TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED55B9

High-end til lavpris

LG’s billigste OLED-model giver fænomenal billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god, at konkurrenterne må ryste på bukserne!

Skrevet af / 23/10/2019 - 12:54
LG OLED55B9
Audun Hage

LG tilbyder et bredt spektrum af TV’er med OLED-teknologi, og det er indiskutabelt, at de giver fænomenal billedkvalitet. Men hvad mange ikke ved, er at forskellen mellem de forskellige modeller er overraskende lille. Med undtagelse af flagskibet Z9, der kan prale af barberbladsskarp 8K-opløsning, er de andres billedpaneler – og derfor billedkvalitet – meget ens.

Et af sidste års favorit-TV’er kommer nu i en opgraderet 2019-version: OLED55B9 overtager stafetten fra OLED B8, som vi kårede til årets bedste TV i sin klasse.

Som sædvanlig lanceres B-serien lidt senere på året end de andre OLED-modeller fra LG, men den er allerede begyndt at nå rimelig aggressive priser. Selv om den vejledende pris ligger på ca. 20.000 kroner, er TV’et allerede set til ned mod det halve. LG’s billigste OLED er en populær slagvare, som detailkæderne elsker at presse prisen på. Det er kort og godt OLED på tilbud!

Annonce

Design

Som sædvanlig har årets B9-model en lidt enklere kosmetisk udførelse end de dyrere modeller i LG’s portefølje. Foden er af plast og giver ikke et lige så eksklusivt udtryk som modellerne i metal og glas. Den øvrige kosmetik er også relativt enkel – fri for krom og blinkende lys. Til gengæld er formen slank og linjerne stramme, som man forventer af en OLED-skærm.

Brugervenlighed og funktioner

Brugermæssigt er der heller ikke den store forskel mellem de forskellige LG-modeller. B9 kommer med den nyeste version af LG’s WebOS-menusystem (4.0) samt den nyeste Magic Remote-fjernbetjening. Er man først blevet vant til at navigere med LG’s fjernbetjening, er det legende let at bladre gennem menuerne, og de mest brugte apps ligger lettilgængelige med genveje på menulinjen.

Sidste nyt på funktionsfronten er bl.a. understøttelse af AirPlay 2, som gør det muligt at få indhold fra iOS-enheder op på TV-skærmen.

B9 må klare sig med lidt enklere videoprocessering end topmodellerne og understøtter heller ikke automatisk kalibrering med CalMAN AutoCal. Derudover er funktionaliteten meget lig de øvrige LG-modeller.

Byggekvaliteten er simpel, men B9 er alligevel imponerende tyndt og lækkert. Foto: LG

Billedkvalitet

Som nævnt er der flere ligheder end forskelle mellem OLED-modellerne. Netop dette står i kontrast til LCD-skærme, hvor der kan være ret voldsomme forskelle. Og én ting er sikker: Der skal en rimelig heftig LCD-skærm til for at matche ydelsen fra LG’s billigste OLED-model.

LG OLED B9 er et perfekt eksempel på, hvad OLED-teknologien har at tilbyde. Med ekstrem kontrast og nærmest bundløst sortniveau serveres film og serier med en realisme og en millimeterpræcision, som de fleste LCD-skærme kun kan drømme om! Der er næppe nogen konkurrenter i prisklassen, der kan følge med LG-skærmens fyldige og naturtro farvegengivelse, som desuden er upåvirket af betragtningsvinklen.

Mange Netflix-serier såsom Luke Cage og Stranger Things (3. sæson) serveres i funklende Dolby Vision HDR-kvalitet med udvidet dynamik og farvedybde. En række 4K Blu-ray-titler er også tilgængelige i det kontrastrige videoformat. LG-skærmen er som skabt til at vise denne type indhold, som det fortjener at blive vist. Så er det bare at læne sig tilbage og nyde skarpheden og dybden i billedet.

Det er primært processorkraften, der adskiller B9 fra de andre LG-varianter. Hvor de dyrere C9, E9 og W9 kan prale af at have superprocessoren Alpha 9 Series 2 under motorhjelmen, må B9 klare sig med den noget enklere Alpha 7 Series 2. Den har ikke lige så avanceret billedprocessering og mangler bl.a. storebrors “AI”-algoritmer, der bruger maskinlæring til at analysere og optimere billedet. Men som vi erfarede med sidste års B8-model, er der ikke den store forskel i praksis.

B9 har rigeligt med muskler og regnekraft til at håndtere videostrabadserne. Opskalering fra lavere opløsning til 4K sker uden problemer, og der er påfaldende lidt støj eller forvrængning i billedet, uanset kilde.

Bevægelserne er der heller ikke noget at udsætte på: LG OLED B9 med TruMotion-interpolering har meget glatte og jævne bevægelser og formår desuden at bevare skarpheden, når det går hurtigt på skærmen. OLED B9 kan også prale af meget lav forsinkelse (input-lag), som vi målte til under 14 millisekunder i spilindstillingen, hvilket gør det til en velegnet gaming-monitor.

Foto: LG

Lydkvalitet

B9 er udstyret med relativt simple undermonterede stereohøjttalere. Lyden er både klar og tydelig med en distinkt stemmegengivelse og en relativt fyldig mellemtone og bas. Alligevel ligger det i kortene, at man bør opgradere med en separat soundbar, der matcher det bomstærke billede.

LG OLED B9 er velegnet til dette, da det understøtter vigtige lydformater som Dolby Atmos og kan sende højopløste lydsignaler til kompatible soundbars via HDMI eARC. Dermed er det en smal sag at få fed lyd i alle sammenhænge, hvad enten det er via eksterne enheder som spilkonsoller eller interne apps som Netflix.

Konklusion

LG’s B-serie er bestemt ingen sekundavare: Selv om OLED B9 er indgangsbilletten til LG’s OLED-univers, står det ikke meget tilbage for de dyrere modeller, når det gælder ydelse.

Med undtagelse af lidt kosmetik og nogle billedmæssige finesser er den generelle billedoplevelse meget den samme med imponerende kontrast, bælgmørkt sortniveau og en farvegengivelse, der får LCD-konkurrenterne til at rødme af skam og gemme sig i et hjørne!

Lyden er ikke lige så banebrydende, men med de penge, du sparer i forhold til de dyrere C9- og E9-modeller, er der også råd til en ekstern soundbar til at peppe lyden op.

Karakter
LG OLED55B9
Premium

Lyd & Billede mener

LG-skærmen byder på lækker, kontrastrig billedkvalitet og understøtter alle de vigtige lyd- og billedformater. En prisgunstig underholdningsmaskine! En soundbar anbefales, for at lyden kan matche den lækre billedkvalitet.

3 kommentarer til “LG OLED55B9”

  1. Leif S. Jakobsen

    Hvorfor er markedet så forhippet på SOUNDBARS? Hvis der er et godt 2/4 kanals Anlæg, så er dette at foretrække.

    Mit anlæg er bedre end gennemsnittet. Højttalerne går ned til 35 Hz.

  2. Daniel Meistrup

    Helt igennem lækkert tv med mega flot billede og laber tynd skærm. Har købt B9s 55” versionen (2020 version) som overrasker på alle punkter. Har sluttet tv’et til min elskede studio monitors KRK Rokit 5 højtalere som giver en fed bund og stereo lyd. Fedt med appleTV app indbygget og for mig alle relevante apps er der. Tv’et købt på bud for 6999kr er alle pengene værd. Godt forstå L&B har kåret det som årets tv 2019-2020

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

Scroll to Top