Som sædvanlig har Panasonic flere eksotiske high-end-modeller på tapetet i 2019, deriblandt nogle temmelig heftige OLED-skærme. Alligevel er det faktisk en mellemklassemodel, der vækker mest interesse.
Det nye TX-65GX800 må ikke forveksles med Lumix-kameraet af samme navn. Det kan dog stadig kaldes et pletskud, for magen til TV i denne prisklasse er det længe siden, vi har set.
Hør bare: LCD-panel med 4K-opløsning, bredt farvespektrum og local dimming, smart-TV med Netflix og Amazon, understøttelse af alle de vigtige HDR-videoformater og ikke mindst Dolby Atmos 3D-lyd. Det har også den superkraftige videoprocessor HCX under hjelmen, hvilket kan sammenlignes med at sætte en turbomotor i en Nissan Micra.
Det bedste af det hele er, at Panasonic har formået at presse prisen ned under 15.000 kroner (vejledende) for 65 tommer. Det er omkring det halve af, hvad man må betale for et tilsvarende OLED-TV. Hvis du kan nøjes med 40, 50 eller 58 tommer, er prisen endnu mere medgørlig. Det lyder næsten for godt til at være sandt …
Design
TX-65GX800 har et enkelt og elegant design. Udformningen er slank, men byggekvaliteten solid. Selv om materialevalget for det meste er af plast, er der intet, der skriger “billigt” her. Selv når vi stiller Panasonic-skærmen ved siden af en slank lækkerbisken som LG OLED65E9, virker udseendet helt okay.
Hvis vi endelig skal trække ned for noget, så må det være, at indramningen ligesom selve skærmglasset er af den spejlblanke “glossy” type, der er følsom over for fingeraftryk og lysrefleksioner. Derfor kan det være smart at tage sine forholdsregler med gardiner, placering i rummet og lignende.
Brugervenlighed og funktioner
I modsætning til mange af konkurrenterne kører Panasonic fortsat med deres egenudviklede brugerflade, My Home Screen 4.0. Det er et temmelig drastisk valg i disse Android-tider, men det fungerer faktisk fint. Menusystemet er hurtigt, enkelt og overskueligt, og står ikke nævneværdigt tilbage for Android, når det gælder brugervenlighed.
Startskærmen giver dig fuldt overblik over apps og tilsluttede enheder såvel som direktesendte TV-kanaler. Anbefalet indhold fra Netflix og YouTube vises direkte i menulinjen, og det bedste er, at menuvalgene ikke skygger for det program, du ser lige her og nu – meget seervenligt. Her kan konkurrenterne faktisk lære et par ting.
GX800 udmærker sig ved bred formatunderstøttelse. Panasonic er en af de få producenter, der kan håndtere begge de vigtige videoformater Dolby Vision og HDR10+, både via HDMI-indgangene og indbyggede apps. Dermed er du sikret fremtidig kompatibilitet og kan se moderne HDR-indhold i den bedste tilgængelige kvalitet.
Panasonics fjernbetjening kan virke lidt stor og klodset sammenlignet med bl.a. Samsungs og LG’s slanke remotes. På den anden side har den store, letlæselige knapper og er opdateret med separate genveje til bl.a. Netflix. Stemmestyring med Google Assistant og Amazon Alexa glimrer imidlertid ved sit fravær.
Billedkvalitet
Den seneste tid har vi testet mange eksotiske high-end-TV’er med avanceret teknologi som OLED og QLED samt superskarp 8K-opløsning på enkelte modeller. Ud over at se fantastiske ud har disse flagskibsmodeller noget andet tilfælles, nemlig en ret fantasifuld pris! Det er imidlertid ikke alle, der er velhavende (eller tossede) nok til at prioritere at bruge 25.000, 30.000 eller 40.000 – eller mere – på en TV-skærm. Måske er det tid til at komme ned på jorden igen?
Da vi sluttede Panasonic GX800 til, var vi netop færdige med at teste to relativt kraftige OLED-skærme (LG OLED65E9 og Sony KD-65AG9). Kræsne som vi er, var forventningerne til denne relativt billige LCD-model ikke specielt høje, men dér tog vi grueligt fejl. Et tryk på Amazon Prime og The Grand Tour med eks-Top Gear-trioen Clarkson, May og Hammond i HDR10+ kvalitet var nok til at overbevise os.
Panasonic-skærmen byder på et lækkert og kontrastrigt billede, som ligger flere niveauer over, hvad vi normalt forventer i denne prisklasse. Farverne er meget intense og fulde af nuancer, uden at farvemætningen er overdrevet. Den farvestrålende lak fra drengenes Lamborghini’er og Ferrari’er formelig glinser. Panasonic-skærmen formår også at bevare et overraskende dybt og mørkt sortniveau, f.eks. når bilturen går gennem en mørk tunnel.
Og så til filmkiggeri. Til lejligheden vælger vi Netflix-filmen Bright med Will Smith i hovedrollen. Filmen kommer i strålende Dolby Vision-billedkvalitet og Dolby Atmos på lydsporet. Også her giver Panasonic en førsteklasses billedoplevelse: Dolby Vision er som regel en fordel uanset TV, men viser sig at have ekstra fortrin på et relativt billigt TV som dette.
GX800 formår at grave forbløffende mange detaljer frem, da hovedpersonerne bevæger sig gennem nattens mulm og mørke. Stikflammer lyner mod os, idet deres fjender fyrer løs med forskellige skydevåben. Og når Will Smith får en diabolsk tryllestav i hænderne, fyldes TV-skærmen med blændende hvidt!
Kontrasten og realismen er upåklagelig og står faktisk ikke tilbage for langt dyrere TV-skærme. Okay, sortniveauet og gengivelsen af mørke filmscener er ikke helt på højde med OLED, og lysstyrken kan ikke måle sig med intensiteten fra kostbare LCD-skærme med direkte LED-bagbelysning. Men forskellen er ikke enorm, og af kant-LED at være er det helt i top!
Lydkvalitet
GX800 har rimeligt brugbar lyd ved egen kraft: Lyden er kraftig, ren og klar med glimrende fylde i stemmegengivelsen. Der er også brugbar tyngde i basområdet. Ikke nogen erstatning for et separat soundbar, men nok til at give en god gengivelse af f.eks. nyheder og sport, og langt fra den dåselyd, der kendetegner en del lavpris-TV’er.
GX800 understøtter Dolby Atmos-lyd. Dermed ikke sagt, at du får 3D-lyd med højdeeffekt direkte fra TV’et, da GX800 kun har almindelige stereohøjttalere. Men du får fordelen af at kunne processere Atmos-lyd (fra tilsluttede HDMI-kilder såvel som indbyggede apps) og sende den videre til en kompatibel soundbar. Panasonic har selv lanceret nogle Atmos-kompatible soundbars til en gunstig pris.
Konklusion
Panasonic TX-65GX800 placerer sig prismæssigt i mellemklassen, men ydelsen tåler sammenligning med langt dyrere TV-modeller. Her får du skarpheden fra en vaskeægte 4K-skærm kombineret med nuancerede og intense farver, og ikke mindst et overbevisende sortniveau. Ud over et godt billedpanel og en kraftig billedmotor kan Panasonic prale af at understøtte alle de vigtigste lyd- og billedformater.
For os er der ingen tvivl: Det er dette TV, du skal købe, hvis du er kræsen, når det gælder billedkvalitet, men ikke vil spendere en formue!
Opdatering 22.08.2019
OBS! Den Panasonic-model, vi har testet – med den nøjagtige modelbetegnelse TX-65GX800E – har p.t. begrænset tilgængelighed i Norden. I skrivende stund er det kun derivat-modellerne TX-65GX830 (Power) og TX-65GX810 (frie forhandlere), der er til salg her. GX830 og GX810 har en mørk sølv-finish, en anden fod end standardmodellen, marginalt opgraderet lyd og billedprocessering samt større Tekst-TV-hukommelse (!) som de eneste forskelle i forhold til basismodellen GX800. Panasonic Nordic forsikrer, at ydelsen til disse vil være mindst lige så god som på den testede model.
3 kommentarer til “Panasonic TX-65GX800E”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Vedr. jeres opd. fra panasonic.
Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at det ikke er sandt når man udtaler at gx800 og gx830e er det samme tv.
Halvdelen af de billedindstillinger der forefindes på gx800 kan ikke tilvælges på gx830.
jeg købte dette tv med baggrund i ovenstående test og så viden fra et brugerforum om denne model… her fremgik det klart hvilken billede indstilling der var bedst – og denne indstilling findes ikke på gx830e!
Herfra set er det stortset umuligt at få en god all over oplevelse, når der hvor der er mindst billedstøj og grums er i den allermørkeste tone – som altså også gør billedet grønt/rødt og ensformigt bløret.
Jeg er meget skuffet, både over tv’et og panasonics manipulation med sandheden!
Tak for dit indlæg.
Jeg var helt overbevist om, at jeg i GX800 havde fundet mit nye TV, specielt da der var et godt tilbud på GX830.
Dit indlæg har gjort mig voldsomt i tvivl. Der var også en kritisk køber-anmeldelse, hvor en brokkede sig over, at opdateringsfrekvensen kun var 60 hz, hvilket han mente, skulle gøre det dårligere til sport. Jeg ved ikke, om dette er rigtigt og relevant, eller hvordan det ser ud på andre TV.
GX800 er i dag Cirka 2.000 kr. dyrere end GX830.
Hej M.L jeg har læst de fine ord om Panasonic modellen 65-GX800E og ønsker faktisk at købe det, men ud fra din kommentar herom fjernsynet du er utilfreds/Skuffet over, tvivler jeg alligevel en del, men er dit panasonic modellen GX830E eller den jeg ønsker at købe GX800E og har du evt tid eller lyst, er du velkommen til at kontakte mig via mobil 27604410 eller her på siden vh Michael