Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home’s julekalender: Låge 04Deltag

: 6 Phablets

So ein Ding müssen wir auch haben

For stor til at være smartphone, for lille til at være tablet.

Skrevet af / 14/04/2014 - 06:42
6 Phablets
Peter Gotschalk

Produkter i denne test

De såkaldte phablets er en forholdsvis ny kategori af produkter. Ordet phablet er en sammenskrivning af “phone” og “tablet”, og der er slet og ret tale om en smartphone med en meget, meget stor skærm. Typisk omkring 6 tommer.

Denne produktkategori blev mere eller mindre opfundet af Samsung, da det koreanske firma i 2011 lancerede deres første Galaxy Note, der kom med en på daværende tidspunkt vanvittig stor skærm på hele 5,3 tommer.

Dengang var der ikke mange, som kunne se et behov for sådan en kæmpetelefon, men adskillige millioner solgte Galaxy Note, Note II og Note 3 senere har Samsung gjort kritikken til skamme, og efterhånden er alle de store producenter, på nær Apple, hoppet med på phablet-vognen og har sagt: “So ein Ding müssen wir auch haben!” Hvilket også er grunden til, at vi i denne omgang kan teste phablets fra både ASUS, HTC, LG, Nokia, Sony og selvfølgelig Samsung.

Men hvad er pointen så? Hvad i alverden skal man med en telefon, der er så stor, at selv mænd med rigtig store hænder har svært ved at holde den i én hånd? Her er et par bud:

Først og fremmest er det på grund af den store skærm. Vi forbruger mere og mere indhold på vores smartphones, herunder fotos og video, og i den sammenhæng giver en virkelig stor skærm en bedre brugeroplevelse. Der er også en del af phablet-køberne, der gerne vil kunne være produktive – hvilket selvfølgelig også er nemmere på en større skærm – men som ikke gider rende rundt med både en smartphone og en tablet. For dem er en phablet det helt rigtige kompromis.

En anden omend mere spekulativ grund kan være netop den kendsgerning, at en phablet egentlig er for stor til at telefonere med på normal vis. Selv om det lyder som omvendt logik, så tror vi, at mange brugere foretrækker et lille Bluetooth headset, når der skal telefoneres, og det kan man så anskaffe sig, når telefonen alligevel er for stor til at blive brugt som netop telefon.

Der er nok også mange phablet-brugere, der kunne tænke sig at investere i tilbehør som smarte ure eller andre wearables som supplement til den store skærm. Det giver mere mening, når den primære mobil er en phablet, end hvis man render rundt med en helt almindelig smartphone.

Det er andet forbrugsmønster, end vi har været vant til for blot få år siden, men meget tyder på, at phablets er kommet for at blive. Ifølge analyseinstituttet IDC var ca. hver femte solgte smartphone i 2013 en phablet. Og det tal ser kun ud til at vokse i de kommende år.

Sådan testede vi
Ydelsen på alle phablets (med en enkelt undtagelse) er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross-platform version, der giver os resultater, som er sammenlignelige på tværs af operativsystemer. Geekbench 3 afvikler en række typiske brugeropgaver på maskinen. Testresultaterne måles med et pointsystem, hvis reference (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M processor. En score på 5.000 betyder altså, at den pågældende maskine er dobbelt så hurtig som referencemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater, der skelner imellem antallet af processorkerner. Resultatet er således delt op i et single-core og et multi-core resultat, hvor sidstnævnte er processorens samlede ydelse, mens førstnævnte viser, hvor godt hver enkelt processorkerne yder. Vi har ikke kunnet foretage benchmark-test af Nokia Lumia 1520, da Geekbench 3 programmet ikke findes til Windows Phone 8.

Vi har endvidere vurderet enhederne ud fra følgende testkriterier: Internet- og browser-oplevelse (sidstnævnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skærm (herunder opløsning, farver og touch-funktion), kamera, medier (herunder lydkvalitet og videoafspilning), specifikationer samt øvrige faktorer som brugeroplevelse og ydelse.

Sidst, men ikke mindst spiller også design og byggekvalitet en afgørende rolle for den samlede vurdering.

Produkter i denne test

Sony Xperia Z Ultra

En kæmpe sejr for Sony

Testens største phablet er også den bedste. Og så er den sågar til at betale.

Lyden er fremragende, også når man telefonerer! Skærmen er decideret smuk at se på, og telefonen yder lynhurtigt. Det skader heller ikke, at prisen er absolut rimelig.
Den er virkelig stor, selv af en phablet at være. Og kameraet er middelmådigt.
Læs hele testen

Samsung Galaxy Note 3

Bedst til produktivitet

Samsungs hybrid af tablet og mobil er den mest finpudsede og praktiske hidtil.

Den enorme skærm er skarp og gengiver farverne korrekt. Pennen gør enheden mere brugervenlig, og ydeevnen er høj.
Kameraet er ikke det bedste i svagt lys, og kvalitetsfølelsen kunne være bedre, prisen taget i betragtning.
Læs hele testen

Nokia Lumia 1520

Fotografens yndling

Nokia Lumia 1520 kræver måske tilvænning, hvis man ikke kender Windows Phone platformen, men ellers er vi tæt på at have fundet testens bedste phablet.

Skærmen byder på Full HD-opløsning og er virkelig flot, men kameraet tager endnu flottere billeder og giver brugeren masser af muligheder. Designet er robust, og kvaliteten høj.
Windows Phone platformen byder ikke på så mange apps som konkurrenterne Android og iOS.
Læs hele testen

LG G Flex

Buet teknisk opvisning

LG imponerer med ny teknologi, men G Flex er mere opsigtsvækkende end praktisk.

Stor skærm med gode farver, fremragende lyd. Ydelse i top og praktiske funktioner.
Lavopløst skærm, og kameraet mangler billedstabilisering. Noget stor, og den buede form giver ingen direkte fordele.
Læs hele testen

HTC One max

Alle gode gange tre

HTC One max er tredje inkarnation af det taiwanske firmas flagskibsmodel. Denne gang med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

Man kan næsten blive afhængig af den store og flotte Full HD-skærm på 5,9 tommer, og da lageret nu endelig kan udvides med microSD-kort, har man også plads til alt sit indhold.
Beats Audio har droppet samarbejdet med HTC, og det kan høres på lydkvaliteten. Øv! Fingeraftryksscanneren er en god idé, men er upraktisk placeret og virker derfor ikke helt efter hensigten.
Læs hele testen

ASUS Fonepad

Ikke helt vellykket

Med Fonepad leverer ASUS en rigtig billig tablet, som du også kan bruge som mobiltelefon. Men det er faktisk ikke nogen særlig god idé.

Hukommelsen kan udvides via microSD-kort, og på grund af ASUS SonicMaster er medielyden fremragende.
Skærmen er lyssvag med elendig berøringsfølsomhed. Enheden er for langsom, og vi oplever netværksproblemer ved hand-over mellem Wi-Fi og 3G.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Huawei Watch GT 4: Smart-uret der forener stil og funktionalitet

Denne foldbare mobil er OnePlus’ svendestykke

Det bedste iPhone-valg

Grøn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsætter med at imponere

Vildere tablet får du ikke

Lille og lynhurtig, men designet trænger til en opdatering

Til dig med Samsung-mobil

Farvel Lightning-stik!

Scroll to Top