Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 4 IP-tv

Se fjernsyn via internettet

Vi har testet vareudvalget hos de fire største leverandører af IP-tv i Danmark.

Skrevet af / 30/12/2013 - 10:18
4 IP-tv
John Alex Hvidlykke

Produkter i denne test

De dage er forbi, hvor tv-modtagelse indbefattede at balancere på tagryggen, mens antennen møjsommeligt blev rettet ind på DR TV. I dag skal der mange kanaler på flimmeren, og både signalet og overførslen er digital. Også den gammelkendte antenneforening har fået konkurrence. Flere og flere vælger nemlig at få deres tv-signal leveret på samme måde som e-mails og Facebook-opdateringer, nemlig via internettet.

Vi har testet de største leverandører af internetbaseret tv på det danske marked: TDC, Fullrate, Telia og Waoo!. De fire leverandører blev hver bedt om at levere deres store tv-pakke til husstanden.

Tre af de fire leverer bredbåndsforbindelsen via telefonstikket i form af ADSL-opkobling, mens Waoo!, som er ejet af 14 energiselskaber, bruger lyslederkabel til at levere forbindelsen.

Hos alle fire er det en betingelse, at man køber sin internetopkobling hos samme leverandør som sin tv-pakke. Så selv om signalerne sendes via internettet, og man derfor rent teknisk kunne levere dem til enhver IP-adresse på det globale netværk, kræver leverandøren at have kontrol over hele signalvejen. Forklaringen på dette er samstemmende fra alle fire leverandører, at man er nødt til at sikre forbindelseskvaliteten, så kunden ikke får en utilfredsstillende tv-oplevelse.

Ud over en hurtig internetforbindelse skal man have en modtagerboks, som anbringes tæt på fjernsynet. Boksen forbindes ligesom andre netforbundne apparater til husets internet-router med almindeligt netværkskabel (Telia overfører dog signalet trådløst). Tv-boksen omdanner datastrømmen til et tv-signal og tilbyder en brugerflade med programguide, tv-on-demand, filmleje og evt. ekstratjenester som streaming-abonnementer og optagelse.

Sådan testede vi
Når man tester internetbaseret tv, indgår der naturligvis en hel del tv-kiggeri i testen. Antallet og udvalget af kanaler tæller med, ligesom antallet af HD-kanaler. Lige så vigtigt som antallet er naturligvis kvaliteten. Med lige omkring 100 kanaler i boksen (de regionale udgaver fra TV 2 fylder adskillige pladser, selv om de kun tæller som én i kanalantallet) er det vigtigt med god navigation. Vi kiggede også på ekstra features som optagelse, pause, spoling og start forfra i live-tv. On-demand tv tæller ligeledes på plussiden. Det nyeste konkurrenceparameter er adgang til streaming-tjenester direkte fra menuen i tv-boksen.

Konklusion
Hvem der tilbyder den bedste tv-pakke, afhænger i høj grad af, hvad der er afgørende for netop dig. Hvis du er fan af moderne tv-serier, vil pakkerne fra Waoo! og Telia tiltale dig. Her får du streaming-adgang til henholdsvis Netflix og HBO direkte fra tv-boksen. Og valget vil sandsynligvis blive afgjort af, om du er fan af enten House of Cards eller Game of Thrones. Da de to streaming-tjenester har valgt hver sin samarbejdspartner, kan man kun finde de to tjenesters mange originalt producerede serier ét sted. Selv om man selvfølgelig til enhver tid kan tegne abonnement til visning på computer, internetforbundet tv og mobile enheder.

TDC har en fordel ved at være den suverænt største udbyder af både internet, telefoni og tv. Og med HomeTrio får man løst alle sine telebehov på én gang til en pris, der ligger lidt lavere end hos konkurrenterne. Den medfølgende router er også et plus. Billed- og lydkvalitet overhales dog af både Waoo! og Telia. Til gengæld kan TDC levere så godt som hvor som helst i landet, og på mange adresser er det gamle monopol (og dets datterselskaber) den eneste leverandør.

Hverken Waoo! eller Telia kan levere overalt. Og fibertilslutningen til Waoo! kan indebære et betydeligt ekstraarbejde – og en ditto udgift. Til gengæld får man hos Waoo! en forholdsvis fremtidssikret løsning. Firmaet kan lige nu levere hastigheder på op til 90/90 Mbit/s (megabit pr. sekund), men den teoretiske hastighedsgrænse for fiberen ligger på adskillige Gbit/s (gigabit pr. sekund). Billedkvaliteten og antallet af HD-kanaler taler klart til Waoo!s fordel, og sammenholdt med ekstra services som indbygget Netflix og Spotify gør det Waoo! til samlet vinder. Medmindre du kræver at få HBO’s film og serier med i pakken, eller du bor i Nordvestjylland eller på Bornholm, hvor fiberbredbåndet ikke er nået ud endnu.

Telia tilbyder en billed- og lydkvalitet, der ligger et godt stykke over TDC’s. Direkte adgang til HBO og Spotify fra tv-boksen er også en fordel. Samtidig er det et plus, at Telia som de eneste kan tilbyde fjernstyring af kanalvalg og optagelse fra smartphones, og at man ikke behøver at trække netkabler fra bredbånds-routeren til tv-boksen, da signalet overføres trådløst.

Produkter i denne test

TDC HomeTrio

TDC HomeTrio

TDC er den virksomhed, som enhver anden udbyder af internet, tv og telefoni må forsøge at konkurrere med. Og konkurrencen er svær og sjældent lige. Hvis man skal have kunder, er det hos TDC, de skal hentes, da arvtageren for det gamle statslige telemonopol sidder på størstedelen af abonnenterne inden for både tv, net og telefoni.

Allround-pakke til rimelig pris Nem tilslutning Største og ældste tv-leverandør
Billedkvaliteten er dårlig Kun 28 tv-kanaler Dyr oprettelse Laveste internethastighed
Læs hele testen

Waoo! 3 Stor TV Pakke

Waoo! 3 Stor TV Pakke

Waoo! fibernet udbydes af energiselskaberne. Forbindelsen sker med lyslederfiber.

Suveræn billedkvalitet 24 HD-kanaler med i prisen Højeste internethastighed Netflix direkte i tv-boksen
Kræver dyr og besværlig installation Ingen app-fjernstyring
Læs hele testen

Fullrate TV Plus Pakke

Fullrate TV Plus Pakke

Fullrate startede sin forretning som internetleverandør og havde så stor succes med at tilbyde internet til en rimelig pris, at selskabet blev opkøbt af TDC.

Billigste pris Nem tilslutning TV3 og TV3 Puls er med i prisen
Billedkvaliteten er dårlig Kun 28 tv-kanaler Ingen HD-kanaler
Læs hele testen

Telia Familiepakke

Telia Familiepakke

Telia er den nyeste deltager i kampen om at levere internet-tv til danskerne.

God billedkvalitet Fjernstyring via app Bedste brugerflade HBO, Spotify og C More
Kun få HD-kanaler Dyreste pakkeløsning Ikke mulighed for Viasat
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Tag billedet med dig overalt

Næsten så let som en soundbar

Scroll to Top