Search
Generic filters

4 IP-tv

 itemprop
4 IP-tv

Se fjernsyn via internettet

Vi har testet vareudvalget hos de fire største leverandører af IP-tv i Danmark.

De dage er forbi, hvor tv-modtagelse indbefattede at balancere på tagryggen, mens antennen møjsommeligt blev rettet ind på DR TV. I dag skal der mange kanaler på flimmeren, og både signalet og overførslen er digital. Også den gammelkendte antenneforening har fået konkurrence. Flere og flere vælger nemlig at få deres tv-signal leveret på samme måde som e-mails og Facebook-opdateringer, nemlig via internettet.

Vi har testet de største leverandører af internetbaseret tv på det danske marked: TDC, Fullrate, Telia og Waoo!. De fire leverandører blev hver bedt om at levere deres store tv-pakke til husstanden.

Tre af de fire leverer bredbåndsforbindelsen via telefonstikket i form af ADSL-opkobling, mens Waoo!, som er ejet af 14 energiselskaber, bruger lyslederkabel til at levere forbindelsen.

Hos alle fire er det en betingelse, at man køber sin internetopkobling hos samme leverandør som sin tv-pakke. Så selv om signalerne sendes via internettet, og man derfor rent teknisk kunne levere dem til enhver IP-adresse på det globale netværk, kræver leverandøren at have kontrol over hele signalvejen. Forklaringen på dette er samstemmende fra alle fire leverandører, at man er nødt til at sikre forbindelseskvaliteten, så kunden ikke får en utilfredsstillende tv-oplevelse.

Ud over en hurtig internetforbindelse skal man have en modtagerboks, som anbringes tæt på fjernsynet. Boksen forbindes ligesom andre netforbundne apparater til husets internet-router med almindeligt netværkskabel (Telia overfører dog signalet trådløst). Tv-boksen omdanner datastrømmen til et tv-signal og tilbyder en brugerflade med programguide, tv-on-demand, filmleje og evt. ekstratjenester som streaming-abonnementer og optagelse.

Sådan testede vi
Når man tester internetbaseret tv, indgår der naturligvis en hel del tv-kiggeri i testen. Antallet og udvalget af kanaler tæller med, ligesom antallet af HD-kanaler. Lige så vigtigt som antallet er naturligvis kvaliteten. Med lige omkring 100 kanaler i boksen (de regionale udgaver fra TV 2 fylder adskillige pladser, selv om de kun tæller som én i kanalantallet) er det vigtigt med god navigation. Vi kiggede også på ekstra features som optagelse, pause, spoling og start forfra i live-tv. On-demand tv tæller ligeledes på plussiden. Det nyeste konkurrenceparameter er adgang til streaming-tjenester direkte fra menuen i tv-boksen.

Konklusion
Hvem der tilbyder den bedste tv-pakke, afhænger i høj grad af, hvad der er afgørende for netop dig. Hvis du er fan af moderne tv-serier, vil pakkerne fra Waoo! og Telia tiltale dig. Her får du streaming-adgang til henholdsvis Netflix og HBO direkte fra tv-boksen. Og valget vil sandsynligvis blive afgjort af, om du er fan af enten House of Cards eller Game of Thrones. Da de to streaming-tjenester har valgt hver sin samarbejdspartner, kan man kun finde de to tjenesters mange originalt producerede serier ét sted. Selv om man selvfølgelig til enhver tid kan tegne abonnement til visning på computer, internetforbundet tv og mobile enheder.

annonce

TDC har en fordel ved at være den suverænt største udbyder af både internet, telefoni og tv. Og med HomeTrio får man løst alle sine telebehov på én gang til en pris, der ligger lidt lavere end hos konkurrenterne. Den medfølgende router er også et plus. Billed- og lydkvalitet overhales dog af både Waoo! og Telia. Til gengæld kan TDC levere så godt som hvor som helst i landet, og på mange adresser er det gamle monopol (og dets datterselskaber) den eneste leverandør.

annonce

Hverken Waoo! eller Telia kan levere overalt. Og fibertilslutningen til Waoo! kan indebære et betydeligt ekstraarbejde – og en ditto udgift. Til gengæld får man hos Waoo! en forholdsvis fremtidssikret løsning. Firmaet kan lige nu levere hastigheder på op til 90/90 Mbit/s (megabit pr. sekund), men den teoretiske hastighedsgrænse for fiberen ligger på adskillige Gbit/s (gigabit pr. sekund). Billedkvaliteten og antallet af HD-kanaler taler klart til Waoo!s fordel, og sammenholdt med ekstra services som indbygget Netflix og Spotify gør det Waoo! til samlet vinder. Medmindre du kræver at få HBO’s film og serier med i pakken, eller du bor i Nordvestjylland eller på Bornholm, hvor fiberbredbåndet ikke er nået ud endnu.

Telia tilbyder en billed- og lydkvalitet, der ligger et godt stykke over TDC’s. Direkte adgang til HBO og Spotify fra tv-boksen er også en fordel. Samtidig er det et plus, at Telia som de eneste kan tilbyde fjernstyring af kanalvalg og optagelse fra smartphones, og at man ikke behøver at trække netkabler fra bredbånds-routeren til tv-boksen, da signalet overføres trådløst.

Produkter i testen

 data-srcset

TDC HomeTrio

Pris: 498 kr Annonce
Allround-pakke til rimelig pris Nem tilslutning Største og ældste tv-leverandør
Billedkvaliteten er dårlig Kun 28 tv-kanaler Dyr oprettelse Laveste internethastighed
 data-srcset

Telia Familiepakke

Pris: 579 kr Annonce
God billedkvalitet Fjernstyring via app Bedste brugerflade HBO, Spotify og C More
Kun få HD-kanaler Dyreste pakkeløsning Ikke mulighed for Viasat
 data-srcset

Waoo! 3 Stor TV Pakke

Pris: 658 kr Annonce
Suveræn billedkvalitet 24 HD-kanaler med i prisen Højeste internethastighed Netflix direkte i tv-boksen
Kræver dyr og besværlig installation Ingen app-fjernstyring
 data-srcset

Fullrate TV Plus Pakke

Pris: 750 kr Annonce
Billigste pris Nem tilslutning TV3 og TV3 Puls er med i prisen
Billedkvaliteten er dårlig Kun 28 tv-kanaler Ingen HD-kanaler

  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 4 IP-tv

  (Foto: Producent)

  Hvis du vil have bedre lyd fra tv’et, er en soundbar den nemmeste løsning. Vælg en med streaming, så du får et musikanlæg med i købet!

  (Foto: Producent)

  Nvidia Shield anno 2017 er bedre og mindre end sin forgænger.

   data-srcset

  Hvilken af de mange streaming-tjenester på nettet passer bedst til dig? Vi har set på fordele og ulemper.

   data-srcset

  Vi har testet vareudvalget hos de fire største leverandører af IP-tv i Danmark.