevet væsentlig kraftigere med avancerede funktioner som AI Upscaling, kendt fra 4K-topmodellen Q90R.

Resultatet er tydeligt, første gang vi tager QE49LS03 i nærmere øjesyn. Skarpheden og detaljemængden er blevet langt bedre. The Frame får selv de mindste detaljer og farvenuancer frem, også fra ældre, ikke-optimale optagelser. Det formår også at reducere billedstøj, uden at hele billedet bliver én sammenhængende grød. Noget, man utvivlsomt kan takke den avancerede videoprocessor for.

Kontrasten har også taget et mærkbart spring: Endelig har 4K-skærmen fået en dynamik fra mørkt til lyst, der matcher den flotte skarphed. Desuden er det tydeligt, at farvegengivelsen er blevet rigere og mere nuanceret.

Den øgede kontrast og farvedybde er ekstra værdifuld, når vi ser moderne HDR-indhold fra Netflix og Amazon Prime. Serier som Star Trek: Discovery og The Grand Tour får markant mere dybde i mørke scener, såvel som mere gnist i flammer, eksplosioner og andre lyse effekter. Desuden er lysfordelingen meget jævn uden generende lyse pletter.

Foto: Samsung

Samtidig er det dog tydeligt, at vi har at gøre med en (for prisklassen) relativt ordinær LCD-skærm. Sortniveauet er f.eks. ikke lige så kulsort som på en OLED-model fra LG eller Sony – eller Samsungs egne topmodeller Q85 og Q90R for den sags skyld. Mens billedgengivelsen er opgraderet med QLED-farvefilter, er det altså ikke en fuldblods high-end-model med direkte LED-bagbelysning, vi taler om.

Når alt kommer til alt, må vi dog erklære os mere end tilfredse med billedkvaliteten. The Frame er trods alt ikke lavet for at tage kampen op med flagskibsmodellerne, men som et designvenligt premium-alternativ til almindelige TV’er. Det mener vi, at Samsung har klaret godt, især når man ser på det brede udvalg af størrelser: The Frame fås fra 43 og helt op til 65 tommer. QE49LS03 er afgjort en af de skarpeste og mest kontrasterende 49 tommers modeller, vi har testet den senere tid.

Lydkvalitet

Samsung The Frame er udstyret med stereohøjttalere og 2 x 10 watt udgangseffekt. De undermonterede højttalere giver en tydelig og fyldig lydkarakter med god klarhed i stemmegengivelsen. Alligevel er det fristende at supplere med en passende soundbar og en trådløs subwoofer. Først da får man en lydkvalitet, der matcher det flotte billede.

The Frame anvender et LCD-panel med kant-LED-belysning og Quantum Dot-farvefilter, som giver en væsentlig mere sprælsk billedkvalitet end forgængeren. Foto: Samsung

Konklusion

Samsungs populære billedramme-TV har altid været et flot skue rent visuelt, og med moderne QLED-teknologi har billedkvaliteten fået et savnet løft. The Frame er ikke bare et elegant design-TV, der let glider ind i interiøret – det er også et fremragende TV til alle slags brug.

Med sine kompakte mål kan 49 tommers udgaven være et spændende alternativ de steder, hvor man af forskellige grunde ikke vil have en prangende storskærm. Samsung The Frame er uden tvivl en af vores favoritter, når det gælder design og smarte løsninger, og kan trygt anbefales til dem, der leder efter et TV ud over det sædvanlige.

Karakter
Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

Lyd & Billede mener

Stilrent design, galleri-indstilling og udskiftelige rammer gør The Frame til et af de mest stuevenlige TV’er på markedet. Med Quantum Dots er billedkvaliteten også blevet betydelig mere sprælsk. Det flotte udseende koster: The Frame er typisk noget dyrere end Samsungs almindelige TV’er, og rammerne er stadig ekstraudstyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Scroll to Top