TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

DUEL To high-end hovedtelefoner

Hovedtelefoner til at tude over

Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i den nyeste version, lyder vidt forskelligt. At udpege en vinder er alligevel så godt som umuligt.

forfatter
Publiceret 06/04/2022 - 21:45
Produkter i denne test
 • Audeze LCD-X (2021)
 • HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
 • Hvis man vil have den allerbedste lyd for pengene, så er der ikke noget, der slår et par gedigne hovedtelefoner i high-end-klassen. Man slipper for alle problemer med akustik, omkostninger til store højttalerkabinetter og det hele taget en masse materialeomkostninger forbundet med et stereoanlæg.

  Det er det tætteste, man kommer på en indsprøjtning af musik direkte i blodet!

  Læs også Hvis dette er en drøm, så lad mig aldrig vågne Hvis du bare én gang i livet skal give los og investere i et par svinedyre hovedtelefoner, som sender dig til drømmeland og får din formue til at fordufte, hvorfor så ikke gøre det nu?
  Hifiman HE1000se

  Planmagneter

  Der er sket meget inden for hovedtelefoner den senere tid. Ikke mindst er der kommer flere og flere såkaldte planmagnetiske hovedtelefoner på markedet, som bruger en ultratynd film ophængt mellem to magneter til at lave lyd.

  Princippet har den fordel i forhold til dynamiske hovedtelefoner, at de er hurtigere på transienter, og fordi det er meget små vibrationer, der skal til, kan de lyde renere opad i toneområdet med bedre sammenhæng mellem bas, mellemtone og diskant.

  En udfordring er, at bas kræver, at der flyttes meget luft. Da sådan nogle ultratynde planmagneter som udgangspunkt ikke oscillerer nok til at give særlig meget energi i bassen, må man lave justeringer i kredsløbet for at tvinge dem til at gå dybt nok. Det går ud over følsomheden, hvilket betyder, at planetmagnetiske hovedtelefoner, der går dybt i bassen, sjældent er særlig letdrevne. Men der er undtagelser, som vi skal se.

  HiFiMAN Arya 2021
  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). (Foto: HiFiMAN)

  Audeze mod HiFiMAN 

  Blandt de mest anerkendte producenter af planmagnetiske hovedtelefoner er amerikanske Audeze og kinesiske HiFiMAN. Man ser nærmest aldrig det ene navn nævnt i et forum, uden at det andet også bringes op. Alle, der overvejer en model af det ene mærke, vil som regel også blive opfordret til at tjekke en tilsvarende variant ud fra den anden producent.

  Læs også Hovedtelefoner der udløser savlerefleksen LCD-5 er Audezes nye indspark i kampen om “verdens bedste hovedtelefoner”.

  De har begge hovedtelefoner fra nogle få tusind og op til titusindvis af kroner. Hvor der findes en HiFiMAN-model, findes der en tilsvarende fra Audeze, og omvendt.

   

  Audeze LCD X 2021
  Audeze LCD-X (2021). (Foto: Audeze)

  Populære high-end-modeller

  I denne test skal vi se på de to producenters mest populære high-end-modeller. Som i HiFiMANs tilfælde hedder Arya, mens Audezes bestseller i denne klasse hedder LCD-X.

  Begge kom i nye, opdaterede versioner i 2021. HiFiMAN Arya har fået nye Stealth-magneter, mens Audeze LCD-X har fået modificeret Fazor-enhederne samt nye ørepuder, hvilket samlet set skal gøre dem både mere komfortable og knap så tunge som før. Ud over at give dem bedre lyd.

  Det, vi ligesom alle andre gerne vil vide, er: Hvilke er de bedste?

  Produkter i denne test

  Audeze LCD-X (2021)

  Audezes bedste high-end-køb

  Med LCD-X viser Audeze sig fra sin bedste side. Her får man meget fra topmodellerne, men til en mere spiselig pris.

  Hurtige som få, med seriøst attack og masser af energi. Bassen er fantastisk, og mellemtonen er super fokuseret. Nemme at drive!
  Tunge. Nogle vil finde den generelle lyd lidt pågående, mens diskanten er mere tilbagelænet.

  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

  Hovedtelefoner med drømmelyd

  HiFiMAN Arya har fået Stealth-magneter, som skal være fuldstændig “gennemsigtige” og eliminere ethvert tegn på forvrængning.

  Fantastisk opløst lyd! Diskanten er luftig som ædelgas, og lydbilledet er enormt. Dynamikken er også fremragende, såfremt elektronikken er i orden.
  Ikke de allerhurtigste rytmer i klassen, og mellemtonen kan virke lidt forsigtig. Lav følsomhed kræver ekstra forstærkning.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

  Skriv en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
  Sjælefred til spotpris Creative Zen Hybrid ser langt dyrere ud, end de i virkeligheden er. Og sådan lyder de også.
  Stjernestøv fra Sennheiser Efter tre år har Sennheiser endelig opdateret sine trådløse Momentum-hovedtelefoner. Og Momentum 4 Wireless skuffer ikke.
  LG lancerer nye hørepropper LG’s nye TONE Free hørepropper sidder som støbt, og de lover store lydoplevelser med bl.a. Dolby Atmos og støjreduktion
  Familieforøgelse i FreeBuds-familien FreeBuds-familien udvides med Pro 2
  T+A hovedtelefoner: Topmodellen er en drøm Når T+A laver hovedelefoner, så tager de opgaven alvorligt. Topmodellen Solitaire P er det rene kunstværk.
  Mere tilgængelige hovedtelefoner fra Meze Med 109 Pro ønsker Meze at tilbyde mange af kvaliteterne fra sine flagskibe til en meget lavere pris
  Følg Lyd & Billede
  Send this to a friend