: KEF T301 + T-2 subwoofer

Flade højttalere, flad lyd?

Mens flere af testdeltagerne er relativt store “kasser” til vægmontering, er KEF T301 papirtynde. Og det rette valg for de designbevidste. Desværre er lyden også i den flade ende …
Lyd & Billede mener
Elegant design Gennemtænkt montering
Fladt lydbillede Tynd mellemtone
Specifikationer
  • 2½-vejs væghøjttalere
  • 1" diskant
  • 2 x 4,5" bas/mellemtone
  • Impedans: 8 ohm
  • Følsomhed: 88 dB (2,83 W, 1 m)
  • Frekvensområde: 80 Hz – 30 kHz
  • Mål/vægt: 600 x 140 x 35 mm / 1,5 kg
  • Subwoofer: 10" bas m. 250 W forstærker
Annonce
Annonce
forfatter

T-serien er KEF’s bud på diskrete hjemmebiograf-højttalere, hvor hensigten har været at matche papirtynde LED-fladskærme. Til dette formål er der udviklet nye højttaler-elementer med en ekstremt tynd profil. De ekstra flade bas- og diskantelementer bidrager også til at stive “kabinettet” – som kun måler 35 mm i dybden – af. Højttalerne fås både i hvid og sort med matchende stoffront.

Brugervenlighed
KEF T301 er et imponerende stykke industrielt design i en flot og gennemtænkt udførelse. Selve højttaleren kan i princippet hænges på væggen med kun én skrue, men for en sikkerheds skyld medfølger et robust metalbeslag, der giver bedre forankring til væggen. Der følger også sokler med til at placere på et bord, hvis det er det, man vil. Højttalerkablerne monteres med bittesmå skrueklemmer, der spændes med den medfølgende unbrakonøgle.

Den matchende subwoofer T-2 har et 10 tommers bas-element i et ekstra kompakt, lukket kabinet og drives af en 250 watt klasse D forstærker. Sub’ens flade form gør den velegnet til at placere ind mod på væggen sammen med højttalerne.

Lydkvalitet
KEF-højttalerne har væsentlig mindre slagkraft end DLS Flatbox, og det høres også på lyden, som generelt har mindre fut i mellemtoneregistret end den fyldige, varme klang, som svenskerne byder på. Stemmer og instrumenter som klaver får betydelig mindre “krop” og tyngde i gengivelsen.

Derimod har KEF T301 en hørbart mere distinkt diskantgengivelse, der gør, at guitarer og andre strengeinstrumenter lyde friskere i de øvre oktaver. Overtoner kommer bedre frem, men KEF bliver altså betydelig tyndere i mellemtonen. Desuden er der grænser for, hvor højt man kan spille, før de lyder hårdt og anstrengt.

Annonce

Højttalere som disse er tydeligvis lavet til at blive brugt sammen med en subwoofer, og T-2 sub’en gør et godt stykke arbejde, selv om den lyder lidt mere tamt end DLS’ større sub. Bassen er rund og temmelig fyldig, men ikke så taktfast og stram trods det lukkede kabinet. Det betyder også, at samspillet mellem bas og mellemtone/diskant ikke bliver helt sømløst.

Når vi sætter Daft Punks funky “Game of Love” på, lyder det en smule rodet, og sættet formår ikke at vække den indre diskodanser til live i samme grad som de andre systemer i testen. Det er dog muligt at presse ganske god lyd ud af KEF-højttalerne, hvis man har en surround-receiver med god afstandsjustering og equalizer, hvor afvigelser i klangbalance og timing kan korrigeres. I den henseende er 5.1-versionen af KEF-sættet nok et bedre køb end 2.1-løsningen.

Konklusion
KEF T301 er de tyndeste og billigste væghøjttalere i testen. Det bærer lyden desværre også præg af, med en hørbart tyndere og mere tam lyd end de andre testdeltagere. På den anden side er der få, der kan konkurrere med KEF’s slanke formfaktor. Disse højttalere er som skabt til dig, der vil have et lydsystem med så diskret en fremtoning som muligt, og som er villig til at gå lidt på kompromis med lydkvaliteten.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Audiovector On-Wall + Ki-Sub

Ægte hi-fi på væggen

Audiovector gengiver musikken med fabelagtig opløsning, og integrationen mellem subwoofer og højttalere er så sømløs, at det næsten lyder, som om det er store gulvhøjttalere, vi lytter til. En forhammer i silkegevandter!

Nydelig sammenhæng Flot opløsning Groovy bas
Meget lidt

System Audio Exact

Væghøjttalere for voksne

Testens største væghøjttalere er ægte sværvægtere. Til gengæld klarer de sig uden subwoofer.

Fyldig og dynamisk lyd Saftig basgengivelse
Store og tunge

Martin Logan SLM + Dynamo 700W sub

Lad musikken svæve!

Med high-end bånddiskanter tager MartinLogan overtonerne til nye musikalske højder. Lag på lag af lydbilledet afsløres let og lækkert. Men pas på – subwooferen kan drille.

Superb opløsning Fremragende tonekvalitet
Subwoofer bedst med surround-receiver

Klipsch G-28 + SW-308 SUB

Tændrør

Med høj følsomhed og en hurtig responstid har disse højttalere ikke brug for en kraftig forstærker for at sætte gang i festen. Musikken nærmest sprøjter ud af Klipsch-højttalerne, der selv uden subwoofer giver en god live-følelse.

Sprudlende dynamik Spiller højt med svag forstærker
Mangler lidt opløsning

Dali Ikon On-Wall mk2 + Sub E-12 F

Vægkunst á la Dali

Du behøver ikke længere at være millionær for at have en Dali på væggen. Dette kunstværk koster kun nogle tusindlapper. Dalis væghøjttalere rager noget ud, hvilket giver mere kabinetvolumen. Det koster lidt elegance, men giver fyldigere lyd.

Distinkt lyd Duer uden subwoofer
Kasseagtige kabinetter Ikke opløsning som de bedste

DLS Flatbox + Flatsub 8

Vellyd og vægpryd

DLS Flatbox byder på en stor, varm og fyldig lyd, og med en potent subwoofer på holdet giver disse svenskere ekstra meget for pengene.

Vellydende og lette at montere Velintegreret subwoofer
Klemmeterminaler
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.