: Bowers & Wilkins CM10

Større er bedre

CM10 er den nye topmodel i Bowers & Wilkins’ CM-serie og beviser, at det kan betale sig at udvikle på et allerede succesfuldt koncept.
Lyd & Billede mener
B&W CM10 har et stort lydbillede, der kan fylde et endnu større rum. De spiller engagerende og med stor autoritet, og gør det simpelthen sjovt at lytte til musik.
Højttalerne kræver meget plads for at komme til deres ret. Det store lydbillede bliver let for meget i et mindre rum.
Specifikationer
  • 3-vejs basrefleks gulvhøjttalere
  • Bestykning: 1" sandwich aluminiumdiskant-dome, 6" vævet kevlar FST-mellemtone, 3 x 6,5" pap/kevlar bas-element
  • Frekvensområde: 45 Hz – 28 kHz
  • Følsomhed: 90 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Delefrekvenser: 350 Hz, 4 kHz
  • Mål (selve kabinettet): 99 x 20 x 33,7 cm
  • Vægt: 33,5 kg
Annonce
Annonce

Britiske Bowers & Wilkins er en af de store højttalerproducenter på verdensplan. Firmaets højttalerserier plejer at være på markedet i mange år, og det er gennemtænkte konstruktioner, som er bygget til at holde. B&W er ikke så modtagelige for modeluner, men holder på deres koncept med egne specialiteter, som jævnligt finpudses og forbedres.

Her ser vi på de nyeste højttalere fra producenten, CM10, der er trevejs basrefleks gulvhøjttalere med flere af de velkendte B&W-specialiteter.

Flagskib
CM10 er flagskibet i CM-serien, som er den næststørste serie i B&W’s program. Højttalerne er lige så høje og brede som den tidligere topmodel i serien, CM9, men næsten 4 cm dybere. De meterhøje højttalere står på en temmelig stor rektangulær fod, som man kan skrue spikes i.

Selv om CM10 er af samme størrelse som CM9, er det lykkedes at få et tredje bas-element ind i kabinettet. Til gengæld er diskanten flyttet op oven på kabinettet i et typisk B&W-hus ligesom på firmaets topmodeller i 800 Diamond-serien. Det skulle ifølge producenten forbedre både spredning og stereoperspektiv betydeligt. At sætte diskanten op på toppen af kabinettet er noget, som Bowers & Wilkins har gjort på deres topmodeller siden slutningen af 70’erne.

Andre nyheder er en nyudviklet aluminium sandwich-diskantmembran, og at FST-mellemtonen rent mekanisk er koblet fri af kabinettet på samme måde som i 800-serien. FST (Fixed Suspension Transducer) er en B&W-specialitet, hvor kevlar mellemtone-membranen bevæger sig meget lidt, så man kan anvende et minimalt, skjult kantophæng. Det skulle give en bedre transient-opløsning og gør også, at elementet kan gå længere op i frekvens.

BowersWilkins-CM10-SatinWhite-Grille-off-copy

Basporten er bagudrettet og sidder oven over terminalerne. Den har en særlig overflade med små fordybninger, ligesom en golfbold, hvilket ifølge B&W giver bedre luftgennemstrømning. Til forskel fra stativhøjttalerne PM1, som er påført et kompositmateriale for at gøre kabinettet mere dødt, har CM10 et mere klassisk kabinet. Det fås i wenge og palisander, mat hvid eller med sort højglans-finish.

Stor autoritet
Højttalere fra Bowers & Wilkins plejer at tiltrække modsatrettede kommentarer. Mange synes, at de spiller lige i øjet, mens andre har indvendinger mod primært diskanten. Jeg har ikke noget problem med deres diskant, snarere tværtimod. Og slet ikke den nye diskant her, som efter min mening er et tydeligt fremskridt.

Det er klart, at B&W har nogle gennemgående træk i deres højttalere. De byder som regel på en åben og meget håndgribelig lydoplevelse, som folk, der kan lide en lidt mere løs og tilbagelænet gengivelse, kan synes er lige lovlig livlig. Vi andre ser dem som engagerende højttalere; de opfordrer ligesom til at høre musik og gør det spændende at lytte. Man får kort sagt en god oplevelse med musikken.

Bowers & Wilkins CM10 spiller stort, virkelig stort. De fylder mit veldimensionerede lytterum på en måde, som kun højttalerne, der er konstrueret til større rum, kan. Det er et lydbillede med betydelig dybde og bredde – mere dybde, end jeg havde ventet. Her er de faktisk på niveau med de allerbedste (og virkelig dyre) højttalere, som jeg har haft på besøg, og spiller med stor autoritet.

Lyden er også fint balanceret. At der er tilføjet et ekstra bas-element, giver mere krop og en kraftigere, mere fuldfed gengivelse end f.eks. lillebror CM9. Men også mere harmoni. At diskanten med den nye membran fysisk er flyttet op oven på højttalerne, giver mere opløsning og flere detaljer end tidligere diskant-elementer i B&W’s “normale” serier. Det har sikkert også betydning for, at stereoperspektivet og spredningen er bedre, end jeg husker fra tidligere erfaringer med B&W.

Liv og nerve
Det er spændende højttalere. Hvis jeg spiller velproduceret popmusik – i dette tilfælde italienske Laura Pausini – gør det store lydbillede, at den indsats, der er lagt i produktionen, virkelig kommer til sin ret. Her er både det tryk, der skal være, og alle de fine, gennemarbejdede detaljer, der kendetegner en god produktion. Det betyder også, at musikoplevelsen får liv. Masser af liv.

Er det så højttalere til ægte audiofile? Nej, til dem har B&W 800-serien. Det her er højttalere til musikelskere, der gerne vil have meget musik for pengene. Man får ikke den stille, sorte baggrund, der kendetegner ægte high-end, og man får heller ikke en strengt neutral gengivelse. Men man får liv og nerve.

BowersWilkins-CM10-tweeter

Nogle gange kan det næsten blive lidt for livligt. Jeg har en indspilning af en trommesolo med Alex Riel, hvor man i begyndelsen af optagelsen kan høre ham gå hen til trommesættet. Og han går noget tungere med CM10, end jeg kan huske ham gøre med nogen andre højttalere. Men det er jo også det ekstra tryk, der gør, at vi får mere liv i musikken.

Nu skulle man måske tro, at CM10 ikke var så gode til klassisk musik. Tværtimod. Til min store overraskelse blev f.eks. solopartier for violin meget spændende, og i det hele taget får man den dér nerve i musikken, der gør, at man instinktivt spidser ører og hører efter. Det er et rigtig godt skudsmål for højttalere i denne prisklasse.

Konklusion
Bowers & Wilkins CM10 er højttalere til dem, der lytter meget til musik og musik i mange forskellige genrer. Højttalerne har brug for et stort rum for at komme til deres ret, men de kan også udfylde selv rigtig store lokaler. De byder på et stort lydbillede, spiller engagerende og med autoritet, og gør det simpelthen spændende at høre musik. Og det er en af de vigtigste kvaliteter, højttalere kan have!

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Sven Bilen


Nyeste artikler:

Annonce
Annonce

Læs også

Apples første hovedtelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. Til alt. Næsten.
Skal du have nye hørepropper, så er det nu kun de helt trådløse, der gælder.
Galaxy Buds Live er proppet med funktioner, men holder ikke, hvad de lover.
Køb traditionelle hørebøffer for de penge, du havde tænkt dig at bruge på trådløse støjdræbere.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!
Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.
Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.
Vil du have ægte 8K-opløsning uden at betale en formue? Så kan Samsung Q700T være den rette medicin.
Lyden af den enorme V8’er formår ikke at overdøve B&W-anlægget, som er et oplagt valg til en BMW.