Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Reavon UBR-X200

Den nye biografkonge?

Reavon UBR-X200 henvender sig til filmentusiaster, der gerne vil presse den bedste ydelse ud af deres disksamling. Med solid byggekvalitet, skarpt billede og gode tilslutnings- og justeringsmuligheder er det en afspiller for de virkelig kræsne.

Skrevet af / 09/09/2021 - 11:42
Reavon UBR-X200
Audun Hage

Det sker ikke så ofte, at vi tester Blu-ray-afspillere længere – af den simple grund, at markedet er stået lidt stille de senere år! Lige siden kinesiske Oppo lukkede produktionen af deres populære diskafspillere, er flere af de store elektronikproducenter stoppet med at lave Blu-ray-afspillere. Og dem, der stadig gør det, finder sjældent på noget nyt og spændende. Men det vil Reavon nu gøre noget ved!

Læs også Oppo UDP-203 Hurtig, heftig og habil: Oppo UDP-203 leverer den bedste ydelse, vi hidtil har set fra Ultra HD Blu-ray-formatet.

Hvem er Reavon?

Reavon er en del af det franske elektronikselskab Groupe Archisoft. Den franske producent er ny på Blu-ray-markedet, og nu melder de sig med to splinternye 4K Blu-ray-afspillere.

Her ser vi på topmodellen UBR-X200, der er spækket med analoge udgange, mulighed for at afspille SA-CD og meget mere. Men der findes også en lillebror, UBR-X100, uden analoge udgange, men ellers omtrent magen til. Er disse afspillere så værdige arvtagere til Oppo, og har en ny Blu-ray-spiller noget at gøre i 2021? Lad os teste og se!

Solid byggekvalitet

Topmodellen Reavon UBR-X200 er altså den dyreste af de to afspillere, og med en pris på 16.000 kroner hører den til i den øvre ende af Blu-ray-afspillerne på markedet i dag. Så hvad får man egentlig for pengene?

Det første indtryk, når vi pakker UBR-X200 ud, er i hvert fald, at den virker tung og solid med troværdig byggekvalitet. Den matcher måske ikke helt det tank-lignende design, vi husker fra flagskibsmodellen Panasonic DP-UB9000. Men vi taler afgjort om en afspiller, der vil tage sig godt ud i hjemmebio-setup’et. Selv om den ser pæn ud, mistænker vi, at Reavon (klogeligt nok) har brugt de fleste ressourcer indeni.

Under panseret er UBR-X200 udstyret med en solid strømforsyning og en avanceret analogdel med en ottekanals DAC (PCM1690) fra Burr-Brown. Tilslutningsmulighederne er også rigtig gode med to HDMI-udgange og analoge 7.1-udgange til dem med en ældre surround-receiver.

Hi-fi-entusiaster vil også glæde sig over dedikerede stereoudgange med RCA og balanceret XLR. UBR-X200 har desuden RS-232C-tilslutning for at kunne fjernstyres samt USB. Derimod er der ingen trådløs Wi-Fi-tilslutning. Hvis man vil slutte afspilleren til netværket derhjemme, må man derfor bruge Ethernet-indgangen.

Stor fjernbetjening

Den fjernbetjening, der følger med Reavon UBR-X200, er en ordentlig krabat med direkte knapper til næsten alle funktioner. Den er også udstyret med bagbelyste knapper, som er uundværlige i hjemmebiomørket. Dog skal man trykke på en bestemt knap for at aktivere lyset, for den lyser ikke af sig selv.

Fjernbetjeningen er IR-baseret, hvilket betyder, at den er temmelig retningsbestemt og skal peges mod afspilleren for at betjene den.

Reavon-afspilleren understøtter også fjernbetjeningssignaler via HDMI CEC, så man kan fint benytte TV’ets remote til enkle funktioner som play/pause.

Reavons fjernbetjening er gedigen med direkte knapper til næsten alle indstillinger. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Der er stor sandsynlighed for, at dem, der overvejer sådan en Blu-ray-afspiller, har en omfattende filmsamling. Derfor er det glædeligt, at de to Reavon-afspillere understøtter langt de fleste diskformater, man kan forestille sig, inklusive CD, DVD, Blu-ray og selvfølgelig 4k UHD Blu-ray. Hvis man vælger topmodellen UBR-X200, kan man også afspille SA-CD- og DSD-filer.

Derimod havde den problemer med at sluge min gamle HD-DVD-kopi af Transformers, men det er så, hvad det er.

Reavon kan også afspille musik- og videofiler via kablet netværk. Her understøtter den FLAC, AIFF, DFF, DSF, JPG, TIFF, MKV og M2TS. Derimod er der ingen understøttelse af ISO/BDMV-filer, som der var på de ældre Oppo-afspillere.

Afspilleren kan også gøres zonefri med et par enkle greb, uden at vi skal gå mere i detaljer her.

UBR-X200 er altså en rendyrket, universel diskafspiller, der tager de allerfleste formater. Derimod har den ingen streaming-apps eller smart-platform om bord: Hvis man vil have Netflix, YouTube eller andre tjenester, må man derfor ty til en Apple TV eller lignende.

Her er det afspilning af fysiske diske, der er i fokus. Og lige fra starten viser Reavon UBR-X200 sig at være en smidig og behagelig maskine i brug: Startmenuen kommer op med det samme, og der er nærmest ingen ventetid på at kunne åbne skuffen eller indføre og aflæse diske. Man kan også vælge, om afspilleren skal starte en film automatisk, når man sætter den i, eller vente, til man har lavet de ønskede indstillinger.

Reavon-main-menu-scaled Reavon-video-menu-2-scaled Reavon-video-menu-3-scaled Reavon-video-menu-4-scaled Reavon-video-menu-5-scaled Reavon-video-menu-6-scaled
<
>
Reavons opsætningsmenu byder på en række skræddersyede indstillinger for afspilning, lyd og billede. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Reavon UBR-X200 er udstyret med en topmoderne videoprocessor fra Mediatek, der håndterer al billedprocessering, inklusive opskalering af ældre DVD- og Blu-ray-film til 4K-opløsning. Men sandt at sige er det næsten mere interessant at se, hvad afspilleren IKKE gør i dette tilfælde.

Vi koblede Reavon-afspilleren op mod vores nuværende referenceskærm, nærmere bestemt Panasonics OLED-flagskib TX-65JZ2000. Panasonic-skærmen har et knivskarpt, farveneutralt billede, som let kan afsløre skavanker i afspilleren. Men de billeder, der serveres via UBR-X200, er så godt som fejlfrie.

Vi kørte en række testfilm fra både DVD, Blu-ray og 4K Blu-ray, hvor vi skiftede imellem at lade afspilleren og TV’et tage sig af opskalering, interpolering osv. Og Reavon-afspilleren viste sig at være fuldt på højde med Panasonics egen videoprocessor.

En gammel Blu-ray-favorit som The Fast & Furious ser virkelig lækker ud. Jeg har selv set denne street racing-klassiker mange gange, men aldrig så funklende som her. De toptrimmede importbiler gløder med stærke nuancer i lakken, og dialogscenerne mellem Vin Diesel og Paul Walker har påfaldende lidt støj.

En anden film, der fik nyt liv, var Blu-ray-versionen af Back to the Future. Også her er billederne skarpe og støjfrie her uden hakkende bevægelser, når Marty McFly farer af sted på skateboard med ærkerivalen Biff Tannen i hælene.

Vi måtte også tjekke 4K Blu-ray-versionen af Braveheart ud, og også her fik vi en følelse af nostalgi, men også en følelse af at se filmen for første gang! Den knivskarpe 4K-version byder på en flot, nuanceret farvepalet og masser af små detaljer fra de skotske slagmarker, som man ikke var opmærksom på før. Farverne i de engelske adeliges kostumer og detaljerne i mørke scener er virkelig imponerende og kommer godt frem med Reavon-afspilleren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>

Selvfølgelig måtte vi også tjekke med en Dolby Vision-titel. Patriot Games med Harrison Ford serveres i Dolby Vision og med Dolby Atmos-lydspor, og her kunne vi hurtigt verificere, at Reavon sender lyd- og billedinformationen korrekt videre til Panasonic-skærmen, som kvitterede med potent lyd og billede i Dolby-formaterne.

Apropos sortniveau og detaljer: Reavon har udstyret afspilleren med et væld af justeringsmuligheder, som gør det muligt at presse optimal lyd og billede ud til netop ens setup. Her kan man bl.a. vælge, om afspilleren skal tage sig af opskalering og anden billedprocessering eller sende det ubehandlet videre til TV’et (Source Direct).

Det allerbedste resultat fik vi med UBR-X200 i indstillingen Source Direct kombineret med Panasonics-skærmens neutrale Filmmaker Mode. Det gav en nydelig, jævn og troværdig gengivelse af biograffilm med 24 fps billedfrekvens, uden tegn på hikken undervejs. Her kan man virkelig nyde filmklassikerne, som det er meningen, at de skal ses!

Afspilleren har også en hukommelsesfunktion, så man kan gemme indstillinger for flere skærme. Her finder man f.eks. separate billedprofiler til LCD-TV, OLED-TV og projektor.

Spillerne har også en minnefunksjon, slik at du kan lagre innstillinger for flere skjermer. Her finnes for eksempel egne bildeprofiler for LCD-TV, OLED-TV og projektor. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Reavon UBR-X200 er udstyret med balancerede XLR-udgange, og dem benyttede vi os af, da vi testede lydkvaliteten i stereo, koblet til vores Hegel-rig (P30/H30) og gulvhøjttalerne JBL Synthesis HDI 3800.

Reavon viser sig også at være en glimrende musikafspiller: For det første har den et imponerende lavt støjgulv, som virkelig lader detaljerne skinne igennem. Indspilningerne med Trondheimsolisterne fra norske 2L (Souvenir, Divertimenti og Magnificat) lyder virkelig fornemt via Reavon-afspilleren. Lydbilledet er stort, højt og dybt, og instrumenterne får en meget præcis placering.

UBR-X200 lyder også fornemt, når vi udfordrer den med krævende musik som Gustav Holsts Planeterne. Instrumenterne får god plads, og den dynamiske præcision er imponerende. Og når vi spiller Rage Against the Machine på høj volumen, lyder det topsejt med stram, hårdtslående bas og masser af smæld i trommerne. Reavon vil bestemt ikke gøre sig til skamme i et kræsent hi-fi-anlæg!

Konklusion

Reavon UBR-X200 er en meget velbygget Blu-ray-afspiller, der understøtter snart sagt alle aktuelle disk- og videoformater. Den kan også nemt gøres zonefri. Afspilleren imponerer med fremragende lyd- og billedkvalitet, og har også masser af avancerede justeringsmuligheder, så den kan skræddersys til netop din opsætning.

Reavon-afspilleren befinder sig i en høj prisklasse, men hvis man har en stor, varieret filmsamling og en dyr, højtydende skærm eller projektor, kan den faktisk være pengene værd.

OBS: Hvis du alligevel ikke har brug for analoge udgange, men er mere optaget af videoydelsen, vil vi hellere anbefale lillebror UBR-X100. Den har den samme videodel som UBR-X200, men må klare sig uden analoge udgange og SA-CD-afspilning.

Karakter
Reavon UBR-X200
High End

Lyd & Billede mener

Reavon UBR-X200 serverer yndlingsfilmene med knivskarp lyd- og billedkvalitet, og har desuden rigeligt med justerings- og tilslutningsmuligheder. Reavon-afspilleren er en dyr rendyrket diskafspiller uden nogen streaming-apps om bord. Fjernbetjeningen er infrarød og relativt retningsbestemt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top