Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

DUEL: Duel: Dyre high-end hørepropper

Når musikken er større end fornuften

Audeze Euclid mod Sennheiser IE 900. Ny, spændende teknologi mod velafprøvede principper i perfektioneret version. Rådyre … og supergode!

Skrevet af / 17/09/2022 - 11:00
Duel: Dyre high-end hørepropper
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Vi er efterhånden blevet forvænte med råsmarte, dyre design-høretelefoner, og mange af dem spiller musik med en sådan magi og trolddom, at man næsten skal knibe sig i armen for at sikre sig, at man ikke drømmer.

Men når man kommer op på 11.000 kroner for et par hørepropper, kan man godt begynde at spekulere på, hvor mange lag kvaksalve, det burde være tilladt at smøre på.

Men på den anden side; hvad er man ikke villig til at give for den bedste lydoplevelse? Og hørepropper har en fordel i forhold til hovedtelefoner, ved at de fylder ganske lidt i lommen, når du rejser rundt. På den måde kan du nyde fantastisk lyd ved langt flere lejligheder end med hovedtelefoner. Derudover er udvalget i denne prisklasse det største blandt åbne hovedtelefoner, hvilket gør dem dårligt egnede til at rejse rundt med, grundet lydlækage og støj. Et par lukkede hørepropper er således langt mere praktisk.

En anden fordel ved hørepropper er, at de er lige så behagelige, hvis du bruger briller.

Læs også Sådan har du aldrig hørt musik før Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i den nyeste version, lyder vidt forskelligt. At udpege en vinder er alligevel så godt som umuligt.

Kabel for alle pengene

Her vil vi sammenligne et par af markedets mest eksklusive høreprop-modeller, nemlig Sennheiser IE 900 og Audeze Euclid. Ingen af ​​dem er trådløse, for her skal du naturligvis frit kunne vælge din egen afspiller og forstærker – og undgå den digitale støj og komprimerede lyd, som karakteriserer Bluetooth.

Mens både Sennheiser IE 900 og Audeze Euclid har udskiftelige kabler, leveres kun den førstnævnte med flere forskellige balancerede og ubalancerede kabler i kassen. Audeze opkræver ekstra, men tilbyder til gengæld også et kabel med indbygget Bluetooth-modtager og forstærker. For god ordens skyld bruger begge stik næsten identiske kabelafslutninger af MMCX-typen, bortset fra at Sennheiser bruger et lidt længere stik end dét på Audeze. Det betyder, at Audeze-stikkene kan bruge Sennheiser-kabler, men ikke omvendt.

Sennheiser IE 900
Sennheiser IE 900 (Foto: Sennheiser)

Dynamiske versus planmagnetiske

De to hørepropmodeller i denne test er bygget på hver deres princip. Tyske Sennheiser IE 900 bruger en traditionel dynamisk driver. Dette er det mest almindelige princip, som er blevet finpudset og perfektioneret gennem årene. En af fordelene er, at dynamiske højttalerenheder tåler rigtig mange tæsk, og er svære at ødelægge med forstærkerkraft. Du risikerer at beskadige din hørelse, før du beskadiger hørepropperne. Man har efterhånden også fundet ud af, hvordan man optimerer denne teknologi.

Amerikanske Audeze sværger derimod til planmagnetiske drivere, og Euclid-hørepropmodellen er ingen undtagelse. Planmagnetiske drivere bruger et ultratyndt membran, ophængt mellem to magneter. Princippet har en fordel i forhold til dynamiske hørepropper, ved at være hurtigere på transienter, og fordi det er meget små vibrationer, det kommer an på, kan de lyde renere opad i toneområdet, med en bedre sammenhæng mellem bas, mellemtone og diskant.

En udfordring for dem er, at de sjældent kan spille så højt som dynamiske drivere, før de går i forvrængning. Og så kræver en bas-enhed jo at der flyttes en del luft. Da sådanne ultratynde planmagneter som udgangspunkt ikke oscillerer nok til at give særlig meget energi i bassen, skal der foretages justeringer i kredsløbet for at tvinge dem til at gå dybt nok. Dette går ud over følsomheden, hvilket betyder, at en planmagnetisk høreprop med en dyb bas ofte er mere usleben. En anden udfordring er, at membranet skal være væsentligt større end på en dynamisk driver, hvilket igen betyder, at husene til de planmagnetiske hørepropper er større end til dynamiske.

Audeze Euclid 2
Audeze Euclid (Foto: Audeze)

Duel!

Det er umuligt at sige, om de planmagnetiske er ubetinget bedre end de dynamiske, eller omvendt. Det varierer fra enhed til enhed, og også smag og behag, da de har forskellige styrker og svagheder. Men det betyder ikke, at vi ikke ønsker at finde ud af, hvilket af de to svinedyre stik, der generelt er bedst: Sennheiser IE 900 eller Audeze Euclid?

De to bliver derfor testet her i en duel, hvor de viser, hvad de kan med et udvalg af musik, drevet af både den bærbare musikafspiller Astell & Kern A&ultima SP2000T og den stationære DAC-hovedtelefon FiiO K9 Pro ESS (test på vej). Derudover testes de direkte via hovedtelefonudgangen på en bærbar computer, for at tjekke hvordan de opfører sig, når forstærkerkraften er knap.

Audeze Euclid Sennheiser IE 900 SPREAD 3 scaled 1
Foto: Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Audeze Euclid

Kan noget som ingen andre kan

Audeze Euclid er et kunstværk af et par hørepropper! Dette er desuden de første planmagnetiske hørepropper, vi kan blive kloge på.

Fantastisk mellemtone, lynhurtige rytmer. Harmonisk og dejlig diskant.
Lidt pågående i overgangen fra mellemtone til diskant. Mere energi og punch i bassen er ønskværdigt. Har behov for en god forstærker.
Læs hele testen

Sennheiser IE 900

Fantastiske high-end propper

Sennheiser har med IE 900 taget udgangspunkt i sin forrige topmodel, og forbedret den på et kritisk punkt.

Et jag af detaljer, kombineret med fabelagtig dynamik. Og sikke en bas!
En del sibilanter som følge af en forstærket diskant.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top