: Dynaudio Excite X18

Fuldkomne kompakter

Glem alt, hvad du ved om små højttalere, for de her lyder som fuldvoksne gulvhøjttalere, bare uden ulemperne.
Oktober 2016Dynaudio Excite X18
Lyd & Billede mener
Voksent lydbillede og potent bas kombineret med god dynamik i et kompakt kabinet. Mere kan man ikke forlange i denne prisklasse.
Ikke noget væsentligt.
Specifikationer
  • Type: Kompakthøjttalere
  • Bas: 170 mm MSP
  • Diskant: 27 mm
  • Følsomhed: 86 dB
  • Mål: 19 x 32 x 28 cm
  • Finish: Sort, hvid, kirsebær, valnød
Annonce
Annonce
forfatter

Wow. Jeg havde en anelse, bevares, men det her overgik al forventning … Ja, det er ikke længe siden, vi testede små højttalere, der tog os med storm. Nærmere bestemt den mindste model i danske Dynaudios kritikerroste Excite-serie: X14.

De er hver især små nok til at gemme bag et A4-ark, men spiller forbløffende sejt og medrivende. Den beskedne størrelse gør dem måske ikke ideelle i en stor stue. I hvert fald ikke hvis man kan lide, at det rocker lidt, når man spiller højt.

Læs testen af X14 her.

For dem, der vil have mere af det hele, findes der nu et alternativ i de lidt større X18. Det er nu heller ikke store højttalere. De kan let være i en bogreol, men lyder bedre, når de er trukket lidt væk fra væggen. Altså er et par standere en god investering. Så bliver lyden bedre, end når de står på en hylde.

Nogle centimeter her og dér har gjort dem større og dermed givet mere volumen og plads til en større bas-enhed.

Annonce

Her er den 17 cm stor og – som sædvanlig for Dynaudio – med en MSP-membran støbt i ét stykke for forbedret stivhed samt færre resonanser og mindre opbrydning. Men der er ikke kun fysiske forskelle på de to modeller. Dynaudio har også lagt bedre kabler indeni og opgraderet enhederne – også den nye diskant-enhed – med kraftigere Esotec+ magneter.

Heri ligger forklaringen på, at X18 er så meget dyrere end X14 – og grunden til, at de lyder bedre.

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Alternativer

Dynaudio-højttalerne befinder sig i en prisklasse, hvor konkurrencen er hård. De små MartinLogan Motion 35XT, Sonus faber Venere 1.5 og for så vidt også KEF LS50 er gode alternativer til Excite X18.

Det er alt sammen højttalere, der spiller over al forventning. KEF-højttalernes legendariske stereoperspektiv, Sonus fabers tonale balance og det vanvittig åbne lydbillede fra Motion 35XT er bare stikord, der tilnærmelsesvis forklarer, hvorfor vi så godt kan lide dem.

Annonce

En anden mulighed er selvfølgelig gulvstående højttalere i samme prisklasse. Skulle de komme fra Dynaudio, bliver det f.eks. Emit M30 fra en lavere serie – slanke gulvhøjttalere, som vi endnu ikke har testet. De billigste gulvstående i Excite-serien er X34, der gør et kraftigt indhug i kontoen i forhold til X18.

 

Den nyudviklede diskant og … (Foto: Producent)
Den nyudviklede diskant og … (Foto: Producent)

Totalt fed lyd

Argumentet for kompakt- i stedet for gulvhøjttalere plejer at være, at man får bedre lyd for de samme penge, hvis man går en kvalitetsklasse – eller en højttalerserie – op med små højttalere end med gulvstående. Vel at mærke hvis man ikke er bas- og/eller lydtrykafhængig. I så fald kan det kureres med en god subwoofer.

Men en subwoofer er jeg ikke sikker på, at du behøver her, for X18-serien går tilstrækkelig langt ned i bassen til, at der skabes et overbevisende fundament for musikken. Lige så vigtig er den måde, de gør det på. Med en generøs dynamik og stålsat kontrol kan de tage både Wagner og New Order til nye højder.

… bas-enheden er blevet mærkbart mere potente. (Foto: Producent)
… bas-enheden er blevet mærkbart mere potente. (Foto: Producent)

Hvor andre standerhøjttalere giver op, og bassen begynder at flyde, så takten bliver ulden, holder X18 tøjlerne stramt. Også i mellemtonen og videre opad i diskanten. Bryn Terfels baryton lyder aldrig mørkt eller farvet, men krystalklart og kraftigt på samme tid. Uden at det stikker i ørerne. Heller ikke når jeg spiller New Order eller Majors soul-album I Am MAJOR så højt, at gardinerne vajer i vinduerne.

Annonce

De formår også – måske ikke så overraskende – at overgå X14’s pragtfulde soundstage (format) og leverer ikke alene varen på dynamik og bas, men også på bedre dybde og større bredde i musikken. Det kan mærkes på Mozarts femte violinkoncert med Hilary Hahn (fra Deutsche Grammophon), hvor orkesterets forskellige instrumentgrupper er skarpt defineret i lydbilledet.

De nævnte MartinLogan Motion 35XT har en lidt luftigere og mere udstrakt diskant, som giver strygere og vokaler lidt skarpere definition, men de har ikke X18’s mægtige bas og dynamik. Hvilke nogle man skal vælge, er lidt smag og behag, for selv om de lyder forskelligt, er de begge på min top 3 over de bedste standerhøjttalere til under 20.000 kroner. MartinLogan til akustisk musik og Dynaudio til allround, måske.

Den optimale lyd får du med et par gulvstandere. (Foto: Producent)
Den optimale lyd får du med et par gulvstandere. (Foto: Producent)

 

Konklusion

Det fine ved de små Dynaudio X18 er, at de hverken er for små eller for store til at glide ind i de fleste stuer. Dér vil de gøre sig bemærket selv i kræsne ører, for det her er noget af det bedste, man kan høre musik på af små højttalere til under 20.000 kroner parret.

Det spiller ingen rolle, hvilken slags musik du kan lide – disse højttalere trives med det meste, og det mærker du, så snart du sætter det første nummer på. Måske kommer der også et “wow!” fra dig?

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Helelektrisk udgave af X1.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-højttalere.
Kan få over 300 hk og firehjulstræk.
Vi kan kun håbe, at de sætter denne bil i serieproduktion.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!