: Dynaudio Emit M10

Musikalske tryllekunstnere

Dynaudios nye Emit M10 sprænger grænserne for, hvad man kan forvente af kompakthøjttalere i prisklassen omkring 5.000 kroner. Faktisk kunne de sagtens koste det dobbelte.
Februar 2017Dynaudio Emit M10
Lyd & Billede mener
Lækker diskant, generøs mellemtone og sprælsk bas kendetegner disse usædvanlig gode standerhøjttalere.
Ikke specielt følsomme, og de kræver en kraftig forstærker (men det gør alle gode højttalere).
Specifikationer
  • Type: 2-vejs kompakthøjttalere
  • Diskant: 28 mm soft-dome
  • Bas/mellemtone: 14 cm MSP
  • Følsomhed: 86 dB
  • Impedans: 6 ohm
  • Frekvensområde: 50 Hz – 23 kHz (+/- 3dB)
  • Vægt: 5,6 kg
  • Mål: 17 x 29,2 x 24 cm
Annonce
Annonce
forfatter

Dynaudio er i vælten for tiden. Den danske producent i Skanderborg har været i gang siden 1976 og er bredt anerkendt for deres højttalere til både hjemmemarkedet, biler og det professionelle segment. Virksomheden har ekspanderet kraftigt, siden den blev opkøbt af kinesiske GoerTek i 2014, og i december 2016 stod deres nye forsknings- og udviklingscenter klar. Det er oplagt, at Dynaudio er en aktør, vi kommer til at høre meget fra i fremtiden.

Dynaudio er måske bedst kendt for deres high-end modeller, men flere husker sikkert også den prisbillige Audience-serie, som var blandt deres bedst sælgende højttalere i en årrække.

Min kollega Geir Nordby har længe sværget til de kompakte Audience 42 som sine referencehøjttalere og “arbejdsheste”. Med undtagelse af nogle udskiftede enheder (Geir spiller højt!) holder de stadig skansen og kan køre i cirkler om mange nyere udfordrere. Arvtagerne i den nu udgåede DM-serie var også fremragende højttalere, men måske ikke helt så ekstraordinære i deres klasse.

Emit M10
Mange har nok ventet på, at Dynaudio ville lancere en rigtig “bang for the buck”-serie, der virkelig sætter standarden igen, og den nye Emit-serie ser ud til at være svaret.

Den mindste model i serien, Emit M10, er ultrakompakte højttalere med diskant og mellemtone monteret tæt sammen. Diskanten er den samme 28 mm silke-dome, som man finder i mange andre Dynaudio-modeller, og bassen på 5,5 tommer ligeså. Begge er selvfølgelig produceret i Skanderborg. Opskriften er i det hele taget ganske velkendt, men Emit M10 har en mere lækker udførelse end forgængerne med et glat kabinet lakeret i silkemat hvid eller sort.

Annonce

Emit-serien omfatter også matchende subwoofer og centerkanal for dem, der vil udbygge til fuld surround.

(Foto: Producent)

Lydkvalitet
Dynaudios højttalere er kendt for en neutral og afbalanceret klang med detaljerede, men silkebløde overtoner, der aldrig fremkalder lyttetræthed. Det er måske en af grundene til, at de er så populære til studiebrug. Man kan straks høre, at Emit M10 har mange af de samme kvaliteter. Det lydbillede, der smelter sammen mellem de to højttalere, er både stort, luftigt og præcist, mens stemmer og instrumenter giver en følelse af fysisk tilstedeværelse.

Michael Bublés stemme på hans version af “Feeling Good” lyder stort og mægtigt, og man kan tydeligt høre enhver detalje fra orkestret i baggrunden, uden at lydbilledet bliver grødet. Selve højttalerne tiltrækker sig derimod ikke meget opmærksomhed: Fraværet af forvrængning og resonanser gør, at man hører mere musik og mindre kabinetlyd.

Man hører også meget lidt til de problemer, der plejer at adskille højttalerne i denne prisklasse fra dyrere konstruktioner: Selv fremragende højttalere som Elac Debut B5 lyder lidt mørkt og tilbagelænet sammenlignet med Emit 10, og heller ikke de glimrende Bowers & Wilkins 685 S2 kan helt måle sig med detaljerigdommen fra Dynaudio.

(Foto: Producent)

Superb basdynamik
Små tovejs kompakthøjttalere kan ofte opdeles i to kategorier: Dem, der ikke spiller særlig meget bas overhovedet, og dem, der prøver for hårdt at lyde som store højttalere – med overdrevet, buldrende og ikke-lineær bas som resultat.

Annonce

Emit M10 passer ikke ind i nogen af disse kategorier: Monteret på standere og placeret ca. 30-40 cm fra bagvæggen lyder de meget overbevisende, også i de dybe oktaver. Faktisk spekulerer jeg på, om det her ikke er den kvalitativt bedste basgengivelse, jeg har hørt fra højttalere af denne størrelse – nogensinde.

Jeg spillede Melody Gardots “She Don’t Know” og blev imponeret over den seje elbas, der formelig vælter ud af højttalerne. Den er hurtig, snappy og har masser af punch, samtidig med at de adskiller tonehøjderne godt. Havde det været en blindtest, ville jeg næppe have gættet, at det var to små “skotøjsæsker”, jeg lyttede til …

Trods gode bas-egenskaber er det ikke de rigtige højttalere til store rum og lydtryk på diskoteksniveau. Til den slags er der mere fornuft i at kigge på de større M20- eller M30-modeller i samme serie. M10 vil derimod være de perfekte højttalere i mindre rum og til kortere lytteafstande.

(Foto: Producent)

Kræver en god forstærker
Det kræver en ordentlig forstærker at få al den gode lyd frem, som Emit M10 er i stand til at give. Med 6 ohm impedans er højttalerne som udgangspunkt en let last for forstærkeren, men følsomheden på 86 dB gør, at de har brug for en del effekt for at spille højt og rent.

Vi havde succes med at bruge den 2 x 75 watt stærke Hegel Röst, der selvfølgelig er en dyr forstærker at parre højttalere til under 5.000 kroner med, men de små Emit M10 bliver ved med at give afkast, jo bedre udstyr du slutter dem til. Et andet godt valg ville være testvinderen Yamaha A-S1100. Jo mere krudt ind, jo mere får du ud!

Annonce

Konklusion
Når det gælder Dynaudio, plejer man at vide, hvad man får, men Emit M10 overgik klart vores forventninger. Disse små krabater ligger et niveau over konkurrenterne i prisklassen, de kan tackle alle slags musik, og der er ikke noget ved lyden, der afslører, at vi har med relativt billige højttalere at gøre. Bare sørg for at parre dem med en ordentlig forstærker. Det fortjener de!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.