Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 3 E-bogslæsere

Hele biblioteket i din lomme

Vi har testet tre forskellige e-bogslæsere.

Skrevet af / 08/04/2023 - 10:32
3 E-bogslæsere
Pernille Redder

Produkter i denne test

E-ink hedder det. Elektronisk blæk. Hemmeligheden bag alverdens e-bogslæsere og grunden til, du ikke får ondt i øjnene, når du læser dig igennem selv den tykkeste murstensroman i skummelt lys. Nogle kalder det for ‘elektronisk papir’, fordi det næsten ligner og føles som siderne i en ægte bog.

Teknologien blev udviklet i 1997 af en professor ved universitetet MIT i USA. Om han havde fået ondt i ryggen af at slæbe de tunge lærebøger, vides ikke, men han drømte i hvert fald om at skabe en elektronisk bog, hvor ordene kunne læses på en flade, hvor små partikler, indkapslet i sfærer, flyttede sig rundt alt efter hvilken impuls, de modtog.

Det lyder avanceret, og det tog da også nogle år og indsatsen fra et par studerende at få e-ink færdigudviklet, men resultatet er en displayteknologi, som bruger et minimum af strøm og som er lige så blid mod øjet som at læse på papir. I modsætning til telefoner og tablets, der med deres skarpe lys ikke er optimale at læse bøger på, og som mange af os ved kan give en grum hovedpine, når man er allermest optaget af sin nyeste thriller.

Sony var først med at bruge teknologien til deres e-bogslæser, men allerede et år senere kom Amazons Kindle på markedet, og derefter var Sony i så hård konkurrence, at de i 2013 valgte ikke at lancere den nye reader, som de ellers allerede havde udviklet, på det amerikanske marked.

I dag bliver e-ink-teknologien benyttet af alle firmaer, som producerer e-bogslæsere, og dem er der nogle stykker af. Derfor er der ofte ikke ret stor forskel på læseoplevelsen på forskellige devices, og e-bogslæserne kan primært vurderes på deres brugervenlighed, styresystem og kvalitet i designet, herunder vægten.

Alle tre readers vejer under 250 gram og er derfor perfekte til at tage med på farten og især på ferie. (Foto: Pernille Redder)

Mellemstørrelse

Vi har i denne test valgt at kigge på e-bogslæsere med næsten samme størrelse skærm, dvs. 6,8 – 8 tommer, for at gøre sammenligningsgrundlaget så fair som muligt. Du kan sagtens finde e-bogslæsere med både mindre og meget større skærm, men mellemstørrelsen passer til os, der er vant til at holde en god, gammeldags papirbog i hænderne.

Når du vælger e-bogslæser, skal du kigge på, om du primært låner eller køber bøger, eller om du foretrækker at streame dem. Hvis du helst streamer, vil det være en fordel, at din e-bogslæser kører på Android (frem for Linux), så du kan downloade en app fra din foretrukne streaming-tjeneste. Hvis du derimod primært køber dine e-bøger, vil alle typer e-bogslæsere kunne blive din nye favorit-læsemakker.

Sådan testede vi

Vi stillede præmissen op om skærmen på cirka 6-8 tommer og gik efter de nyeste modeller på markedet. Vi har kigget på design, brugervenlighed og reaktionstid, og vi har naturligvis også kastet et blik på skærmene for at se, om der er nogen forskel at spore.

Vi har kun testet e-bogslæsere med sort/hvid skærm, da markedet for farveskærme er forsvindende lille og primært henvendt til dem, der læser tegneserier og graphic novels.

Testvinderen er den e-bogslæser, som overordnet set har klaret sig bedst på disse parametre.

Produkter i denne test

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

E-bogslæseren til dig, der ikke gider støtte den amerikanske mastodont

Dansk menu og ligger godt i hånden. Statistik over din aktivitet.
Mangler mange skandinaviske bøger i sin shop. Ikke egnet til streaming, og nogle funktioner virker kun ved tilkøb af en pen.
Læs hele testen

Amazon Kindle Paperwhite 5

Nærmest perfekt til at læse og lytte på engelsk

Verdens mest berømte e-bogslæser har stadig overlegne egenskaber.

Føles med sine 205 gram næsten vægtløs, og verdens største boghandel er lige ved dine fingerspidser. Synkroniseringen er selvfølgelig perfekt med Kindles app på telefonen.
Reklamer og engelsk menu. Og det er besværligt at få danske bøger lagt ind på den.
Læs hele testen

Onyx Boox Nova Air 2

Overlegen testvinder

Denne e-bogslæser kan næsten alt, hvad du kan drømme om.

Styresystemet Android giver talrige muligheder for at læse fra forskellige platforme. Indbygget mikrofon og højttaler samt pen og avanceret notetagning.
Ikke vandtæt, og trods 25 sprogmuligheder i indstillinger er ingen af dem skandinaviske. Kabinettet virker skrøbeligt på trods af, at det er en metallegering.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top