Sony kommer næppe til at gøre Apple eller Samsung rangen stridig som danskernes foretrukne mobilmærke. Smartphones er ellers den absolut største produktkategori på elektronikmarkedet (de fleste af os render jo rundt med en mobil i lommen), og Sony har egentlig alle forudsætninger for at tiltrække forbrugere i massevis med firmaets gigantiske økosystem af indhold, produkter og teknologier.
Dertil hører Sony PlayStation og det tilknyttede gaming-univers. Japanerne sidder også tungt på store dele af underholdningsbranchen med divisioner som Sony Music og Sony Pictures, og så må vi naturligvis ikke glemme virksomhedens teknologiske ekspertise og utallige glimrende produkter inden for TV, video, foto og audio.
Men Sony er også en meget silo-opdelt organisation, hvor den ene del af virksomheden ikke nødvendigvis taler så meget med de andre dele, så japanerne har trods talrige forsøg aldrig haft held med at integrere hele deres økosystem i en smartphone på en måde, der appellerer bredt til forbrugerne.
Dermed ikke sagt, at Sony ikke har prøvet – f.eks. kan man via PS Remote Play bruge sin Xperia-smartphone til at fjernstyre sin PlayStation 4 eller PlayStation 5 – men især når det gælder japanernes økosystem af spil, musik og film, har integrationen altid virket lidt halvhjertet.
Når man kigger på de seneste generationer af Sonys topmobiler i Xperia 1-serien, er det omvendt lige før, man med det blotte øje kan se, hvilke dele af den store japanske elektronikvirksomhed der faktisk godt kan finde ud af at snakke sammen. Og det er ikke overraskende de afdelinger, der alle er en del af Sony Electronics, der laver produkter som TV’er, Blu-ray-afspillere, projektorer, kameraer, camcordere, hovedtelefoner og højttalere.
Indtil 2020 var Sony Mobile en selvstændig division, men de seneste to år har mobiltelefoner hørt under førnævnte Sony Electronics, og det har betydet, at en masse skærm-, lyd- og kamerateknologi fra de andre afdelinger har fundet vej til Sonys nyeste smartphones.
Fokus har især været på teknologi og funktioner fra Sonys egen Alpha-serie, hvilket sågar har haft indflydelse på navngivningen af Sonys mobiler, siden den første Sony Xperia 1 blev lanceret tilbage i 2019. Således følger Sony samme princip for navngivningen af deres smartphones, som vi kender fra den førnævnte Alpha-serie, hvor modelnummeret fastholdes, og de opgraderede versioner så kaldes Mark I, Mark II, Mark III osv.
Og så kommer vi tilbage til det med den brede appel. For Sonys smartphones er ikke beregnet til alle og enhver. I stedet satser Sony på nørderne og de semiprofessionelle, der gerne tager en tørn med de manuelle kameraindstillinger, går op i, at lyden er højopløst, og i øvrigt sagtens kunne finde på at streame i timevis på Twitch, mens de gamer på deres mobil.
For mindre end et år siden testede vi Sony Xperia 1 III, som var tæt på at være perfekt. Selv om den altså hverken gjorde Apple eller Samsung rangen stridig på top 10-listerne over de mest solgte smartphones. Og nu er turen så kommet til Sony Xperia 1 IV, der i samme ånd som forgængerne fortsætter med appellere mest til dem, der ikke bare bruger deres mobiltelefon, men bruger den til at skabe selv.
“Don’t mess with a working system,” siger man på engelsk, og Sonys mobilstrategi er, som den plejer at være. Sony har optimeret og justeret hist og pist, så Xperia 1 IV er klar til 2022. Men i bund og grund er der snarere tale om en opgradering end om et helt nyt produkt.
Udseende og konstruktion
Derfor ligner Sony Xperia 1 IV da også sin forgænger på en prik. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus på både for- og bagside med det hele omkranset af en metalramme. I modsætning til sidste år fås Xperia 1 IV i hele tre forskellige farver: Black, Ice White og Purple. Og selv om bagsiden altså er af glas, er farven mat, så mobilen både er behagelig at holde i hånden og undlader at samle på fingeraftryk.
Præcis som sine tre forgængere kommer også Sonys nyeste flagskibsmodel med en skærm i 21:9-format. Det gør mobilen lang og smal, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden, selv om skærmstørrelsen er oppe på 6,5 tommer. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.
Kameramodulet sidder ligesom på forgængeren i øverste venstre hjørne af bagsiden. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.
Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, der fungerer som udløser, når man tager billeder, hvilket er en lille bonus, som man ikke får med ret mange andre smartphones.
Kameraknappen er blevet flyttet længere nedad på Sony Xperia 1 IV, så den sidder placeret helt til højre, når man holder mobilen horisontalt, ligesom den også har fået et rillet mønster, så den er nemmere at finde med fingrene. Lækker detalje!
Skærm
Ligesom sin forgænger kommer Xperia 1 IV med en opdateringsfrekvens på 120 Hz, og som vi ved, betyder den høje opdateringsfrekvens, at brugeroplevelsen bliver fløjlsblød, når man bevæger sig rundt på hjemmeskærmen, i menuer osv.
Som noget nyt har Sony i år skruet kraftigt op for lysstyrken, der nu er oppe på omkring 1000 nit, hvor de forrige modeller kun kunne klare op til 560 nit. Det gør Sony Xperia 1 IV markant mere brugbar udendørs, hvilket bl.a. kan være praktisk, hvis man anvender skærmen som søger, når man tager billeder.
Derudover er skærmen på Xperia 1 IV næsten en tro kopi af skærmen på sidste års model. Der er altså tale om en OLED-skærm med 4K-opløsning, og Xperia 1 IV byder ligesom sin forgænger på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), der gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.
I øjeblikket understøttes teknologien bl.a. af Netflix, og billedkvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.
På Netflix gælder det ca. to tredjedele af de tilgængelige film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Det betyder desværre, at der optræder sorte bjælker på højre og venstre side af billedet. Men det er måske værd at affinde sig med til gengæld for muligheden for at få fuldt udbytte af det indhold, der rent faktisk er optaget og tilgængeligt i biografformatet.
21:9-formatet giver dig i øvrigt også mulighed for at køre to apps samtidig i den såkaldte 21.9 multivinduetilstand, hvilket fungerer rigtig fint. Sonys Side Sense-funktion, som lader dig få nemmere adgang til at åbne apps ved at placere fingeren langs siden af skærmen, er i øvrigt blevet forbedret, så man f.eks. ikke hele tiden kommer til at aktivere funktionen ved et uheld, blot man holder fingeren det forkerte sted.
Lyd
Biograffølelsen fra 21:9-formatet bliver forstærket, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 1 IV.
Som nævnt har mobilen indbygget minijack-stik, og derudover understøtter Xperia 1 IV Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound. Teknologien svarer til Apple Spatial Audio, som vi har skrevet udførligt om her, og ligesom Apples løsning giver 360 Spatial Sound lytteren en 3D-agtig lydoplevelse, der skal give musikken mere ægthed og autenticitet. Som at høre musikken live, med andre ord.
Hvor Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hovedtelefoner fra Apple, f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max, så fungerer 360 Spatial Sound med flere streaming-tjenester. Det gælder først og fremmest Tidal, der sågar har en dedikeret 360 Reality Audio-sektion i app’en, men også andre tjenester såsom Deezer og nugs.net.
Til gengæld er også Sonys teknologi begrænset til Sonys produkter, når det gælder hardware-understøttelse. Uden hovedtelefoner eller hørepropper fra Sony – såsom WH-1000XM4 eller WF-1000XM4 – fungerer 360 Spatial Sound nemlig ikke.
Kamera
Sony Xperia 1 IV er udstyret med tredobbelt kamera samt en dedikeret 3D iToF-sensor til afstandsmåling. Som på sidste års model finder vi således et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapixel, en 16 mm ultravidvinkel, ligeledes på 12 megapixel, samt en 12 megapixel tele. Og periskopteknologien med variabel brændvidde som alternativ til traditionel optisk zoom fra Xperia 1 III er tilbage.
Men hvor det sidste år betød, at objektivet nok kunne skifte gnidningsløst mellem 70 mm og 105 mm (70 mm giver 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x), men kun kunne befinde sig i enten den ene eller den anden zoomtilstand, så byder Xperia 1 IV på en brændvidde mellem 85 mm og 125 mm (85 mm giver 3,5x zoom, mens 125 mm zoomer 5,2x) med mulighed for sømløs optisk zoom i hele intervallet. Zoomer man mindre end 3,5x – eller højere end 5,2x – foregår det altså digitalt, mens enhver zoomtilstand mellem 3,5x og 5,2x er ægte optisk zoom.
Kameraet styres via Photography Pro app’en, der som udgangspunkt har stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og dermed tilbyder manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid osv. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, f.eks. Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øjne, også når personen bevæger sig, hvilket nu virker med alle kameralinserne.
Skulle man ikke være kameraentusiast, kan man dog sagtens vælge Sony Xperia 1 IV alligevel. Photography Pro kommer også med en såkaldt Basic-tilstand, der giver brugeren en simpel brugerflade, som gør det meste automatisk.
Og hvor vi tidligere (faktisk lige siden den første Xperia 1) oplevede irriterende svagheder ved Sonys software, så snart kameraet blev overladt til sig selv – f.eks. havde Xperia-mobilerne i årevis problemer med automatisk HDR, hvilket tit førte til enten over- eller underbelyste billeder – så er Sony nu endelig kommet i mål. Også billeder taget i Basic-tilstanden bliver ganske fine, og Sony har fået styr på den automatiske eksponering.
Men det er Alpha-brugerfladen, der gør Sony Xperia 1 IV til noget særligt, og at Sony prioriterer deres egen professionelle kamera-app, er et godt eksempel på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum. For som vi nævnte indledningsvis, sværger mange trofaste Xperia-brugere netop til Sonys topmobil på grund af dens tætte slægtskab med firmaets systemkameraer.
Med andre ord er Sony Xperia 1 IV nok den mest interessante smartphone på markedet lige nu for dem, der er mere end almindeligt interesseret i fotografering og gerne bruger tid på at tilpasse kameraindstillingerne manuelt.
Det gælder også for dem, der hellere optager video end tager billeder. De kan kaste sig over hele to forskellige apps, nemlig Video Pro og Cinema Pro, hvoraf sidstnævnte kommer med en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, som svarer til den måde, forskellige filmgenrer plejer at se ud på.
Med Video Pro kan man bl.a. optage 21:9 4K 120 fps 10 bit HDR på alle objektiver, hvilket bl.a. muliggør op til 5x slowmotion, og som noget helt nyt lader Video Pro også alle Xperia-brugere live-streame på YouTube direkte fra app’en, uden man er begrænset af den sædvanlige brugergrænse, der egentlig kræver, at man har over 1.000 abonnenter på sin kanal.
Ydelse og funktioner
Sidste år kom Xperia 1 III med den på daværende tidspunkt hurtigste mobilprocessor til Android-smartphones, Qualcomms Snapdragon 888, og også i år har Xperia 1 IV fået alt, hvad den kan trække. Der sidder således samme Snapdragon 8 Gen 1-processor i Sony Xperia 1 IV, som vi kender fra f.eks. Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro.
Dertil kommer 12 gigabyte RAM, så der burde med andre ord være fart over feltet. Men sammenlignet med de tre ovennævnte modeller præsterer Xperia 1 IV nogenlunde på niveau med OnePlus 10 Pro, mens både Motorola Edge 30 Pro og Xiaomi 12 Pro klarer sig bedre i benchmark-tests hele vejen rundt.
Det betyder dog ingenlunde, at Sony Xperia 1 IV er langsom. Den klarer sig bedre i benchmark-tests end sin forgænger, Xperia 1 III, og når vi spiller vores sædvanlige tunge testspil som Asphalt 9 og Into the Dead 2, er der ingen slinger i valsen.
Og på ét punkt er forbedringen i forhold til sidste års model markant. Xperia 1 IV kommer nemlig med et endnu større batteri end sidste års model, og det kan i den grad mærkes på batterilevetiden – til trods for den væsentlig mere lysstærke skærm. Dertil kommer 30 watt hurtigopladning og selvfølgelig trådløs opladning.
Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod integreret i tænd/sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 1 IV desuden vand- og støvtæt (IP65/68).
Konklusion
I virkeligheden ramte Sony allerede plet sidste år med Xperia 1 III, men selvfølgelig er der altid plads til små forbedringer, og det er, præcis hvad Sony Xperia 1 IV er. En lille forbedring til de kræsne.
Skærmen er blevet mere lysstærk, batteriet er større, og kameraet har fået lidt flere funktioner, herunder et teleobjektiv, som nu kan zoome frit i hele intervallet mellem 85 og 125 mm. Og så er der endelig kommet styr på kamerasoftwaren og alle de automatiserede indstillinger.
Home mener
Skærmen er blevet mere lysstærk, batteriet er større, og kameraet har fået lidt flere funktioner, herunder en telelinse, som nu kan zoome frit i hele intervallet mellem 85 og 125 mm. Og så er der endelig kommet styr på kamerasoftwaren og alle de automatiserede indstillinger. Skærmens 21:9-format fører til sorte bjælker på en del videoformater. Mobilen kommer uden medfølgende oplader.
Vejl. pris 9999 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 12
- Skærm: 6,5″ 21:9 HDR OLED 120 Hz, 4K (3840 x 1644), 643 ppi
- Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
- Hukommelse: 12 GB RAM / 256 GB lager (+ microSD op til 1 TB)
- Kameraer: 12 Mp vidvinkel 24 mm f/1.7 m. OIS + 12 Mp tele 85 mm f/2.3 og 125 mm f/2.8 m. OIS + 12 Mp ultravidvinkel 16 mm f/2.2 124° + 3D iToF (primært) / 12 Mp (front)
- Trådløst: 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, A-GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
- Mål og vægt: 165 x 71 x 8,2 mm / 185 g
- Batteri: 5000 mAh, 30 W QuickCharge, 15 W trådløs opladning
- Web: sony.dk/electronics/mobil
Benchmarks
- Geekbench 5: 1.243 (single-core) / 3.501 (multi-core)
- AnTuTu 9: 722.715
- 3DMark Wild Life: 8.879
- GFXBench T-Rex: 3.366
- PCMark Work 3.0: 10.227
- Basemark Web 3.0: 421,28
- Batteritest: 8:15 timer
3 kommentarer til “Sony Xperia 1 IV”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Ja de mangler kun 1 ting og det er at gider at opdatere deres mobiler mere max 2 år
Vil det være en god opgradering fra 1 II til 1 IV?
Hvad forbedringer har der været, hvis man kigger på den anden generation af 1’eren og så til den fjerde?