Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 4

I pose og i sæk til de få

Samsung Galaxy Z Fold 4 følger i forgængerens fodspor og er mest for dig, der har arvet en rig onkel og desuden har brug for unik mobil produktivitet.

Skrevet af / 29/08/2022 - 14:36
Samsung Galaxy Z Fold 4
Peter Gotschalk

Efter et par år med begyndervanskeligheder ramte Samsung sidste år endelig plet med den foldbare smartphone Galaxy Z Fold 3. Uanset om man er fan af selve konceptet eller ej, så må man tage hatten af for, at den koreanske elektronikgigant har fået det foldbare format til at fungere.

Den foldbare hybrid mellem en smartphone og en tablet er en produktkategori helt for sig selv med unikke anvendelsesmuligheder både i forhold til produktivitet og underholdning. Det manglede også bare, for man betaler i både pose og sæk for to skærme, tre separate kameramoduler, S-Pen-understøttelse, multitasking, markedets (næst)hurtigste mobilprocessor, osv. Det gjaldt sidste år, og det gælder så sandelig også i år, hvor efterfølgeren Samsung Galaxy Z Fold 4 igen koster spidsen af en jetjager.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Samsung Galaxy Z Fold 4 beskyttes med Gorilla Glass Victus på forsiden og en aluminiumlegering kombineret med Gorilla Glass Victus på bagsiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Dermed også sagt, at Samsungs foldbare monstermobil ikke er for alle og enhver. Langt de fleste er bedre tjent med en traditionel smartphone, men er man ‘first mover’ og absolut powerbruger (og godt ved muffen), er den nyeste tilføjelse til Galaxy Z Fold-serien absolut en overvejelse værd. Den er nemlig mere af det samme på den gode måde.

Forvent ingen store revolutioner. Snarere er Samsung Galaxy Z Fold 4 en gedigen opgradering, der forbedrer koreanernes dyreste smartphone på et par centrale punkter.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Den foldbare smartphone er udstyret med et hængsel, hvor selve hængselområdet er indbygget i et formtilpasset cylindrisk hus. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Præcis som sin forgænger er Galaxy Z Fold 4 robust og solid. Det mærker man ikke mindst, når man folder mobilen ud og sammen igen. Der er så meget modstand i hængslerne, at den er svær at åbne med én hånd. Selve mobilens krop – nu fremstillet i Gorilla Glass Victus på forsiden og en aluminiumlegering kombineret med Gorilla Glass Victus på bagsiden af den sammenfoldede mobil – er så robust, at man ikke er nervøs for at holde telefonen i et fast greb eller sågar for at tabe den.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Det bløde materiale betyder, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy Z Fold 4 er desuden udstyret med et hængsel, hvor selve hængselområdet er indbygget i et formtilpasset cylindrisk hus – meget præcist konstrueret, så der bedst muligt skærmes af for støv og skidt. Konstruktionen er fremstillet af såkaldt Armor Aluminium, og mobilen er i øvrigt IPX8-certificeret, hvilket i praksis betyder, at telefonen er vandtæt ned til 1,5 meters dybde i 30 minutter. Den er dog ikke støvtæt.

Skærm og lyd

Også når det gælder skærmene på den nyeste Samsung-foldbare, er alt stort set ved det gamle. Galaxy Z Fold 4 er således udstyret med en frontskærm på 6,2 tommer, som godt nok er meget smal (25:9-format), men alligevel har plads nok til, at man med nød og næppe kan bruge den foldbare mobil som en almindelig smartphone – inklusive alle apps – uden at folde den ud. Der er en lille smule mere plads på dette års frontskærm end på sidste års model (2316 x 904 mod 2268 x 832 pixel), men det er en minimal forbedring, som ikke er til at se med det blotte øje.

Den væsentligt større foldbare skærm er fremstillet af såkaldt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glaslegering med et tyndt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden. Det føles ikke helt som ægte glas, og det bløde materiale betyder i øvrigt, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud.

Det forstyrrer dog hverken brugeroplevelsen eller billedkvaliteten, som stort set er på niveau med, hvad vi er vant til fra Samsungs andre topmodeller. I samme ånd har Galaxy Z Fold 4 også HDR10+, som optimerer billedet med hensyn til farvegengivelse og kontrast.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Galaxy Z Fold 4 har en frontskærm på 6,2 tommer, som har plads nok til, at man med nød og næppe kan bruge den foldbare mobil som en almindelig smartphone. (Foto: Peter Gotschalk)

Det mest karakteristiske ved den foldbare skærm er faktisk 4:3-billedformatet, der svarer til billedet på ældre billedrørsfjernsyn. De fleste apps tilpasser sig det specielle format uden problemer, men når man vil se video, må man affinde sig med ret så brede bjælker både over og under billedet. Medmindre man altså finder ældre TV-klip på YouTube fra de gode, gamle dage, før fladskærms-TV’erne gjorde deres indtog.

I øvrigt er den foldbare skærm på dette års model knap så høj, men en smule bredere, end tilfældet var på Galaxy Z Fold 3 (2176 x 1812 mod 2208 x 1768 pixel), hvilket gør multitasking, hvor flere apps er åbne på samme tid, mere brugbart. Det vender vi tilbage til senere.

Også i år understøtter Galaxy Z Fold 4 Samsungs S Pen, der dog skal købes separat.

Galaxy Z Fold 4 udmærker sig i øvrigt ved at byde på rigtig god talekvalitet. Og der findes jo rent faktisk mennesker, som indimellem taler i deres mobiltelefon.

Der er ingen fysisk udgang til hovedtelefoner, så man skal forbinde sine hørepropper eller hørebøffer via Bluetooth. Men så byder den foldbare mobil også på et dynamisk lydbillede med masser af saft og kraft i alle frekvensområder. Samsung Z Galaxy Fold 4 er tilmed udstyret med to fremragende stereohøjttalere, der leverer en stærk lydoplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volumen så imponerende, at mobilen lyder bedre end mange af de billigere Bluetooth-højttalere, man kan købe for få hundrede kroner.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kameramodulet på dette års Galaxy Z Fold 4 består af tre objektiver: 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt 10 megapixel tele med 3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

For så vidt angår kameraet adskiller Samsung Galaxy Z Fold 4 sig markant fra sin forgænger. I hvert fald, når det gælder det primære kameramodul. Her satser Samsung i denne omgang på kamerateknologi fra Galaxy S22-serien, hvilket alt andet lige betyder en væsentlig opgradering af kameraets formåen i forhold til sidste års Galaxy Z Fold 3, hvor Samsung trods den foldbare mobils ekstremt høje pris ikke havde prioriteret kameraet særligt højt.

Dermed består det primære kameramodul på dette års foldbare topmodel af af tre objektiver: En 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), en 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapixel tele med 3x optisk zoom.

Mobilen tager fremragende billeder, uanset om man zoomer ind, bruger ultravidvinkellinsen eller tager standardbilleder med det 50 megapixel store vidvinkelobjektiv.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kamera-app’en byder på et par specielle funktioner, som drager nytte af den foldbare skærm – bl.a. den såkaldte Capture View Mode, som viser brugeren den nyeste optagelse på den nederste halvdel af hovedskærmen, mens kameratilstanden forbliver aktiveret på den øverste halvdel. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet byder desuden på et hav af funktioner, som vi kender fra Galaxy S22-serien. De har alle det til fælles, at de i høj grad bruger kunstig intelligens til at opnå det bedste resultat. Det gælder f.eks. den forbedrede portrætindstilling, der ved hjælp af det såkaldte AI Stereo Depth Map sørger for, at bokeh-effekten bliver mere præcis og korrekt – også ved ‘besværlige’ motiver.

Samsung GalaxyZFold4 galleri4 Samsung GalaxyZFold4 galleri1 Samsung GalaxyZFold4 galleri2 Samsung GalaxyZFold4 galleri3 Samsung GalaxyZFold4 galleri5
<
>
Her ser man diverse eksempler på billeder taget med kameraets forskellige linser, både indendørs og udendørs. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy Z Fold 4 tager også bedre billeder om natten – eller generelt i mørke omgivelser – end vi tidligere har set fra nogen foldbar Samsung-mobil. Det er igen den kunstige intelligens, der hjælper med at optimere billeder taget om natten eller i dårlig belysning, så de får højere opløsning med mere skarphed og flere detaljer.

Samsung GalaxyZFold4 bokeh
Den forbedrede portrætindstilling sørger ved hjælp af det såkaldte AI Stereo Depth Map for, at bokeh-effekten bliver mere præcis og korrekt – også ved ‘besværlige’ motiver. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera-app’en har en række forskellige foto- og videoindstillinger, og i automatisk tilstand er brugerfladen ret renskuret med valg af brændvidde, filter og automatisk hjælp. I manuel tilstand kan man som sædvanlig justere ISO, fokuspunkter, hvidbalance og eksponeringskompensation – men også kontrast og farvemætning samt manuelt blændeskift.

App’en byder også på et par specielle funktioner, som drager nytte af den foldbare skærm – bl.a. den såkaldte Capture View Mode, som viser brugeren den nyeste optagelse på den nederste halvdel af hovedskærmen, mens kameratilstanden forbliver aktiveret på den øverste halvdel.

Samsung GalaxyZFold4 nat
Billeder taget om natten bliver ved hjælp af kunstig intelligens optimeret, så de får en højere opløsning med mere skarphed og flere detaljer. (Foto: Peter Gotschalk)

Desuden har Galaxy Z Fold 4 på grund af det specielle design ikke blot ét, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskærm finder vi et enkelt objektiv på 10 megapixel, der tager glimrende billeder.

På indersiden sidder der et lille selfie-kamera, så man kan tage hurtige selvportrætter, lige meget hvilken skærm man bruger. Allerede på forgængermodellen var sidstnævnte selfie-kamera gemt bag skærmen, og i år har Samsung forøget pixeltætheden foran kameralinsen, så den er endnu bedre skjult. Desværre gør det ikke ligefrem underværker for billedkvaliteten fra det lille 4 megapixel kamera, der ikke er noget at skrive hjem om.

Samsung GalaxyZFold4 selfie1 Samsung GalaxyZFold4 selfie2
<
>
Over den lille frontskærm finder vi et enkelt objektiv på 10 megapixel, der tager glimrende billeder, og på indersiden sidder der et lille 4 megapixel selfie-kamera, så man kan tage hurtige selvportrætter, lige meget hvilken skærm man bruger. Som vi kan se på de to eksempler er der dog stor forskel på kvaliteten, de to kameraer leverer. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Man skulle da være et skarn, hvis man tømte sparegrisen for at få råd til den dyreste foldbare mobil på butikshylderne og så ikke drog fuld nytte af det særlige skærmformat.

Men det har man heldigvis rig mulighed for med Samsung Galaxy Z Fold 4, der er blandt de første produkter fra den koreanske elektronikgigant, som leveres med Googles nye tabletversion af Android.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Android 12L (L står for Large), som det nye styresystem hedder, er bedre til at udnytte pladsen på store skærme. (Foto: Peter Gotschalk) Android 12L (L står for Large), som det nye styresystem hedder, er bedre til at udnytte pladsen på store skærme. (Foto: Peter Gotschalk)

Android 12L (L står for Large), som det nye styresystem hedder, er bedre til at udnytte pladsen på store skærme, og det gælder altså både tablets og foldbare mobiler. Bl.a. bliver multitasking i praksis nemmere for brugeren takket være en ny proceslinje, der svarer til, hvad vi kender fra Windows og Mac OS. Alle apps, som man normalt har liggende som favoritter i bunden af skærmen på sin Android-smartphone, ligger som faste elementer på proceslinjen, mens de to seneste åbne apps vises længere til højre. Vil man multitaske og dermed køre flere apps ad gangen, er det bare at trække app-ikonet op på skærmen fra proceslinjen. I alt er der plads til tre apps ad gangen på Galaxy Z Fold 4-skærmen samt en ekstra app som pop-up visning, der svæver over de andre apps. Nemmere bliver det ikke.

Udvidede træk-og-slip-funktioner, som lader brugeren hive tekst, billeder og dokumenter fra én app til en anden, er også en del af pakken.

Og selv om det selvfølgelig kræver en masse kræfter og energi at drive så stor en mobiltelefon med så mange funktioner, skærme og kameraer, så klarer Galaxy Fold Z 4 sig også mere end hæderligt på den front.

Men den foldbare mobil er også blevet udstyret med den p.t. (næst)hurtigste processor på markedet: Snapdragon 8+ Gen 1. Det er samme processor, der sidder i OnePlus 10T, som vi lige har testet, men Samsung Galaxy Z Fold 4 præsterer væsentligt bedre i alle benchmark-tests på nær én. Der er med andre ord virkelig smæk på skillingen med Galaxy Z Fold 4, hvilket også er nødvendigt, hvis man skal bruge kunne de mange multitasking-muligheder til noget i praksis.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Op til fire apps er der plads til på samme tid på den 7,6” store foldbare skærm. (Foto: Peter Gotschalk)

Kun på ét punkt skuffer Galaxy Z Fold 4 fælt. Ligesom sin forgænger kommer den nye foldbare mobil med et relativt underdimensioneret 4400 mAh batteri, og hvor Galaxy Z Fold 3 immervæk klarede godt otte timer i vores benchmark-test, der presser mobilen til det yderste, præsterer Galaxy Z Fold 4 blot 4 timer og 36 minutter i testen!

Det er en svaghed, som vi også mærker i daglig brug, hvor den foldbare mobil hurtigt gisper efter mere strøm. Så meget desto mere mærkeligt er det, at den kun understøtter 25W kablet opladning, hvor både Galaxy S22+ og Galaxy S22 Ultra understøtter 45W. Det tager således næsten en halvanden time at oplade Galaxy Z Fold 4 fra 0 til 100%, hvilket sammenholdt med den dårlige batterilevetid ikke er den mest heldige kombination.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Alle apps, som man normalt har liggende som favoritter i bunden af skærmen på sin Android-smartphone, ligger som faste elementer på proceslinjen, mens de to seneste åbne apps vises længere til højre. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Samsung satser stort på foldbare mobiler som Galaxy Z Fold 4, og koreanerne er ikke bange for at spække deres dyreste produkt med teknologi fra øverste hylde. Prisen er derefter – man kan købe en brugt bil for de samme penge – og spørgsmålet er, hvem der egentlig er i målgruppen?

Der er ingen tvivl om, at det foldbare format er kommet for at blive, og Galaxy Z Fold 4 leverer varen på de fleste punkter. Sågar med et virkeligt godt kamera, der er det bedste vi har set i Galaxy Z Fold-serien til dato.

Men selv om anvendelsesmulighederne er mange, tror vi, at det er de færreste, som reelt har noget ud af den store foldbare skærm og hvad dertil hører af multitasking og beslægtede mobile produktivitetsfunktioner. Det er ikke ment som en kritik, men blot en opfordring til den potentielle køber om at overveje sine behov godt og grundigt, før man slår hul på sparegrisen.

Screenshot 20220824 133136 PCMark
I vores benchmark-test af batterilevetiden præsterer Galaxy Z Fold 4 blot 4 timer og 36 minutter! (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Fold 4 er en smartphone til de få, men hvis man er blandt de særligt udvalgte (f.eks. professionelle influencere, digitale nomader, iværksættere, journalister, etc.) kan der være mange gode grunde til at overveje et køb. Blot ikke batterilevetiden, som Samsung vitterligt er nødt til at gøre noget ved, inden en evt. efterfølger bliver lanceret til næste år.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 4
High End

Home mener

Lynhurtig og velproduceret foldbar smartphone med konfiguration fra øverste hylde. Forbedret kamera og mere brugbart format takket være Android 12L. Meget, meget dyr. Pivringe batterilevetid.

1 kommentar til “Samsung Galaxy Z Fold 4”

  1. Rune Hansen

    Sjovt man skal have en rig onkel for at købe den.. det skriver i da aldrig ved de biler i ligger frem på siden.. har ikke råd til nogle af dem 🤷‍♂️

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Scroll to Top