Produkter i denne test
De såkaldte phablets er en forholdsvis ny kategori af produkter. Ordet phablet er en sammenskrivning af “phone” og “tablet”, og der er slet og ret tale om en smartphone med en meget, meget stor skærm. Typisk omkring 6 tommer.
Denne produktkategori blev mere eller mindre opfundet af Samsung, da det koreanske firma i 2011 lancerede deres første Galaxy Note, der kom med en på daværende tidspunkt vanvittig stor skærm på hele 5,3 tommer.
Dengang var der ikke mange, som kunne se et behov for sådan en kæmpetelefon, men adskillige millioner solgte Galaxy Note, Note II og Note 3 senere har Samsung gjort kritikken til skamme, og efterhånden er alle de store producenter, på nær Apple, hoppet med på phablet-vognen og har sagt: “So ein Ding müssen wir auch haben!” Hvilket også er grunden til, at vi i denne omgang kan teste phablets fra både ASUS, HTC, LG, Nokia, Sony og selvfølgelig Samsung.
Men hvad er pointen så? Hvad i alverden skal man med en telefon, der er så stor, at selv mænd med rigtig store hænder har svært ved at holde den i én hånd? Her er et par bud:
Først og fremmest er det på grund af den store skærm. Vi forbruger mere og mere indhold på vores smartphones, herunder fotos og video, og i den sammenhæng giver en virkelig stor skærm en bedre brugeroplevelse. Der er også en del af phablet-køberne, der gerne vil kunne være produktive – hvilket selvfølgelig også er nemmere på en større skærm – men som ikke gider rende rundt med både en smartphone og en tablet. For dem er en phablet det helt rigtige kompromis.
En anden omend mere spekulativ grund kan være netop den kendsgerning, at en phablet egentlig er for stor til at telefonere med på normal vis. Selv om det lyder som omvendt logik, så tror vi, at mange brugere foretrækker et lille Bluetooth headset, når der skal telefoneres, og det kan man så anskaffe sig, når telefonen alligevel er for stor til at blive brugt som netop telefon.
Der er nok også mange phablet-brugere, der kunne tænke sig at investere i tilbehør som smarte ure eller andre wearables som supplement til den store skærm. Det giver mere mening, når den primære mobil er en phablet, end hvis man render rundt med en helt almindelig smartphone.
Det er andet forbrugsmønster, end vi har været vant til for blot få år siden, men meget tyder på, at phablets er kommet for at blive. Ifølge analyseinstituttet IDC var ca. hver femte solgte smartphone i 2013 en phablet. Og det tal ser kun ud til at vokse i de kommende år.
Sådan testede vi
Ydelsen på alle phablets (med en enkelt undtagelse) er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross-platform version, der giver os resultater, som er sammenlignelige på tværs af operativsystemer. Geekbench 3 afvikler en række typiske brugeropgaver på maskinen. Testresultaterne måles med et pointsystem, hvis reference (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M processor. En score på 5.000 betyder altså, at den pågældende maskine er dobbelt så hurtig som referencemodellen.
Geekbench 3 leverer resultater, der skelner imellem antallet af processorkerner. Resultatet er således delt op i et single-core og et multi-core resultat, hvor sidstnævnte er processorens samlede ydelse, mens førstnævnte viser, hvor godt hver enkelt processorkerne yder. Vi har ikke kunnet foretage benchmark-test af Nokia Lumia 1520, da Geekbench 3 programmet ikke findes til Windows Phone 8.
Vi har endvidere vurderet enhederne ud fra følgende testkriterier: Internet- og browser-oplevelse (sidstnævnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skærm (herunder opløsning, farver og touch-funktion), kamera, medier (herunder lydkvalitet og videoafspilning), specifikationer samt øvrige faktorer som brugeroplevelse og ydelse.
Sidst, men ikke mindst spiller også design og byggekvalitet en afgørende rolle for den samlede vurdering.
Produkter i denne test
Sony Xperia Z Ultra
En kæmpe sejr for Sony
Testens største phablet er også den bedste. Og så er den sågar til at betale.


Samsung Galaxy Note 3
Bedst til produktivitet
Samsungs hybrid af tablet og mobil er den mest finpudsede og praktiske hidtil.


Nokia Lumia 1520
Fotografens yndling
Nokia Lumia 1520 kræver måske tilvænning, hvis man ikke kender Windows Phone platformen, men ellers er vi tæt på at have fundet testens bedste phablet.


LG G Flex
Buet teknisk opvisning
LG imponerer med ny teknologi, men G Flex er mere opsigtsvækkende end praktisk.


HTC One max
Alle gode gange tre
HTC One max er tredje inkarnation af det taiwanske firmas flagskibsmodel. Denne gang med både små og store forbedringer i forhold til originalen.


ASUS Fonepad
Ikke helt vellykket
Med Fonepad leverer ASUS en rigtig billig tablet, som du også kan bruge som mobiltelefon. Men det er faktisk ikke nogen særlig god idé.

