Bang & Olufsen BeoVision Horizon

 itemprop
Bang & Olufsen BeoVision Horizon

Luksuriøs minimalisme

Det nyeste tv fra Bang & Olufsen er en dyr sag, men kan være et godt køb, hvis man kan drage nytte af de mange fordele.

Rigtig godt billede og ditto lyd, avancerede udvidelsesmuligheder, hurtigt og stabilt smart-tv.
Dyr 48-tommer og giver mest for pengene, når det bruges som en del af et større system. Bør have en separat medieafspiller.

For nogle er tv’et selve midtpunktet i stuen: De vælger at indrette hele rummet for at få den maksimale tv-oplevelse. For andre er den sorte skærm mere et nødvendigt onde, som helst skal stå bortgemt i et hjørne og ikke tiltrække sig opmærksomhed, når den er slukket. Og så er der dem, der helst vil have et tv i hvert eneste rum, fuldt integreret med fjernstyring af lyd, lys og det hele.
Bang & Olufsen har alle slags tv-seere på kundelisten, men et fællestræk er, at de gerne vil have det dér lille ekstra. Vores erfaring med modeller som BeoVision 11 og BeoVision Avant er, at design, materialevalg og ikke mindst billed- og lydkvalitet er af ypperste klasse. Men det koster også derefter. Og gerne mere til.
Målt i kroner pr. tomme er B&O’s fjernsyn blandt de dyreste på markedet, og afstanden ned til almuen ser kun ud til at øges. Selv deres billigste model, BeoVision Horizon, koster lige så meget som tre-fire glimrende Samsung-skærme i samme størrelse. Det kan være svært at sluge, selv for dem, der har råd. Spørgsmålet er: Kan de være det værd?

Horizon

BeoVision Horizon er B&O’s nyeste 4K-tv. Det er designet til at være et lidt mere overkommeligt, mere kompakt og fleksibelt alternativ til B&O’s større BeoVision-modeller. Sammen med flagskibet BeoVision 14 er Horizon også den første model fra B&O, der er baseret på Android Smart TV-platformen.
Horizon fås i 40 og 48 tommers størrelse og har et væsentlig mere disket, nedtonet og retro-agtigt design end f.eks. BeoVision 14 og Avant. Her er ingen forkromet billedramme og ingen motoriserede højttalere, der sænkes ned, når man tænder for tv’et.
Kvalitetsindtrykket er der derimod ikke meget at udsætte på. Selve rammen omkring skærmen er i børstet, sortanodiseret aluminium, rillerne foran højttalerne ligeså. Selv om bagpladen er i plast, virker Horizon som et ægte B&O-tv.
Horizon kan leveres med flere forskellige fæsteanordninger. Mange vil nok vælge at hænge det på væggen. Den karakteristiske “trolley” med hjul må vel betragtes et levn fra fortiden, mens drejefoden er ganske stilig. Vores testeksemplar var den såkaldte Easel-stand, et staffelifæste, der tipper tv’et 9 grader bagud. Flere specialfæster – inklusive svingarme og stativ til tv-boks, Blu-ray og lignende – er tilgængelige fra B&O’s underleverandør, STB Brackets.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Mere end bare et tv

Tv’er har altid spillet en central rolle i Bang & Olufsens sortiment. Tv’et er på mange måder selve kernen i et B&O-setup, da det indeholder styring af højttalere, kildevalg og andre udvidede multirumsfunktioner. Det er værd at have i baghovedet, når man vurderer dem prismæssigt i forhold til andre fjernsyn.
Ud over de indbyggede stereohøjttalere har Horizon indbygget 7.1 surround-dekoder. Den lader dig udvide lydsystemet med op til otte ekstra højttalere foran, bagved og i siderne, inklusive separat subwoofer. Horizon er klargjort til tilslutning af aktive B&O-højttalere, enten med kabel (Powerlink) eller trådløs WiSA-tilslutning. Her er det altså muligt at bygge ud til et temmelig omfattende og elegant hjemmebiografsystem, hvor alt styres med tv’ets fjernbetjening.

Brugervenlighed og funktioner

Horizon markerer Bang & Olufsens overgang til Android-systemet. B&O har ligesom Sony, Philips, Grundig og flere andre valgt at fokusere på Android-platformen, fordi de – med egne ord – mener, at Android har potentiale til at blive en af de førende smart-tv platforme.
Ulempen ved Android er, at man giver noget af kontrollen over brugerflade og menusystem fra sig. Horizon åbner med det velkendte B&O-logo i starten, men derefter er brugeroplevelsen meget lig andre Android-tv’er.
Start-menuen er en standard Android-menu, hvor Googles egne tjenester som f.eks. YouTube ligger øverst. B&O har dog haft mulighed for at give opsætnings- og valgmenuerne deres egen drejning, og her har de gjort deres bedste for at bevare identiteten. Indstillingsmenuerne er meget overskuelige og giver adgang til et væld af justeringsmuligheder.
Trods Android-platformen er app-udvalget ikke det bedste, vi har set. Selv om Netflix er tilgængelig til download, fik vi en fejlmeddelelse om, at tv’et ikke var understøttet. Da vi tog sagen op med B&O, anbefalede de, at man bruger en separat medieafspiller til streaming-tjenester. Bagsiden har en særskilt plads til monting af en Apple TV-boks, som også kan styres direkte med fjernbetjeningen.
Med Horizon følger B&O’s nye fjernbetjening BeoRemote One, som nu anvender Bluetooth ud over almindelige infrarøde signaler. Det muliggør tovejskommunikation mellem fjernbetjening og tv, og det er ikke længere nødvendigt at pege remoten direkte mod skærmen.
BeoRemote One er flot at se på i udskåret aluminium og ligger godt i hånden. Knapperne giver imidlertid ikke helt samme taktile følelse som på forgængeren, Beo4. Vi oplevede også at miste kontakten med tv’et i nogle tilfælde. Fjernbetjeningen skulle så parres igen, og det kan være ubelejligt.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Billedkvalitet

Vi har allerede slået fast, at Horizon giver den helt rigtige kvalitetsfølelse, når det gælder design og byggekvalitet. Så hvad med billedet, der jo bør være et tv’s raison d’être?
Jo, Horizon har mange af de gode kvaliteter, vi kender fra andre B&O-modeller. LCD-panelet med Ultra HD-opløsning er hentet fra samme familie som BeoVision 14, og billedprocesseringen skulle også være nogenlunde ligesom på storebror, med undtagelse af noget videobehandling.
Tv’et kommer nøje kalibreret fra fabrikken og har også en lyssensor, der måler og tilpasser lysstyrken til omgivelserne, samt en kontrastfilm, som skal reducere refleksioner på skærmoverfladen. Dermed er der lagt til rette for en god billedoplevelse.
Førsteindtrykket er, at Horizon-skærmens billedprocessering og opskalering er rigtig god. Det er som nævnt en Ultra HD-skærm, men også almindelige HD tv-udsendelser ser forbløffende skarpe og detaljerede ud. Dramaserier som Nobel og Frikjent kommer virkelig til deres ret på denne 48-tommer, selv med temmelig hårdt komprimerede optagelser.
Horizon byder også på meget jævne og flydende bevægelser og kan fint håndtere tempofyldte fodbold- og håndboldkampe uden at miste fokus.
Tv’et kommer med forhåndskalibrerede billedindstillinger, f.eks. en egen filmindstilling, der er nøje justeret efter Rec. 709-standarden med D65 hvidpunkt (6500 kelvin). Filmindstillingen giver meget neutrale farver, sandsynligvis noget af det bedste, vi har set på et LCD-tv, og det lige ud af æsken, sådan som det kom fra fabrikken.
Horizon adskiller forskellige farvenuancer rigtig godt; nok til, at det også kan anvendes som monitor til fotografier og lignende. Betragtningsvinklen er ligeledes god nok til, at man fint kan sidde ude i siden, uden at farverne bliver udvaskede og falmede.
Horizon er dog ikke lige så imponerende, når det gælder lysstyrke, kontrast og sortniveau. Skærmen understøtter ikke High Dynamic Range (HDR) og kan dermed ikke gengive denne type indhold med ekstra kontrast i mørke og lyse områder. Tv’et mangler også de ekstra farvenuancer fra LCD-skærme med udvidet farverum (ofte kaldet Quantum Dot).
Selv om skærmen kan afspille Ultra HD Blu-ray-film som The Revenant og Sicario med imponerende skarphed, mangler den altså nogle af de sidste detaljer. Det kan opleves som et tab, især når man ser, hvilke imponerende resultater den slags indhold kan give på mere budgetvenlige skærme som f.eks. Samsung 55KS7005.
Hvad angår ren og skær kontrast, er der et stykke op til et high-end LCD-tv som Panasonic TX-58DX900E – eller LG OLED 65E6, for den sags skyld. Men med disse må undvære Horizons avancerede funktioner på lydsiden.

Lydkvalitet

Afsnittet om lydkvaliteten plejer normalt at være en kort affære, men lydsystemet i Horisont fortjener lidt mere spalteplads: Det interne højttalersystem er som udgangspunkt ganske simpelt med to 2,5 tommers fuldtone-enheder og 30 watt forstærkereffekt. På papiret er det ikke særlig imponerende, men i praksis oplevede vi, at Horizon lyder meget overbevisende på et bredt spektrum af tv-indhold.
Vi testede bl.a. med den norske tv-serie Nobel og blev imponeret over klarheden i dialogerne. Selv uden dedikeret bashøjttaler er der god fylde i musik og lydeffekter, og man kan spille tordnende højt uden antydning af skramlen eller forvrængning. Vi kan med sikkerhed sige, at man må hoste op med en pæn sum til en ekstern soundbar for at matche lydkvaliteten fra de interne højttalere.
Horizon har imidlertid mange muligheder ud over de indbyggede højttalere. Hvis man vil, kan man således udvide lydsystemet med ekstra surround-højttalere. I forbindelse med testen lånte vi fire styk BeoLab 17 satellithøjttalere på standere samt en BeoLab 19 subwoofer. Det er aktive højttalere med indbygget forstærker, der kan kobles trådløst til tv’et.
Vi testede med forskellige konfigurationer og startede med kun Horizon plus subwoofer. Det gav selvfølgelig et markant løft i basområdet, og lyden kan sammenlignes med den, man får fra de bedste separate soundbars.
Næste skridt var at udvide lydbilledet bagtil ved hjælp af to styk BeoLab 17. Med dette setup fik vi en markant større rumfølelse og en imponerende gengivelse af lydeffekter. Horizons indbyggede højttalere fungerer faktisk fremragende som fronthøjttalere, bare de får noget hjælp i basområdet.
Det største løft kom selvfølgelig, da vi udvidede til et 5.1 setup med dedikerede højttalere til venstre og højre kanal og Horizon som centerkanal. Dette sæt koster en betydelig sum, men så får man også en komplet løsning, der fungerer virkelig godt i kombination med tv’et.
Alt kan styres fra samme fjernbetjening, og efter lidt finjustering af afstand og forsinkelse opnåede vi også næsten perfekt læbesynkronisering, hvilket kan være et problem med mange mere “opstykkede” lydsystemer.

Konklusion

BeoVision Horizon er indgangsbilletten til Bang & Olufsens tv-univers. Alligevel er der bestemt ikke tale om noget overkommeligt tv: Med en pris på over 30.000 kroner må Horizon se sig distanceret af konkurrenterne, hvad angår ren og skær billedkvalitet for pengene. Men når det er sagt, så er billedkvaliteten i praksis rigtig god på det meste tv-indhold.
Horizon har også en meget overbevisende lydkvalitet. Som bliver endnu bedre, når det kombineres med separate højttalere som BeoLab 17. På den måde kan man få en diskret, brugervenlig og elegant hjemmebiograf, der sagtens kan spise kirsebær med de store.

annonce
annonce

Fakta

 • 48" 4K LED LCD-tv
 • Android Smart TV
 • 4 x HDMI 2.0, USB 3.0, 2 x USB 2.0
 • Bluetooth
 • 7.1 surround-dekoder
 • Powerlink + WiSA højttalerudgange
 • Pris: Fra 33.995 kroner
 • Web: bang-olufsen.com

Pris

33995 ,-

Bedste priser

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Bang & Olufsen BeoVision Horizon

   data-srcset

  OLED + Ambilight = succes

  Philips er tilbage med endnu et farvestrålende OLED-TV, der lyser til alle sider. OLED804 giver en bomstærk billedoplevelse!

   data-srcset

  Råstærk kontrast

  Panasonics billigste OLED-TV byder på råstærk billedydelse til en attraktiv pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har lyd fra Onkyo

  TCL 65EP785 er et veludstyret 4K-TV med HDR, Android Smart-TV og indbygget Onkyo-soundbar til en behagelig pris. Men er det nok til at slå konkurrenterne?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG’s nye LCD-skærm hamle op med OLED?

  LG er bedst kendt for deres OLED-skærme med strålende farver og stærk kontrast. Derfor glemmer man let, at de også laver flere glimrende LCD-TV’er …

   data-srcset

  OLED-TV med skjulte kræfter

  Sonys nye OLED-TV kan prale af særdeles god billedkvalitet, men det ­bedste af det hele er lyden …

   data-srcset

  Indgang til OLED-universet

  LG’s billigste OLED-model giver fænomenal billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god, at konkurrenterne må ryste på bukserne!

   data-srcset

  Superduper storskærm

  Årets største TV fra Panasonic byder på strålende billedkvalitet.

   data-srcset

  Kunstudstilling på stuevæggen

  Samsungs superlækre billedramme-TV The Frame er tilbage i turboladet QLED-version. Og billedkvaliteten har fået et ordentligt løft!

  Scroll til toppen