TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung 78JS9505

Billedkanon på 78 tommer

For pokker da, sikke et billede!

Skrevet af / 26/08/2015 - 06:00
Samsung 78JS9505
Audun Hage

OLED-tv’er med organiske lysdioder er på manges læber for tiden. Sydkoreanske LG har satset alle deres penge på, at OLED vil slå an. Den nye teknik byder på banebrydende farver og kontrast, og snart kommer den op i størrelse og ned i pris. Så mange spekulerer på, hvad ærkerivalen Samsung har at gøre gengæld med.

Svaret er SUHD. Samsungs nye flagskibs-tv’er var blandt de mest omtalte på CES-messen i Las Vegas i år og også blandt de mest imponerende, som vi så demonstreret. Og mens LG kæmper med at få OLED-skærmene klar til salg, har Samsung været hurtige til at få deres topmodeller ud i butikkerne.

Mens de venter på, at deres egen OLED-produktion skal blive tilstrækkelig rentabel, har Samsung valgt at presse endnu højere ydelse ud af deres LCD-paneler. Ja, de hævder faktisk, at SUHD-modellerne er lige så gode og på nogle områder endnu bedre end OLED! Desuden håber de at kunne konkurrere på pris. Men dermed ikke sagt at, at det bliver billigt!

Annonce

 

78JS9505

SUHD-modellerne har specielle billedpaneler, hvor der bruges kvanteprikker (quantum dots) til at få mere kontrast og flere farvenuancer frem. Flagskibsserien JS9505 har også LED-bagbelysning: Lysdioder bag skærmen opdelt i grupper for at give endnu saftigere lysstyrke og et bundløst sortniveau.

Desuden har de den buede form, der efterhånden er blevet noget af et varemærke for Samsung. Hvis du vil have et af deres bedste tv’er, må du altså acceptere, at det er buet og ikke fladt.

Samsungs ubestridte topmodel for 2015 kommer i tre størrelser – 65, 78 og 88 (!) tommer. Her tester vi den mellemste, men rent teknisk er de tre modeller så at sige identiske. Det, der adskiller dem markant fra hinanden, er prisen.

Mens 65-tommeren koster omkring 40.000 kroner, skal du af med næsten det tredobbelte for 78-tommeren og meget mere endnu for 88-tommeren! Priserne har det nemlig med at stige uforholdsmæssig meget, når skærmstørrelsen kommer over 65 tommer, på grund af lavere kvantitet samt højere produktions- og fragtomkostninger.

JS9505_006_Dynamic_Silver
Det her er ganske vist en fotomontage, men Samsung-skærmen har faktisk lysstyrke nok til at bruges i dagtimerne. Refleksionerne fra det blanke frontglas er straks værre …

 

Hvorfor så store skærme?

Vi har omtalt mange store og dyre tv-skærme på det seneste. 65 tommer, 78 tommer, 105 tommer … Mange undrer sig sikkert over, om vi er gået fra forstanden. Hvad er meningen med et tv, der fylder halvdelen af eller hele stuevæggen?

Men størrelsen skal ses i sammenhæng med, hvad tv’et skal bruges til, og hvor det skal placeres. Underholdning som film og tv-serier bliver en stadig mere naturlig del af den hjemlige hygge for mange mennesker. Hvis man lige kan se bort fra prisen og pladsbehovet et øjeblik, er der ingen tvivl om, at et stort tv kan give meget seerglæde.

Den sidste tid har Netflix f.eks. lanceret nye serier i 4K-opløsning. Indhold, der er filmet i 4K, gør sig ekstra godt på en stor skærm, da det er lettere at sætte pris på de ekstra detaljer. Synlige pixels er heller ikke noget problem: Med fire gange så høj opløsning som en standard Full HD-skærm kan du sidde meget tættere på eller have en væsentlig større skærm, uden at billedpunkterne bliver synlige eller der opstår rudemønster.

Filminstruktører bruger gerne 4K-formatet til ekstra store naturscener eller til at give et bredere fokus til nærbilleder. Spillefilm i 4K er beregnet til at ses på meget større skærme end almindeligt HD-materiale. For slet ikke at tale om, at fodbold og andre sportsbegivenheder bliver noget helt andet, når man får det op på en rigtig storskærm. Din stue kan også blive samlingssted for vennerne, når du kan byde på en visuel oplevelse ud over det sædvanlige.

 

Brugervenlighed og funktioner

Når det gælder brugeroplevelse, smart-funktioner og overskuelig betjening, har Samsung længe været blandt de dygtigste i klassen. I år har de introduceret en ny pegefjernbetjening med cursor, der forenkler dele af navigationen.

Desuden har der været spænding om det nye operativsystem Tizen. Den nye brugerflade indebærer, at flere af menuerne har fået et nyt look og er organiseret på en ny måde. Det samme gælder Samsungs Smart Hub med oversigten over apps: Den er nu flyttet til en let tilgængelig undermenu, der popper op og giver hurtig adgang til det, man gerne vil se.

Den største udfordring ved Tizen er, at det er nyt og dermed kræver egne applikationer. Derfor kan det typisk tage længere tid at få lokale apps som DR TV på plads. Samsung er dog en stor, ressourcestærk aktør, der lægger vægt på at holde deres app-bibliotek opdateret.

Blandt de applikationer, der er med fra start, finder vi – selvfølgelig – YouTube og Netflix. Begge fungerer fremragende, og det kan mærkes, at disse apps loades meget hurtigt. Desuden er det muligt at pause en video, gå ud af app’en og ind igen, og starte dér, hvor man slap.

9500_Lifestyle (6)

 

Billedkvalitet

Som mange læsere nok har opdaget, var vi temmelig imponeret over Samsungs “junior”-topmodel JS9005. Denne JS9505-udgave har bare meget mere af alt det gode. Samsung har brugt den ekstra kapacitet i billedpanelet til at trylle stærkere, men alligevel meget naturtro og fyldige farver frem.

Fra et puristisk synspunkt er det fy-fy at tilføje farvenuancer, der egentlig ikke skal være der, men efter vores mening har ingeniørerne været gode til at begrænse sig. Det ses især på billedindstillingen Film, der nok har kraftigere nuancer, end man er vant til, men uden at det bliver for meget. Vi synes også, at denne indstilling har smæld nok på til at bruges med det meste billedindhold – også om dagen, takket være den indbyggede lysstyrkesensor.

Samsung er dog gået i den samme fælde som på mange andre skærme ved at gøre frontglasset meget blankt. Det giver irriterende reflekser, ovenikøbet hjulpet af bueformen, som strækker spejlbillederne mere ud. Derfor er man nødt til at tage nogle forholdsregler i det rum, hvor tv’et skal placeres.

Jo større skærm, jo højere krav til billedkvalitet og billedbehandling, da selv de mindste detaljer kommer meget tydeligere frem. Det gælder ikke mindst ved bevægelse. Som udgangspunkt har Samsung-skærmen lidt ujævne, rykvise bevægelser og unaturlig gang på film, serier og sport. Men der findes en separat Custom-indstilling, der lader dig justere, hvor kraftig interpolationen og udjævningen skal være.

Vi fik et fint kompromis af klarhed og filmfølelse ved at have dem slået til, men på laveste niveau.

 

En veritabel lyskanon

Den mest markante forskel i forhold til JS9005 er bagbelysningen. Mens lillebror benytter en mere simpel form for kant-LED belysning, får man ægte LED-baglys på storebror. Det giver endnu bedre lokal kontrast – skærmen kan i praksis være slukket i sorte områder og fuldt oplyst dér, hvor det kræves – på samme tid! Det giver endnu bedre dybde, kontrast og liv i billedet, især på film, serier, live-musikoptagelser og andet indhold, der gør brug af store kontraster.

Vi tog bl.a. et kig på Netflix-thrilleren Bloodline, hvor politifolkene bevæger sig igennem en mørk Florida-sump om natten. Når deres lygter lyser mod kameraet, er det næsten, så vi bliver blændet. Lyset er meget kraftigere end på almindelige skærme. Ligeledes virker de snedækkede bjergpas i Marco Polo endnu hvidere og mere isblå, mens ørkensandet ser endnu mere sviende varmt ud. Alt føles en tand mere realistisk end på en mindre kapabel skærm.

Sortniveau og kontrast på JS9505 er uden tvivl i referenceklasse – bedre end på selv sidste års LED LCD-favorit AX900 fra Panasonic – og tæt på OLED og plasma. En plasma- eller OLED-skærm vil dog kunne være endnu mere præcis i lysfordelingen og give bredere betragtningsvinkel, men vi har stadig til gode at se den samme kontrast fra nogen af konkurrenterne.

9500_Lifestyle (5)

 

Klar til HDR

Noget af baggrunden for den ekstreme lysstyrke er, at Samsung har gjort deres flagskib klar til at vise 4K-indhold i såkaldt HDR-kvalitet. High Dynamic Range byder på film med endnu større spændvidde fra mørkt til lyst, men er stadig i sin vorden. Netflix har lovet, at de første serier med HDR kommer næste år (bl.a. anden sæson af Marco Polo).

I mellemtiden har vi set nogle af Samsungs demoklip fra Exodus: Gods and Kings, og det ser unægtelig lovende ud. Sollys og blå himmel skinner så stærkt, at det ligner virkeligheden! Samsung-skærmen kan altså mere, end det nuværende indhold er i stand til at vise, og det vil blive tydeligt, efterhånden som HDR-indhold bliver tilgængeligt via streaming og 4K Blu-ray.

 

Lydkvalitet

Samsung har udstyret JS9505 med undermonterede højtalere, der spreder lyden gennem en spalte på undersiden. Det giver klar og tydelig lyd med fin opløsning i diskanten og generelt god taleforståelse, men bassen er temmelig tynd. Der er ikke noget ved lyden, der afholder os fra at ønske os en god soundbar, et 2.1 eller et surround-anlæg.

Samsung tilbyder en matchende soundbar, der er værd at overveje – men allerhelst bør man vælge et fuldblods surround-system, hvis man vil yde billedet retfærdighed. Lyden er trods alt den halve oplevelse!

 

Konklusion

Samsungs nye topmodel er stor, tung og dyr. Men når du først har fået den ind i stuen, er du garanteret en heftig tv-oplevelse. I kraft af billedstørrelsen, opløsningen og den ekstra kontrastrige billedkvalitet er Samsung 78JS9505 absolut et tv, der fortjener at stå på drømmelisten.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at prisen vil være svær at sluge for langt de fleste. Derfor mener vi, at 65-tommeren i samme serie – alternativt i den lidt billigere JS9005-serie – er et bedre køb. Men hvis prisen ikke spiller nogen stor rolle, er der ikke meget, der kan konkurrere med filmfølelsen fra dette 78 tommers tv!

Lyd & Billede mener

Kraftig lysstyrke, enorm kontrast og klasseledende sortniveau giver masser af dynamik i billedet. Kombineret med det store format byder Samsung-skærmen på oplevelser, der er svære at gøre efter. Prisen på denne 78-tommer er uforholdsmæssigt høj i forhold til 65-tommeren i samme serie, og det er dermed en meget dyr fornøjelse.

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

Scroll to Top