Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Beyerdynamic DT 900 Pro X

Studiebøffer: Prof lyd til amatørpris

Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, de er letdrevne med billigt udstyr, og de lyder meget dyrere, end prislappen giver indtryk af.

Skrevet af / 10/03/2023 - 12:00
Beyerdynamic DT 900 Pro X
Geir Gråbein Nordby

Vi ved alle, hvor vigtigt det er med pålidelige hovedtelefoner, når man arbejder med musik på farten, især når man kun har en Macbook med hovedtelefonudgang med sig. Det færdige miks skal helst ikke byde på negative overraskelser, når man kommer tilbage til studiet for at høre indspilningen igennem. 

Her kan redningen være Beyerdynamic DT 900 Pro X. Disse hovedtelefoner er fremstillet specielt til professionelle musikere og hi-fi-entusiaster, som ønsker en enkel og pålidelig løsning til musikproduktion og miksning på farten. De er nemlig letdrevne. 

Beyerdynamic DT 900 Pro X cups GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Da vi testede de dyrere DT 1990 Pro, var konklusionen, at de var meget opløste og meget afslørende. Præcis som et par professionelle hovedtelefoner skal være. Vi konstaterede, at følsomhed og impedans lå midt i feltet, men her taler vi om en prisklasse, hvor man normalt har en god hovedtelefonforstærker ved siden af. Hvis du skal bruge dem sammen med en bærbar computer eller mobiltelefon, vil du hurtigt indse, at du ikke får nok ‘power’. 

Læs også Knivskarpt analyseredskab Studiekvaliteterne er både disse hovedtelefoners styrke og svaghed. Bør prøves før køb.

Letdrevne, åbne hovedtelefoner

De åbne DT 900 Pro X er en anden historie. Med en behagelig 48 ohm impedans og 100 dB følsomhed har de ikke brug for meget strøm for at spille højt nok. 

Beyerdynamic DT 900 Pro X headband GeirNordby
Komfortabel hovedbøjle, som også kan skiftes. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

At de er åbne betyder, at de kan bruges i længere tid ad gangen, uden at ørerne bliver fugtige, men prisen er lydlækage. Det betyder, at de er optimale, når der skal mikses efter en optagelse, men at de er ikke helt så velegnede for musikere i en indspilningssituation.  

Her vil lyden nemlig lække til mikrofonerne, hvilket er problematisk, hvis man f.eks. skal genindspille et enkelt instrument. Det forrige take vil i så fald kunne høres i baggrunden på de andre spor. Derfor bør musikere, der indspiller sammen, have lukkede hovedtelefoner på, mens lydteknikeren bruger åbne hovedtelefoner. 

Beyerdynamic DT 900 Pro X inside GeirNordby
Velourpuderne er vældigt behagelige, de sørger for, at ørerne ikke bliver svedige. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Nye materialer

DT 900 Pro X er blevet opdateret med nye materialer siden de ældre DT 990 Pro, bl.a. med et mere robust ‘ønskekvist’-fæste til kopperne.  

Men den største nyhed er de nye 45 mm store drivere altså højttalerenhederne som har fået navnet STELLAR.45. Disse er udstyret med kraftige neodymmagneter og har fået en ny, lettere svingspole, som skal forbedre gengivelsen af det øverste frekvensregister og desuden reagere hurtigere på rytmer og transienter.  

Beyerdynamic DT 900 Pro X cable GeirNordby
Kablerne kan skiftes ud, og der følger to længder med i æsken. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Kablerne kan udskiftes, og det medfølger to styks: et på 1,8 meter og et på 3 meter. Begge med 3,5 mm-stik i enden, og der medfølger også et 6,3 mm-stik. Kablet er fastgjort til hovedtelefonerne med et enkelt 3-bens mini-XLR, og du kan købe tredjepartskabler, hvis du vil. For eksempel hvis du ønsker et spiralsnoet i stedet for et lige kabel (hvorfor fulgte der ikke sådan et med?). 

Hovedtelefonerne produceres på Beyerdynamic-fabrikken i Heilbronn, Tyskland. Næsten alle dele er udskiftelige for at sikre lang levetid. 

Beyerdynamic-DT900-PRO-X mixing console
Foto: Beyerdynamic

Lyden af Beyerdynamic DT 900 Pro X

Hovedtelefonerne sidder fast på hovedet, men uden at klemme eller være ubehagelige. Velourpuderne er åndbare, hvilket i kombination med åbne kopper betyder, at man ikke bliver fugtig i ørerne – selv efter længere tid. 

Lydmæssigt er hovedtelefonerne vældigt ærlige, samtidig med at basregistret har masser af energi. Det er ingen farvninger her eller ‘party-pukkel’ i bassen, men eftersom hovedtelefonerne er så hurtige og ubesværede, kommer rytmerne i musikken igennem i overflod. Og bassen går dybt, med god fysik.  

Disse kan med lethed drives fra min MacBook Pro, og lyden er absolut høj nok. Du vil selvsagt få endnu mere ud af en forstærker, men det er strengt taget ingen nødvendighed. 

beyerdynamic-dt-900-pro-x-lifestyle 2- scaled
Foto: Beyerdynamic

Vokaler

Vokaler står meget klart frem, og lydbilledet er stort og bredt. Sammenlignet med Sennheiser HD 660 S2 er mellemtoneområdet lidt slankere her, en barytonstemme eller en saxofon kommer lidt tilbage i mikset. Sennheiser HD 560S, og dermed også den identiske pro-model HD 400 PRO, har også en større og varmere mellemtone end DT 900 Pro X.  

Beyerdynamic DT 900 Pro X vs DT 1990 Pro frequency
Beyerdynamic DT 900 Pro X og DT 1990 Pro. DT 900 Pro X er mere lineære i mellemtonen end den dyrere DT 1990 Pro, men har samme dæmpning ved 4 kHz. Den har også en top omkring 8 kHz, som kan lyde lidt skarpt, men ikke lige så fremtrædende som hos storebror. Målt med MiniDSP E.A.R.S. ‘mikrofonhoved’ og REW-software.

Der er en dæmpning i 4 kHz-området her, og selv om den ikke er så hørbar, som den ser ud på grafen (den går over et smalt frekvensområde), er vokalen ikke helt så fremtrædende og ‘levende’, som jeg kunne ønske mig.  

Til gengæld føler jeg, at Beyer’erne sparker bedre fra sig i bassen. 

Beyerdynamic DT 900 Pro X Graabein selfie GeirNordby
Her får du timevis med velbehag. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Diskant

DT 900 Pro X bærer af og til præg af sibilanter – lidt skarpe toner i diskantregistret, hvilket betyder, at s’er og bækkener kan lyde lidt vel skarpe, afhængigt af optagelsen. Noget, der også kan friste en lydtekniker til at dæmpe dette område af optagelsen. Men man lærer hurtigt sine hovedtelefoner at kende, så det bør ikke være et stort problem i praksis.  

DT 900 Pro X er stadig mere afbalanceret end sin storebror, DT 1990 Pro. Du får ikke helt den samme opløsning, men samlet set kan jeg bedre lide lyden med den billigere 900 Pro X. Den øvre mellemtone kommer bedre frem, og sibilanterne omkring 8-9 kHz er faktisk mere udtalte i DT 1990 Pro. Derfor er de billigere DT 900 Pro X efter min mening mere vellykkede. 

Beyerdynamic DT 900 Pro X GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Beyerdynamic DT 900 Pro X er hovedtelefonerne til dig, der har brug for et værktøj til at skrue op for lyden, eller som gerne vil høre musikken gengivet så ærligt som muligt. Og som ikke ønsker at bruge penge på en hovedtelefonforstærker også. For de er letdrevne, og instrumenterne er lette at adskille fra hinanden! 

På mange måder er hovedtelefonerne faktisk bedre end de dyrere DT 1990 Pro. Ikke mindst i mellemtone og diskant. De har stadig en lidt energisk diskant, jeg ville overveje at bruge EQ til at dæmpe 3-5 dB omkring 8 kHz. Men hold da op, man får meget for pengene! 

Karakter
Beyerdynamic DT 900 Pro X
Basic

Lyd & Billede mener

Ærlige hovedtelefoner, der stadig formår ikke at lyde kedelige. Lette at drive, og med udskiftelige dele gør dem nemme at reparere. Ikke den blødeste diskant, vi har hørt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Scroll to Top