Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 14 Pro Max

Den største iPhone taber pusten

Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en værdig arvtager til sin skamroste forgænger. Men alligevel er vi ikke helt oppe at ringe denne gang.

Skrevet af / 27/09/2022 - 07:23
Apple iPhone 14 Pro Max
Peter Gotschalk

Denne test bliver kort. Der er selvfølgelig masser at sige om den nye iPhone 14 Pro Max, men på langt de fleste punkter er den helt magen til den lidt mindre iPhone 14 Pro, som vi allerede har testet. Derfor kan du roligt starte med at læse dén test, for at få alt at vide om det nye 48 megapixel kamera, skærmens kraftige lysstyrke, samt den nye altid-aktiv skærmfunktion, den nye ‘Dynamic Island’ notch og selvfølgelig den heftige ydelse, som takket være Apples nyeste A16 Bionic-processor igen er den bedste på mobilmarkedet.

Her skal det derfor primært handle om de få ting, der adskiller iPhone 14 Pro Max fra sin slankere og lettere slægtning, samt om et par yderligere detaljer om begge mobiler, som vi ikke fik berørt i den første test.

Læs også Tre grunde til at købe iPhone 14 Pro Man skal stå tidligt op, hvis man vil prøve at lave en bedre mobil end iPhone 14 Pro.

Vi lægger ud med den mest åbenlyse forskel, nemlig størrelse og vægt.

iPhone 14 Pro Max passer til store hænder

Den største Apple-mobil kommer ligesom sin forgænger, iPhone 13 Pro Max, med 6,7 tommers skærm med en opløsning på 2796 x 1290 pixel. Den normale Pro-model har til sammenligning en skærm på 6,1 tomme og en opløsning på 2556 x 1179 pixel. Der er med andre ord mere skærmplads at gøre godt med på Pro Max-modellen, mens pixeltætheden er præcis den samme på de to modeller.

Apple iPhone 14 Pro Max
I forhold til sin forgænger kommer iPhone 14 Pro Max med opdaterede kameraer. To af kameraerne er stadig 12 megapixel. Ultravidvinklen med 13 mm brændvidde og blænde f/2.2 og tele-brændvidden på 77 mm f/2.8 har begge nye, lidt større 12 megapixel billedsensorer. Men hovedkameraet med 24 mm brændvidde og f/1.78 har et endnu større billedareal, og hele 48 megapixel med optisk billedstabilisering. (Foto: Peter Gotschalk)

Det større skærmareal kommer først og fremmest til sin ret, når man ser video, men også websider og diverse apps – f.eks. til redigering af fotos og videoklip – profiterer af den højere opløsning.

En større skærm betyder selvfølgelig også, at selve mobilen fylder og vejer mere end den almindelige Pro-model, og faktisk er dette års Pro Max også en smule tykkere end sidste års iPhone 13 Pro Max, med 7,85 mm mod 2021-modellens 7,65 mm.

Med andre ord skal man nok vælge den mindre iPhone 14 Pro, hvis man har små hænder. Pro Max-modellen er for skovhuggere, smede og andre typer med store hænder.

Skuffende batteri

Størrelsesforskellen skyldes først og fremmest kameraet, mens batteriet faktisk er blevet en lille smule mindre end sidste år. Dog blot en lille smule, nemlig fra 4352 mAh til 4323 mAh, hvilket ikke kan forklare den store forskel på ydelsen.

Og her er vi ankommet ved den største skuffelse ved iPhone 14 Pro Max. For hvor forgængeren ikke var til at slide op – den kunne reelt køre i mere end to dage uden at blive ladet op, selv om lysstyrken var skruet op til det maksimale niveau, og man konstant brugte mobilen til spil, videoer, musik-streaming og alle mulige andre apps – så er iPhone 14 Pro Max langtfra lige så standhaftig.

Apple iPhone 14 Pro Max
De indbyggede stereohøjttalere leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Det er en helt uovertruffen oplevelse, at se video på sin iPhone 14 Pro Max. (Foto: Peter Gotschalk)

Bevares, batterilevetiden er ikke decideret dårlig, men ved intens brug skal man ikke være alt for langt væk fra en oplader, når dagen er omme. Og som vi ved, understøtter Apples iPhones generelt ikke hurtigopladning på samme niveau som asiatiske konkurrenter, der typisk kan lades op til en hel dags brug på under en halv time.

Det er et åbent spørgsmål, hvorfor der er så stor forskel på iPhone 14 Pro Max og dens forgænger, for så vidt angår batteritiden. En mulig forklaring kunne være skærmens højere lysstyrke samt altid aktiv-funktionen, men omvendt hævder Apple, at A16 Bionic-processoren bruger 20% mindre strøm end sin forgænger, A15 Bionic, som sidder i iPhone 13 Pro Max, så nogen egentlig forklaring har vi ikke.

Lyd

En vigtig detalje, som vi ikke kom ind på i vores test af iPhone 14 Pro, er lyden, der er lige så imponerende som på sidste års Pro-modeller. Og det gælder selvfølgelig også for iPhone 14 Pro Max.

De indbyggede stereohøjttalere leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Prøv at afspille nedenstående trailer på din iPhone 14 Pro Max, og du kan tydeligt høre, hvad vi mener. At spille spil eller se video på sin iPhone sparker ganske enkelt r*v!

iOS 16

Selvfølgelig kommer de nye iPhone 14 Pro-modeller med iOS 16, den nyeste version af Apples mobile operativsystem, som byder på en række nye funktioner. Et par af dem er virkelig smarte. Vi har allerede omtalt den opdaterede låseskærm, der nu bl.a. byder på widgets, men derudover er der især tre nyheder, som vi finder interessante, og derfor har afprøvet i praksis.

Apple iPhone 14 Pro Max
Pro Max-modellen er for skovhuggere, smede og andre typer med store hænder. (Foto: Peter Gotschalk)

Er man vant til chat-apps som WhatsApp eller Telegram, kender man allerede til muligheden for at fortryde en allerede sendt besked. Dén mulighed har man nu også med Apples egen Beskeder-app, ligesom man kan redigere i allerede sendte beskeder. Vi har prøvet det, og det virker perfekt. En stor lettelse for dem, som har det med at skrive beskeder, de fortryder, efter den tredje gin tonic.

En lignende mulighed har man også fået i iOS 16-versionen af Mail-app’en. Her kan du nu annullere leveringen af en mail, hvis du trykker på ‘Fortryd’-knappen, inden den bliver leveret. Desuden kan du også planlægge afsendelsen af mails på forhånd, så mailen kan skrives om aftenen, men først sendes til chefen tidligt om morgenen (så han tror, du er på pinden, mens du stadig snorksover).

Man kan nu fortryde en allerede sendt besked i Beskeder-app’en. Ligesom man kan redigere i allerede sendte beskeder. (Foto: Peter Gotschalk)

I en helt anden afdeling er det også nyt, at man nu kan bruge Live Text-funktionen på tekst, der optræder i videoer.

Den oprindelige Live Text-funktion blev introduceret med iOS 15 og gør det muligt at kopiere, søge på og oversætte tekst direkte fra billeder på mobilen. Dét virker nu også i videoer. Man skal blot sætte videoen på pause og markere den ønskede tekst. Vupti, så har man en oversættelse. Smart.

Apropos video har vi også testet en ny kamerafunktion, som vi ikke fik nævnt i testen af iPhone 14 Pro, nemlig den såkaldte Action-funktion. Den minder virkelig meget om den SuperSteady-funktion, som Samsung allerede lancerede med Samsung Galaxy S20 Ultra. Der er i bund og grund tale om software-baseret billedstabilisering af videoer, så resultat bliver roligt, selvom den oprindelige optagelse er rystet. Et eksempel på to videooptagelser foretaget hhv. uden og med Action-funktionen ser du herunder.

Uden Action-funktion:

Med Action-funktion:

Wi-Fi 6E

Inden vi når til vejs ende, føler vi trang til at udtrykke vores undren over, at Apple leverer både iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max uden Wi-Fi 6E. Asiatiske Android-konkurrenter som (den markant billigere) Asus Zenfone 9, Samsung Galaxy Z Fold 4, Sony Xperia 1 IV og Xiaomi 12 Pro kan alle byde på Wi-Fi 6E, og det er os en gåde, at Apple har valgt at udelade teknologien på en smartphone, som er blandt de dyreste produkter på mobilmarkedet nogensinde.

Både 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene er efterhånden fulde af støj, fordi vi har så mange trådløse produkter i hjemmet, så Wi-Fi 6E ville have givet iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max den optimale Wi-Fi-dækning, de fortjener.

iphone14promax_mail1 iphone14promax_mail2
<
>
I Mail-app’en kan du planlægge afsendelsen af mails på forhånd, så mailen kan skrives om aftenen, men først sendes til chefen tidligt om morgenen. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Præcis som den mindre udgave, er iPhone 14 Pro Max i skrivende stund den hurtigste knallert på molen i forhold til alle konkurrenterne på mobilmarkedet. Bortset fra når det gælder hurtigopladning. Med det nye 48 megapixel vidvinkel-kamera (og muligheden for at bruge ProRaw-format) kan fotografer tage bedre billeder end nogensinde med en iPhone. Og den nye ‘notch’, nemlig ‘Dynamic Island’, er en genial tilføjelse, vi ikke anede, vi havde brug for.

Frontkameraet på 12 megapixel har nu autofokus og optisk billedstabilisering. Så selfies skulle gerne blive endnu bedre. Motivet kan kameraet dog (endnu) ikke gøre så meget ved. (Foto: Peter Gotschalk)

Den store Pro Max-model byder desuden på et større skærmareal, helt enestående god lyd, og masser af de samme nye iOS 16-funktioner, som andre iPhone-brugere også kan nyde godt af.

Desværre vokser træerne ikke helt ind i himlen denne gang. For i modsætning til sin forgænger har iPhone 14 Pro Max faktisk problemer med batterilevetiden, og så bliver det pludselig problematisk, at hurtigopladning åbenbart stadig er et fremmedord for Apples udviklere. Desuden forstår vi ikke helt, hvorfor Apple ikke har opgraderet deres nyeste og dyreste iPhone til Wi-Fi 6E.

Og dyr er den nemlig. Vores testeksemplar med hele 1 terabyte lager er faktisk den dyreste iPhone fra Apple nogensinde. Den koster ikke bare spidsen af en jetjager. Man betaler også både for cockpit, vinger og haleror.

Karakter
Apple iPhone 14 Pro Max
High End

Home mener

Hurtigste smartphone nogensinde. Superskarp og lysstærk skærm uden den gamle notch, men til gengæld med Dynamic Island samt ny altid-aktiv funktion og masser af skærmareal. Fremragende lyd og nye, smarte iOS 16-funktioner. Dyreste smartphone nogensinde. Dårligere batterilevetid end forgængeren. Ingen hurtigopladning, og hvad har Apple egentlig imod Wi-Fi 6E?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top